CHP'li Bulut: KKM hesaplarında 3,3 trilyon TL var

CHP'li Bulut: KKM hesaplarında 3,3 trilyon TL var

Bulut, dar gelirlilerin zenginlere kur farkı ödediğini vurguladı.

KKM uygulamasına ilişkin verileri paylaşan ve eleştirilerini dile getiren CHP'li Burhanettin Bulut, KKM hesaplarında 3,3 trilyon TL olduğunu dile getirdi. Bütçedeki yüke de işaret eden Bulut, "Dar gelirli vatandaş, bankada parası bulunan zenginlere kur farkı ödüyor" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, "zenginlere para transferi" eleştirilerine konu olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının genel bütçeye getirdiği yükü değerlendirdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Bulut, deprem gerekçesiyle yıl ortasında kabul edilen ek bütçeye de işaret etti.

Bulut, "Geçtiğimiz yıl aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Hükümeti'nin sunduğu, Türkiye'nin 2023 yılı bütçesi, 4 trilyon 470 milyar lira olarak kabul edilmişti. Bütçenin kabul edilmesinin üzerinde 7 ay geçmeden bu yılın temmuz ayında iktidar bir trilyon 119 milyar liralık ek bütçe getirdi. Türkiye’nin 2023 yılı bütçesi ek bütçe dahil yaklaşık 5,5 trilyon lira oldu. KKM'deki hesaplarda bulunan para ise yaklaşık 3,3 trilyon lira. AKP iktidarı fakirden alıp, zengine veriyor. KKM'ye ve dolar garantili sözleşmelere artık para dayanmıyor. Merkez Bankası bu ödemeleri karşılıksız para basarak yapıyor, enflasyonun önün alınamıyor" ifadelerini kullandı.

'DAR GELİRLİ, BANKADA PARASI BULUNAN ZENGİNLERE KUR FARKI ÖDÜYOR'

Haziran 2023'ün sonuna kadar devletin KKM için 220 milyar TL'ye yakın kur ödemesi yapıldığının tahmin edildiğini kaydeden Bulut, söz konusu rakamın içinde Cumhurbaşkanı kararıyla şirketlerin 30 Haziran 2023 tarihli bilançosundaki bulunan dövizi de kapsayacak şekilde uzatılan vergi avantajının bulunmadığını ifade etti.

Vergi avantajlarıyla birlikte sağlanan avantajın da 50 milyar TL'yi bulduğunu belirten Bulut, "KKM'nin bütçeye maliyeti 270 milyar TL oldu. KKM, ekonominin üzerinde bir kambur. Kur farkı, asgari ücretle çalışan emekçinin, memurun, emeklinin sırtına yüklendi. Dar gelirli vatandaş, bankada parası bulunan zenginlere kur farkı ödüyor. Zengin daha zengin olurken, yoksul daha yoksul hale geliyor. Saray, halkın yüzde 95'inden alıyor, yüzde 5'e veriyor" sözlerini kullandı.

'ÜLKEYE MALİYETİ TRİLYONLARCA LİRAYI BULACAK'

Ekonomide asıl tehlikenin gelecekte yaşanacağını belirten Bulut, KKM hesaplarında, dövize dönme potansiyeli bulunan 150 milyar dolarlık bir büyüklük bulunduğunu söyledi. KKM'nin içinden çıkılmayacak bir hale geldiğini kaydeden Bulut, "KKM'nin ülkeye maliyeti trilyonlarca lirayı bulacak" değerlendirmesinde bulundu. (ANKA)

DAHA FAZLA