BTO-SEN Başkanı Mehmet Çak yazdı: İBB Ağaç A.Ş.’de yaşananlar

BTO-SEN Başkanı Mehmet Çak yazdı: İBB Ağaç A.Ş.’de yaşananlar

Son dönemin en kayda değer kalkışmalarından biri oldu. 900 işçi ücret ve yan hakları için örgütlendi, sendika yanlarında durdu, azimle, kararlılıkla, ısrarla bu mücadeleyi sürdürdük.

Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-SEN) Genel Başkanı Mehmet Çak Büyükşehir Belediyesi Ağaç AŞ işçilerinin grevini anlatıyor:

Ağaç A.Ş. işçileri olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) en zor işleri yapan iştiraklerinden birisiyiz. Yazın sıcağı, kışın soğuğu demeden yılın 12 ayı sahada çalışıyor ve İBB’ye ait park bahçelerin bakımını yapıyoruz. En ağır işleri yapmamıza rağmen bugünkü şartlarda almış olduğumuz ortalama ücret, asgari ücretin altında kalıyor.  Kâğıt üzerinde aldığımız asgari ücret gözüküyor ama yol yemek ödemesi de buna dahil ediliyor.  En ufak bir ek mesai yaptığımızda ise bir üst vergi dilimine göre ücretlerimizden kesinti oluyor. Bu sebepten, bu ay işçilerin tamamına asgari ücretin altında ödeme yapıldı.

İş bırakma eylemimiz sürüyor. Eylem, iş yerlerindeki işçi meclislerinde işçilerin bir araya gelerek, tamamen özgür iradeleriyle aldığı ortak bir karardır. Artık yıldık, bize reva görülen bu sefalet ücretini reddediyoruz. Önceki dönemlerde de belediye yönetimine karşı birkaç kez eylem yapmış ve müzakere girişimlerinde bulunmuştuk. Evet, yönetim mücadelemiz sonucunda ücretimizde bazı iyileştirmeler yaptı. Fakat ücretlere ek herhangi bir sosyal yardım paketi veya yan haklar verilmediği için aldığımız ücret artışı enflasyonla birlikte eriyip gitti. Eyleme çıkarken ortaya koyduğumuz taleplerde yineledik: Bizler zam istemiyoruz. Herhangi bir sosyal hak, yan ödeme verilmediği sürece, yapılan zamların hiçbir geçerliliği kalmıyor. Arkadaşlarımızla bu talepleri karara bağladık ve yönetime ilettik.  Belediye yönetimi sadece enflasyon farkını ödeyeceğini söyledi. Biz bu teklifi kabul etmiyoruz.

Belediyenin tüm iştiraklerinde yüksek enflasyondan dolayı işçi arkadaşlarımızın ücretleri düşüyor ve hemen hemen hepsinde işçiler aynı sorunları yaşıyor. Belediye yönetiminin bu rahatsızlığa verdiği cevap ise tüm işçileri bir asgari ücret sarmalı etrafında eşitlemek oluyor. Toplu iş sözleşmesi devam eden iştiraklerinde teklif edilen ücret artışlarının hepsi birbirine çok yakın. Bizler görüyoruz ki İBB yönetimi işçilerin ücret ve yan haklarını yukarıda eşitlemek yerine, tam tersine aşağıda asgari ücret civarında eşitlemek istiyor.

Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu belediye yönetimi ile son bir görüşme yaptı. Yönetim Ağaç AŞ işçileri işlerinin başına dönsün, ardından görüşme masasına oturalım diye önermişler.  BTO-SEN sendikasının Ağaç AŞ’de toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi yok. Fiili mücadelemizle bu süreci yürütüyoruz. Bu görüşmelere başlarken mücadeledeki işçilerin muhatap alınması, biz işçilerin de o masaya oturması lazım. Görüşmelerde yönetimin yaptığı teklifi arkadaşlarımıza danışacağız. Anlaşma ancak işçi arkadaşlarımız onay verirse yapılır. Bunun haricinde hiçbir görüşme teklifini kabul etmeyeceğimizi yönetime net bir şekilde ifade ettik.

Eylem gününün sonunda işçi meclisimizi topladık ve değerlendirmemizi yaptık.  Sendikamız işçilere danışmadan herhangi bir karar almıyor. Mevcut sendikalarda olduğu üzere yönetimin uygun gördüğü gibi değil, aksine işçi meclisinden çıkan kararlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Her günün sonunda da mutlaka sürecin değerlendirmesini yapıyoruz. Bizim için işçi arkadaşlarımızın öneri ve görüşlerinin hepsi kıymetlidir.

Grevin sekizinci günü sonunda kazanımla sonuçlandı. Son dönemin en kayda değer kalkışmalarından biri oldu. 900 işçi ücret ve yan hakları için örgütlendi, sendika yanlarında durdu, azimle, kararlılıkla, ısrarla bu mücadeleyi sürdürdük. Ücret ve yan haklarda iyileştirmeyi mücadeleyle kazandık. İBB’de elde ettiğimiz kazanım, takip eden örgütlenme sürecinde bize fayda sağlayacak. Şu yüksek enflasyon ortamında hak kazanımının yegâne yolunun sokak ve mücadeleden geçtiğini hatırlamış olduk. Dileriz ki şu zorlu dönemde alın teriyle çalışan, hak gördüğünü almak için direnen ülkedeki tüm işçi sınıfının mücadeleleri de zaferlerle sonuçlanır.

DAHA FAZLA