Bir AKP ‘Abide’si: ‘Doğal afet’ gerekçesiyle peşkeş çekildi, doğal afete teslim oldu…

Bir AKP ‘Abide’si: ‘Doğal afet’ gerekçesiyle peşkeş çekildi, doğal afete teslim oldu…

Kavşağın ihale, yapım ve açılış süreci AKP iktidarı dönemindeki peşkeş projelerinin bir özeti gibi.

İleri Haber

Urfa’daki sel felaketinde sulara gömülen ve yurttaşların mahsur kaldığı Abide Kavşağı’nın yapımıyla ilgili ortaya çıkan gerçekler, yine AKP iktidarı dönemindeki peşkeş projelerine örnek oluşturdu. 2022 yılında ek köprü yapımı için ‘acil’ olarak açılan adrese teslim ihalenin gerekçesi “doğal afet”ti…

Depremin üzerinden henüz bir ay geçmişken, aynı iller bugün de sele teslim oldu. Selden en çok etkilenen illerden Urfa’da, henüz 3 ay önce açılışı yapılan Abide Kavşağı’ndaki görüntüler dikkat çekti. Kavşağın altgeçidini basan sularda yurttaşlar mahsur kaldı.

Kavşağın ihale, yapım ve açılış süreci AKP iktidarı dönemindeki peşkeş projelerinin bir özeti gibi.

ADRESE TESLİM İHALE

Kavşağa ek köprü yapımı için 6 Nisan 2022’de ‘pazarlık’ usulüyle ihaleye çıkıldı. 13 Nisan’da projenin yükümlülüğü 104 milyon 900 bin lira ve 210 günde bitirilme karşılığında OHİTAN İnşaat Mühendislik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne verildi.

İHALENİN GEREKÇESİ: DOĞAL AFET

İhalenin gerekçesi ise ilginçti. “İvedilik” vurgusu yapılan gerekçede, bu ivediliğin nedenleri arasında “doğal afet”ler de gösterildi.

Gerekçede şu ifadeler kullanıldı:

“Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.”

URFA BAROSU’NDAN İTİRAZ

Urfa Barosu tarafından, o dönem yapılan ihaleye tepki gösterildi. Yapılan açıklamada, " Urfa BŞB tarafından bir firmaya verilen Abide Kavşağı İlave Köprü Yapım işi, neden rekabet ortamı yaratılarak açık ihale usulü ile yapılmamıştır? Davet usulü kullanılmasında nasıl bir aciliyet söz konusudur? Bu konuda kamuoyunu tatmin edici somut açıklama bekliyoruz" denildi.

AÇILIŞ ERDOĞAN’DAN

Kavşağın tamamlanmasının ardından açılış 3 Aralık’ta AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Erdoğan, açılış konuşmasında, "Büyükşehir belediyemiz yaklaşık 1 milyar liraya yakın bütçeyle yatırımlar gerçekleştirdi. Abide ve Karakoyun köprülü kavşaklarını inşa etti ve bugün açılışını yapıyoruz. Yaptığı 1 milyon 860 bin metrekare beton parkeyle, 156 kilometre beton yolla, kurduğu asfalt şantiyesiyle büyükşehir belediyemiz gerçekten kendisini en güzel şekilde ispat etti" dedi.

Erdoğan’ın telekonferansla bağlandığı Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, açılış kurdelesini kesti…

ERDOĞAN’IN ELİNDEN ÖDÜL ALAN İNŞAAT PATRONU

Projenin yüklenici firması olan OHİTAN İnşaat incelediğinde ise “ilginç” denilebilecek ancak AKP iktidarı için klasikleşmiş görüntüler bulmak mümkün.

OHİTAN İnşaat, Gürbağ Grup bünyesinde bulunan bir firma. Gürbağ Grup’un sahibi Halil Bağıban. Bağıban, 2017’de Türkiye Müteahhitler Birliği’nin düzenlediği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri’nin verildiği törende ödül alan ve dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde yer alan 45 Türk inşaat patronundan biri. Bağıban’ın elinden ödül aldığı kişi ise AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

Bağıban, projeye dair açıklamasında ise şunları söyledi:

"Şanlıurfa’da yaptığımız bugünkü açılışla ilgili başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne ve tüm projede yer alan sorumlulara minnettarız. Ayrıca firmamız bünyesinde projede yer alan tüm mühendislik ve işçi kadromuz adına gurur duymaktayız. Bugün burada Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde ve değerli bakanlarımızın katılımıyla hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. 1992’de Gürbağ İnşaat A.Ş’yi kurduktan sonra, yine burada 1996 yılında hazır beton ve 1997 yılında Gürbağ Prefabrik sanayi yapıları üretim tesislerini faaliyete geçirdik. Daha sonra kurulan şirketler ile inşaat sektöründe güçlendik, içinde ve yurt dışında önemli projelere imza attık. Dünya devleri arasına giren Gürbağ Group’un Şanlıurfa’dan başlayan hikayesini şehrimize ilham kaynağı haline getirmek istiyoruz.”