Yerel seçimler sona erdi: AKP, girdiği bir seçimde ilk kez ikinci parti

Yerel seçimler sona erdi: AKP, girdiği bir seçimde ilk kez ikinci parti

AKP, yurt genelinde aldığı yüzde 35'lik oy oranıyla CHP'nin gerisinde kaldı.

Yaklaşık 62 milyon kayıtlı seçmenin olduğu Türkiye’de milyonlarca yurttaş, önümüzdeki 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için dün sandık başına gitti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 47 yıl sonra ilk kez seçimden birinci parti olarak çıkarken, AKP ise kurulduğu 2001 yılından bu yana ilk kez ikinci parti konumuna geriledi.

Milyonlarca seçmen dün (31 Mart) büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkan adaylığı, ilçe belediye başkan adaylığı, ilçe belediye meclis üyesi adaylığı, muhtarlık ve ihtiyar heyeti olmak üzere 4 farklı oy kullanırken, büyükşehir olmayan illerde ise il belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği, ilçe belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı ile Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te oy vermek için başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanırken, kalan diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

AKP, GİRDİĞİ BİR SEÇİMDE İLK KEZ İKİNCİ PARTİ OLDU

YSK Başkanı Ahmet Yener'in saat 19.20 itibarıyla yayınyasağının kaldırıldığını açıklamasının ardından, seçime sonuçları da açıklanmaya başlandı. Sonuçlar, AKP'nin ülke genelinde hezimete uğradığını ortaya koydu. 

Buna göre CHP, ülke genelinde 17 milyondan fazla oy alarak yüzde 37.66 oy olarak birinci parti, AKP, 16 milyonu aşkın oy alarak yüzde 35.26 oy oranıyla ikinci parti ve Yeniden Refah Partisi (YRP), 2.8 milyon oy alarak yüzde 6,17 oy oranıyla üçüncü parti oldu. 

Yüzde 5,65 oranında oy olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) dördüncü parti olurken Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) yüzde 4,69 oranla beşinci parti ve 3,69 oranında oy alan İYİ Parti ise altıncı parti olarak sıralamada yerini aldı. 

TİP SAMANDAĞ VE HACIBEKTAŞ'I, SOL PARTİ HOZAT VE SARATLI'YI ALDI

CHP 14 büyükşehir, 21 il, 341 ilçe ve 48 belde kazanırken, AKP ise 12 büyükşehir ve 12 il, 366 ilçe, 70 belde kazandı. Seçimin üçüncü partisi YRP birer büyükşehir ve ilin yanı sıra 39 ilçe ve 6 belde kazanırken, DEM Parti ise 3 büyükşehir, 7 il, 65 ilçe ve 2 beldede belediye başkanlığını kazandı. 

MHP ve İYİ Parti hiçbir büyükşehirde zafer elde edemezken, TİP, Hatay'ın Samandağ ve Nevşehir'in Hacıbektaş ilçelerinde, SOL Parti ise Tunceli Hozat ve Aksaray Saratlı'da belediye başkanlıklarını kazandı.

AKP 3 BÜYÜKŞEHİRDE BÜYÜK FARKLA KAYBETTİ

AKP'li adaylar, 3 büyükşehirde de seçimi farkla kaybetti. İstanbul seçimini Murat Kurum'a karşı 11 puan farkla yüzde 51.14 oy oranıyla Ekrem İmamoğlu kazanırken, Mansur Yavaş, AKP'li Turgut Altınok'u yaklaşık 30 puan geride bırakarak yüzde 60'ın üzerinde oy alarak yeniden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. İzmir'de ise Cemil Tugay, yüzde 37.06 oranında oy alan AKP'li Hamza Dağ'a karşı yüzde 48.96 oy oranıyla seçimi kazandı. 

21.30 | RESMİ OLMAYAN SONUÇLARA GÖRE TİP HACIBEKTAŞ'TA KAZANDI

TİP, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamayla Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandığını duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hacıbektaş'ta Türkiye İşçi Partisi birinci parti! Resmi olmayan sonuçlara göre Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılan seçimi Türkiye İşçi Partisi'nin desteklediği Bağımsız Belediye Başkan Adayı Ali Kaim kazandı. Adayımızı tebrik ediyoruz. İlçe Belediye Meclisi Seçimleri'nde de TİP birinci sırada. Ülkemizde emekçilerin sesi, işçilerin partisi filizleniyor!”

19.50 | EKREM İMAMOĞLU: GÖRDÜĞÜMÜZ FOTOĞRAF BİZİ MEMNUN EDİYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yayın yasağının kaldırılmasının ardından bir açıklama yaptı. İmamoğlu, şu ana dek gelen sonuçlardan memnun olduklarını kaydederek şunları kaydetti:

“Sizleri Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığımızdan çok değerli İl Başkanımız Sayın Özgür Çelik başkanımla selamlıyoruz. Siz kıymetli vatandaşlarımızı ve özellikle değerli basın mensuplarımızı ama bir de sandık başında görev yapan dostlarımızı, vatandaşlarımızı bilgilendirme ihtiyacı hissettik. Şu an itibariyle yüzde 40'a doğru giden bir oranda veriye sahibiz. Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda şunu söyleyebilirim ki vatandaşımızın teveccühü, vatandaşımızın bize olan inancı karşılığını göstermiş durumda. Dolayısıyla şu an görmüş olduğumuz fotoğraf bizi ziyadesiyle memnun etmekte. Ancak hiçbir seçim bitmeden sonuçlanmaz. Ben sürece göre yine kıymetli İl Başkanım Sayın Özgür Çelik'le birlikte sizlerin huzuruna geleceğim ve açıklama yapabileceğiz.”

17.15 | EKREM İMAMOĞLU: OYLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “Kıymetli İstanbullular; Sandıklar 17.00 itibariyle kapandı" diyen İmamoğlu, "İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Şimdi, sayım işleminin görevliler ve vatandaşlar tarafından titizlikle takip edilmesi süreci başladı. Tüm vatandaşlarımızı süreci dikkatle takibe davet ediyorum. Asla rehavete kapılmadan tüm oylarımıza sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

17.05 | YSK BAŞKANI YENER'DEN ‘YAYIN YASAĞI’ AÇIKLAMASI 

YSK Başkanı Yener, oy sayma işleminin ardından açıklamalarda bulundu. Sayım döküm işlemine başlandığını kaydeden Yener, yayın yasaklarının ne zaman kaldırılacağına ilişkin kararı kurul toplantısında vereceklerini bildirdi. 

Yener, oy kullanma sürecinin “bazı münferit olaylar haricinde” sorunsuz olarak tamamlandığını kaydetti. 

17.00 | OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ

Oy verme işlemi Türkiye genelinde sona erdi. Öte yandan, oy verme süresi içinde sandık başına gitmiş olan seçmenler ise sandık başkanı tarafından önceden sayılmak koşuluyla oylarını kullanabilecek.

15.40 | ASKER VE POLİSLER ‘TAŞIMALI’ OY KULLANDI: DEM PARTİ’DEN TEPKİ

Mardin, Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta asker ve polislere taşımalı oy kullandırıldı. Söz konusu anlara ilişkin görüntüleri kayıt altına alan DEM Partili vekiller, seçim yasaklarının ihlal edildiğini söyleyerek duruma tepki gösterdi.

13.20 | AKP'Lİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, OYUNU KULLANDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte İstanbul Üsküdar'daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda oy kullandı.

Oy kullanmasının ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

“Yerel yönetimler seçimini icra ediyoruz. Gerçekten arka arkaya bu kadar kısa sürede iki seçim milletimizi yordu. Sizleri de yordu. Çok yoğun bir kampanya geçirdik. Bugün bu seçimleri icra etmek suretiyle yerel seçimlerde hayırlı bir netice çıkar diye düşünüyorum. Bu seçimler yeni bir dönemin başlangıcına vesile olacak. Bir yandan milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı bir yanda yerel seçimler bunların yeni yüzyılın başlangıcına vesile olmasını diliyorum. Tüm sandık kurulu mensubu arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.”

12.56 | İBB BAŞKANI İMAMOĞLU, OYUNU KULLANDI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü'nde bulunan Emin Yükseloğlu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde oyunu kullandı.

12.46 | MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ, OYUNU KULLANDI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu kullanmak için Ankara'da Anıttepe Ortaokulu'na geldi. Bahçeli'nin kolunun sargılı ve yüzünde morluklar olması dikkat çekti.

12.05 | ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI YAVAŞ, OYUNU KULLANDI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Çankaya Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde oyunu kullandı. Oy kullanmaya eşiyle birlikte gelen Mansur Yavaş, “Seçimlerin sonucu hakkında en ufak bir tereddüdümüz yoktur. Akşam 21.00'dan sonra belediyenin önünde buluşmak üzere” dedi.

11.40 | DEM PARTİ: İSTANBUL ADAYI BEŞTAŞ OY KULLANAMAYACAK

DEM Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Meral Danış Beştaş'ın oy kullanamayacağı açıklandı.

DEM Partiden yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için ikametgah değişikliği yapacak olanların yasal olarak 1 Ekim'e kadar adres değişikliğini gerçekleştirmeleri gerekiyordu. Aday çıkarma süreci ve Meral Danış Beştaş'ın adaylığı bu tarihten sonra bellirlendiği için yarın İstanbul'da oy kullanamayacaktır. İBB Eşbaşkan adayımız Meral Danış Beştaş İstanbul'da seçim güvenliği sebebiyle, ikametgahının bulunduğu Diyarbakır'da da oyunu kullanamayacaktır” denildi.

11.30 | CUMHUR İTTİFAKI İBB ADAYI MURAT KURUM, OYUNU KULLANDI

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Kağıthane’ye bağlı Hamidiye Mahallesi’nde bulunan Kağıthane İmece İlkokulu'nda oyunu kullandı.

10.45 | İYİ PARTİ LİDERİ AKŞENER, OYUNU KULLANDI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'da Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu'nda oy verdi.

10.40 | DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI ORUÇ OYUNU ADANA'DA KULLANDI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatimoğulları Oruç, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oyunu Adana'da kullandı.

Oruç, oy verme işleminin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Lütfen her yerde gidelim oylarımızı kullanalım. Oylarımızı kullanmakla yetinmeyelim, sandıklarımıza hep birlikte sahip çıkalım. Kulağımıza gelen bazı şeyler oluyor. Bununla ilgili oyumuzu kullanmak kadar, oyumuzu korumak, sayımlarda doğru sayılmasını sağlamak, bu incelemeleri ve gözlemleri yapmak üzere hep birlikte değerli halklarımıza buradan çağrımızı yineliyoruz.”

10.20 | CHP LİDERİ ÖZEL, OYUNU KULLANDI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eşi ve kızıyla birlikte Manisa 23 Nisan Ulusal Egemenlik İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Özel oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada “İyi bir pazar diliyorum. Öncelikle bu demokrasi şölenine katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. Yönetim noktasında aday olan herkese başarılar diliyoruz. Seçim geçmiş süreçlerde elbette siyasi tartışmalar oldu ancak çok büyük aksilikler olmadan çok üzücü olaylar olmadan bugüne kadar geldik. Seçimin huzur ve güvenle geçmesini temenni ediyorum. Bundan sonra karar milletin, hepimiz saygılı olacağız” ifadelerini kullandı.