Yayınevi Emekçileri Platformu: Künye emeğimizdir!

Yayınevi Emekçileri Platformu: Künye emeğimizdir!

Platform, “KünyeEmeğimizdir” etiketiyle sosyal medya kampanyası başlattı.

Yayınevi Emekçileri Platformu, şubat ayında yaptıkları eylemlerin ardından toplu işten çıkarma ve kitap künyelerinden isimlerinin silinmesi gibi uygulamalarla karşı karşıya kalan yayınevi emekçileri adına bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Meslektaşlarımızın yanındayız ve sürecin takipçisi olacağız” denildi.

Yayıncılık sektöründe çalışan editör, redaktör, düzeltmen, dizgici, tasarımcı ve telif hakkı sorumlularının sorunlarını dile getirmek ve haklarını savunmak amacıyla geçtiğimiz aylarda kurulan Yayınevi Emekçileri Platformu, şubat ayında kitabevlerinde yaptığı sticker çalışmasıyla yayınevi çalışanlarının sefalet koşullarına mahkum edildiğini dile getirmişti.

Kitap kapaklarına ve sayfa aralarına bırakılan stickerlarda “Bu kitabın redaktörü sigortasız çalıştırılıyor”, “Bu kitabın editörü kirasını ödeyemiyor”, “Bu kitabın dizgicisi faturalarını ödeyemiyor” ifadelerine yer verilmişti.

İSİMLERİ KÜNYELERDEN SİLİNDİ

Yayınevi Emekçileri Platformu’nun eylemlerinin ardından, yayınevi emekçileri son dönemde toplu işten çıkarma ve isimlerinin kitap künyelerinden silinmesi gibi uygulamalarla karşı karşıya kaldı.

Söz konusu uygulamalara karşı sosyal medya üzerinden bir yazılı açıklama yapan Yayınevi Emekçileri Platformu, meslektaşlarının yanında olduğunu ifade etti.

‘MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ VE SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

“Künye Emeğimizdir” başlığıyla X üzerinden yapılan açıklamada, “Manevi hak ihlali ve etik ihlal gibi sorunlar içeren bu tür uygulamaları reddediyoruz. Yayınevi emekçilerinin keyfi ücretlere, güvencesizliğe mahkûm edilmesi yetmiyormuş gibi misilleme olarak isimlerinin de silinmeye çalışılması emeğin hiçe sayılması anlamına geliyor. Meslektaşlarımızın yanındayız ve sürecin takipçisi olacağız” denildi.

Öte yandan, söz konusu uygulamaların alışılmadık ve münferit olmadığı vurgulanırken, Platform, birlikte mücadele etme ve #KünyeEmeğimizdir etiketiyle kampanyaya destek çağrısında bulundu.