Yandaş Kolin'in çevre katili projesi yargıya taşındı

Yandaş Kolin'in çevre katili projesi yargıya taşındı

Mahkeme, tarım arazisinde usulsüz biçimde başlatılan ve ardından Bakanlığın "ÇED gerekli değildir" dediği projeye ilişkin 15 gün içinde ara kararını verecek.

Tugay Candan

Mail: [email protected]

“Beşli çete” üyesi Kolin İnşaat’ın  Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki usulsüz asfalt plent tesisi projesi yargıya taşındı. Edirne İdare Mahkemesinde “ÇED gerekli değildir” kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davada mahkeme, “Acele yargılama kapsamında dava için savunma ve ara karar süresinin 15 gün olarak belirlenmesine” karar verdi.

Kamuoyunda “beşli çete" olarak bilinen şirketler arasında yer alan Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi Turgutbey Köyü’nde tarım arazisine asfalt plent tesisi açmak için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmış, henüz süreç devam ederken alanda inşaat faaliyetine girişilmişti.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise tüm tepkilere ve Kırklareli Barosu’nun suç duyuruna rağmen proje için “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti.

DAVA AÇILDI

Proje devam ederken Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu ile Turgutbey Köyü’nden Birol Topal isimli yurttaşın girişimiyle Edirne İdare Mahkemesinde dava açıldı.

" ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasının istendiği 100 sayfalık bir rapor ile birlikte açılan davada mahkeme şu kararları verdi:

Davalıdan;

- Dava konusu işlemin onaylı ve okunaklı bir örneği ile işlemin dayanağı diğe tüm bilgi ve belgelerin istenmesine

- ÇED Gerekli Değildir kararının hangi yolla ve hangi tarihler arasında ilan edildiğinin  sorulmasına ve belgelerinin istenmesine

- Dava konusu belirtildiği bölge renkli kalemle işaretlenmiş biçimde 1/25.000 ölçekli Kırklareli İl Çevre Düzeni planı ve 1/100.000 ölçekli çevre planının ve plan notlarının onaylı bir örneğinin istenmesine

- Söz konusu işletme projesi tanıtım dosyası ve eklerinin onaylı birer örneğinin istenmesine

-  Söz konusu işletme projesi öncesinde ilgili kamu kuruluşlarından gerekli izinlerin alınıp alınmadığınının sorulmasına ilgili kurumlar ile yapılan yazışmalara ilişkin bilgi ve belgelerin istenmesine

- Bölgedeki doğal yaşamı ve yaban hayatına yönelik yapılan bilimsel çalışmalara ilişkin bilgi ve belgelerin istenmesine

- Uyuşmazlığın çözümüne yarar diğer tüm bilgi ve belgelerin istenmesine

Olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin davalı idarenin birinci savunması alındıktan sonra ve ara kararı gereği yerine getirildikten sonra incelenmesine ve acele yargılama kapsamında dava için savunma ve ara karar süresinin 15 gün olarak belirlenmesine oybirliği ile karar verildi.

ÇEVRE NÖBETİ SÜRÜYOR

Yargı süreci devam ederken, Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de tesisin hemen yakınında bulunan bir noktada çevre nöbeti tutmaya devam ediyor.

DAHA FAZLA