Vivo V Tech işçileri haklarını istiyor

Vivo V Tech işçileri haklarını istiyor

Vivo V Tech’te istifa dilekçesini imzalamayan işçiler, “sözlü beyanınız” yeterli denilerek tazminatsız işten çıkarıldı!

Ersan Kınık

Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Çin menşeili telefon üreticisi Vivo V Tech’te 40 işçi işten Kod 46 ile çıkarıldı.

Çin menşeili telefon üreticisi Vivo V Tech isimli fabrikada Türk Metal Sendikası’nın çoğunluğu sağlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki belgesini almasının ardından, fabrika içerisinde sendikal örgütlenmeyi yürüten iki işçi işten çıkarıldı.

2 işçinin işten çıkarılmasının ardından fabrikada iş yavaşlatma eylemi yapan ve işten atılan arkadaşlarına destek veren 40 işçi ise Kod 46 ile işten çıkarıldı.

40’ı aşkın işçinin işten çıkarılmasının ardından fabrika önünde eyleme geçen işçiler ve sendika, atılan işçiler işlerine geri dönene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.

İleri Haber’e konuşan Şule Şahintürk, işten çıkarılan ilk iki işçiden biri. Herhangi bir istifa dilekçesi yazmamış olmalarına rağmen işten çıkarılışları kayıtlara istifa olarak geçirilmiş.

‘İSTİFA ETMEDİK, SÖZLÜ BEYAN YETER DEDİLER’

Şahintürk konuyu şu şekilde özetliyor:

“Aslında biz üzerimizdeki baskılardan dolayı ilk başta 15 Ekim’de istifa etmek istediğimizi sözlü olarak belirttik. İşveren 15 Ekim’deki bu talebimizi kabul etmedi. Bizim verimli çalışanlar olduğumuzu, tek problemimizin sendikaya üye olmak olduğunu ve üyelikten çıkmamız durumunda bize daha yüksek pozisyonlar ve maaşlar verebileceklerini söylediler. Biz bunu kabul etmedik.

Daha sonra sendika yetki belgesini aldı. Sendikanın buraya girmesinden rahatsız olan yöneticiler, bizi buradan göndermenin yolunu aradılar ve 15 Ekim’deki sözlü beyanlarımızı bahane ettiler ve işten çıkardılar. İçeride bulunan arkadaşlarımız da süreci takip ediyordu, onlarla sürekli iletişim halindeydik zaten. Arkadaşlar da bize olan desteklerini göstermek için kapıya geldiler. Kapıya gelen her arkadaşımız işveren tarafından tehdit edildi. Akabinde bize destek veren yaklaşık 40 kişi ekmeğinden oldu ve kapının önüne koyuldu.”

’13-14 YAŞINDA STAJYER ÖĞRENCİLER ÜRETİMDE ÇALIŞTIRILIYOR’

Konuşmasının devamında üretimin büyük bir bölümünün stajyer öğrenciler ile devam ettiğini kaydeden Şahintürk şunları söyledi:

“Üretim departmanında sadece stajyer öğrenciler var denilebilir. Stajyer öğrenciler yaklaşık 13-14 yaşlarında ve operatörlerle aynı verimliliğe sahip olunması bekleniyor bu çocuklardan. Çocuklar atölyeye ilk girdiklerinde sadece 1 saat operatörleri gözlemleme eğitimi veriliyor bunun dışında herhangi bir uygulamalı eğitim yok. 1 saat sonunda ise üretim hattına oturtulup operatörle aynı verimliliğe sahip olunması bekleniyor.

Çocuklar içeride sürekli iş kazası geçiriyor, parmaklarını fikstürlere sıkıştırıyorlar. Fabrikada hemen hemen her gün bir iş kazası meydana geliyor. Aileler bu durumdan şikayetçi hatta dün bir stajyer öğrenci beni arayarak mağdur olduğunu, okul müdürüne kadar gidip şikayette bulunduğunu söyledi. Biz ne stajyer öğrencilere ne de işçiye emekçiye bu muamelenin edilmesini istemiyoruz.”

‘BİZ YÜZ KIZARTICI SUÇ İŞLEMEDİK’

İşten atılan işçilere destek olduğu için Kod 46 ile işten çıkarılan Adem Oruç ise fabrikanın yaptığı işlemin hukuksuz olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“19 aydır ne ben ne de işten çıkarılan hiçbir kardeşim burada yüz kızartıcı suç işlemedi. Bize ilk olarak Whatsapp’tan bir mesaj atıldı ve iş durdurma eylemine istinaden işten çıkarıldığımız bildirildi. SGK dökümüne ise yüz kızartıcı suç olan Kod 46 olarak girildi. Ben evli ve 3 çocuk babasıyım. Eşim, çocuklarımdan dolayı çalışamıyor. Ben atanamamış bir Fen Bilgisi öğretmeniyim. Evim kira, evimize benim maaşım dışında herhangi bir gelir girmiyor.”

Fabrika yönetimine seslenen Oruç “Sırf haksızca işten çıkarılan 2 arkadaşımıza destek verdiğimiz için bizleri de ekmeğimizden ettiniz. Yaptığınız bu işlem hukuksuzdur!” dedi.

Türk Metal Sendikası Gebze Dilovası Şubesi Örgütlenme Sekreteri Yusuf İkisivri ise, atılan işçilerin işlerine geri alınmasını ve fabrikada toplu iş sözleşmesi sürecinin başlaması taleplerinin olduğunu belirterek, taleplerin karşılanmaması durumunda eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

‘EYLEMLERİMİZİ VİVO’NUN TELEFON SATTIĞI BÜTÜN AVM’LERİN ÖNÜNE TAŞIRIZ’

İkisivri şu sözleri kaydetti:

“Atılan işçiler geri alınsın, toplu sözleşme düzenini kabul edin. Sadaka değil toplu sözleşme istiyoruz. Eğer gerekirse, taleplerimiz karşılanmazsa eylemlerimizi, Vivo’nun telefonlarını sattığı bütün AVM’lerin önüne, bütün bayilerin önüne taşıyacağız. Bundan sonraki süreçle ilgili eylem planlarımızın hepsi hazır. Ama şu kesin ve net! Sendika bu fabrikaya girecek, Vivo’daki işçilerin hak arama mücadelesi zaferle sonuçlanacak. Biz burada söz verdik, meydanda davullarla, zurnalarla açıklayacağız”