Veterinere cinsel saldırı davasında, ‘yeniden hüküm kurulsun’ talebi

Veterinere cinsel saldırı davasında, ‘yeniden hüküm kurulsun’ talebi

Bölge Adliye Mahkemesi savcısı, sanıklar hakkında yeniden hüküm kurulmasını istedi.

Ankara’da veteriner Ç.B.’ye (23) cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan ve “basit cinsel saldırı” suçundan 9 yıl hapis cezasına mahkum edilen Prof. Dr. Hasan Bilgili ile yardımcısı Serkan Durmaz ve Jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında verilen beraat kararlarına yapılan istinaf başvurularına ilişkin, Bölge Adliye Mahkemesi cumhuriyet savcısı, başvuruların kabul edilerek sanıklar hakkında yeniden hüküm kurulmasını ve itirazın uygun görülmemesi halinde ise dosyanın Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu’na gönderilmesini talep etti.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hasan Bilgili, 2019 yılının Nisan ayında, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan veteriner Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmış, ancak daha sonra savcılık tarafından resen tahliye edilmişti. Serkan Bilgili için başlatılan idari soruşturma kapsamında, üniversitedeki görevinden alınan Bilgili ile yardımcısı veteriner Serkan Durmaz hakkında “nitelikli cinsel saldırı”, “cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma”, “tehdit” ve “hakaret” suçlarından, Ç.B.’nin olay sonrası götürüldüğü Jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt hakkında ise “delilleri yok etmek” suçundan dava açılmıştı.

BİLGİLİ’YE 9 YIL HAPİS, DURMAZ VE ŞENYURT’A BERAAT

Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Haziran 2022’de karar duruşması görülen davada, Hasan Bilgili'ye “basit cinsel saldırı” suçundan 9 yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, Bilgili ve yardımcısı Serkan Durmaz’ın “cebir ve tehdit ile hürriyeti yoksun kılma”, “tehdit” ve “hakaret” suçlarından, Hüseyin Şenyurt’un ise de “delilleri yok etmek” suçundan beraatine hükmetmişti. Heyet, kararla birlikte sanık Bilgili'nin tutuklanmasına da karar vermişti.

Karardan yaklaşık bir ay sonra açıklanan gerekçede, mahkeme, sanık Hasan Bilgili'nin, Ç.B.'ye yönelik cinsel saldırı eylemini tamamladığına ilişkin yeterli delil bulunmadığını, bu nedenle eylemin “basit cinsel saldırı” niteliğinde olduğu, alt sınırdan uzaklaşılarak 6 yıl ceza verildiği ancak kastın yoğunluğu ve sanığın bulunduğu konum nedeniyle cezasının yarı oranında artırılarak 9 yıla çıkarıldığını belirtmişti. Gerekçede diğer sanıklar için ise delil yetersizliğinden beraat kararı verildiği açıklanmıştı.

İSTİNAF BAŞVURUSU REDDEDİLMİŞTİ

Ç.B.'nin avukatı Aslı Koçak Arıhan, mahkemenin sanık Hasan Bilgili hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan hüküm kurması gerektiğini savunarak, diğer sanıkların da cezalandırılması için kararı istinafa taşımış, ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da tüm sanıklara ceza verilmesi gerektiğini belirterek, kararı istinaf etmişti.

Dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, 14 Aralık 2022’e verdiği kararda, istinaf başvurularının esastan reddine hükmederek kararın hukuka uygun olduğunu belirtmişti. Ceza dairesi, kararla birlikte Bilgili'nin tutukluluk halinin devamını kararlaştırmıştı.

‘YENİDEN HÜKÜM KURULSUN’ TALEBİ

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi cumhuriyet savcısı, ceza dairesinin istinaf başvurularını esastan reddederek kararı hukuka uygun bulmasına itiraz etti. Savcı, elde edilen tüm deliller ışığında yapılan itirazın kabul edilerek, sanıklar Hasan Bilgili, Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt hakkında yeniden hüküm kurulmasını talep etti.

Sanık Bilgili'nin “cinsel amaçla cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, beraat kararı verilen sanık Durmaz'ın “basit cinsel saldırı” ve “cinsel amaçla cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, sanık Şenyurt'un ise “cinsel saldırı suçuna ilişkin delilleri yok etme” suçundan cezalandırılması gerektiğini belirten savcı, itirazın kabul edilmemesi halinde, dosyanın incelenmek üzere Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'na gönderilmesine karar verilmesini de istedi.

DAHA FAZLA