Vakıflar Genel Müdürlüğü, zeytin fabrikasını kapattı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, zeytin fabrikasını kapattı

Bölgedeki 165 bin zeytin ağacının akıbetine ilişkin açıklama yapılmadı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, aktif olarak üretimin yapıldığı Balıkesir'de fabrikasının faaliyetlerine son verdi. Akıbeti belirsiz 165 bin zeytin ağacının bulunduğu bölgenin, rant açılmasından endişe ediliyor.

Ege Bölgesi'nde kamuya ait zeytinlik arazilerden zeytinyağı, zeytin ile sabun gibi ürünler üreten ve bunların satışını yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan fabrikasını kapattı. Üretim yapılan, personel ile fabrikanın bağlı olduğu Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü için tasfiye kararı alındı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri de zeytincilik faaliyetlerinin durdurulacağı bilgisini teyit etti.

BÖLGEDE 165 BİN ZEYTİN AĞACI BULUNUYOR

Zeytinlik alanlar, AKP tarafından son dönemde rant projeleri için hedef alınırken; kapatılan fabrikaya bağlı 14 bin dekar arazide de yaklaşık 165 bin adet zeytin ağacı bulunuyor. Söz konusu zeytinlikler, tatil beldesi olan Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk ve Edremit’te yer alıyor. Ağaçların durumuna ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, bölgenin rant açılmasının endişe ediliyor.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre zeytin ve zeytinyağı üretiminde 10'u memur, 42'si de işçi kadrosunda yer almak olmak üzere 52 kişi çalışıyor. Edinilen bilgilere göre fabrikanın kapanmasının ardından personeller, başka kentlere tayin edilecek. 

'YERİMİZİ, YURDUMUZU BIRAKMAK ZORUNDA KALACAĞIZ'

İsmini vermek istemeyen ve başka bir kente gönderilmesi beklenen bir işçi, zorla şehir dışına gönderileceklerini söyleyerek tepki gösterdi. "Tayinimizin çıkacağını söylediler" diyen işçi, "Yerimizi, yurdumuzu bırakmak zorunda kalacağız. Kira fiyatları ve ekonomik durumlar da zaten ortada. Birçok arkadaşımız işi bırakacak. Aldığımız maaşlar da ortada" diye konuştu.

1940 YILINDA KURULDU

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, zeytinlikler ile fabrikaya dair, "Zeytinlik arazileri Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü eliyle yönetilmektedir. Müdürlüğümüz 1940 yılında kurulmuştur. Bu amaçla tarihten gelen bir kamu bilinciyle, kendi tesislerinde üretimini gerçekleştirdiği zeytin, zeytinyağı ve diğer ürünlerini Vakıflar markası ile kendi satış noktalarında ve diğer yöntemler ile tüketiciyle buluşturmaktadır" bilgisi yer alıyor.

15 ŞUBEDE SATIŞ YAPILIYOR

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2022 Yılı Faaliyet Raporu’nda, zeytin ve zeytinyağı üretimine dair bilgiler ise "İşletme Müdürlüğü bünyesinde (Edremit) bir adet, Ankara’da 2 adet, Antalya, Bursa ve Konya’da birer adet ve İstanbul'da 9 adet olmak üzere toplam 15 adet satış şubesinde vatandaşımıza doğrudan satışı yapılmaktadır" ifadeleri yer alıyor.

DAHA FAZLA