Urfa’da işçi direnişine Valilik yasağı: 3 sendikacı gözaltına alındı

Urfa’da işçi direnişine Valilik yasağı: 3 sendikacı gözaltına alındı

Valilik, tekstil işçilerinin direnişini kırmak için kentte eylem ve etkinleri yasakladı.

Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan Özak Tekstil işçilerinin sendikal hakları için başlattıkları direnişte, Urfa Valiliğinin kentte eylem ve etkinlikleri yasaklaması gerekçe gösterilerek BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve 2 sendika temsilcisi gözaltına alındı.

Özak Tekstil’de yetkili olan Öz İplik-İş’ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan işçiler, BİRTEK-SEN üyesi bir kadın işçinin işten atılması sonucunda üretimi durdurarak başlattıkları direnişe devam ediyor.

BirGün’de yer alan habere göre, eylem sürerken Urfa Valiliği, 29 Kasım 2023’ten 2 Aralık 2023 tarihine kadar kentteki eylem ve etkinleri yasakladı. Dün fabrika önünde açıklama yapmak isteyen direnişteki Özak işçileri, BİRTEK-SEN Genel Başkanı ve temsilciler, valiliğin yasak kararı gerekçe gösterilerek engellendi.

SENDİKA GENEL BAŞKANI VE TEMSİLCİLERİNE GÖZALTI

İşçilere ve sendika temsilcilerine müdahale eden jandarma, BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ile Sendika Temsilcileri Çayan Dursun ve Mazlum Ayçiçek’i gözaltına aldı.

Türkmen, yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada “Valilik kararından sonra işçilere bir açıklama yapmamıza bile izin verilmeden jandarmanın saldırısına uğradık. Zorla yaka paça gözaltına alındım” ifadelerini kullandı.

‘YASAK KARARI ANAYASA’YA AYKIRI’

Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel de valiliğin almış olduğu kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Öncel, Urfa Valiliği’nin aldığı bu yasak kararlarına karşı baronun yakın zamanda işlemin iptali için bir dava açtığını belirterek, “Toplantı, yürüyüş, gösteri gibi hakların önüne geçen bu karar Anayasa’ya aykırıdır. Urfa Valiliği’nin almış olduğu bu kararın, çok net bir şekilde hukuka aykırı olduğu ortadadır” şeklinde konuştu.