Uğur Kurt’un öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davada karar

Uğur Kurt’un öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davada karar

Kurt’u öldüren polis Korkmaz’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Gezi Direnişi’nde katledilen Berkin Elvan için 2014 yılında eylem yapan öğrencilere yönelik polis saldırısında, Okmeydanı Cemevi’nin bahçesinde polis Sezgin Korkmaz tarafından başından vurularak öldürülen Uğur Kurt davasında karar açıklandı. Mahkeme, Korkmaz’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Okmeydanı Cemevi'nde cenaze beklerken başına isabet eden polis kurşunuyla yaşamını yitiren Uğur Kurt hakkında “yaşam hakkı ihlali” kararı vermişti.

Yüksek Mahkeme’nin kararının ardından Sezgin Korkmaz’ın yeniden yargılandığı davanın İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşması bugün görüldü. Duruşmaya, sanık Sezgin Korkmaz ve Uğur Kurt'un ailesi ile taraf avukatları katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile bazı partililerin de takip ettiği duruşmada savunma yapan Kurt ailesinin avukatlarından Turgut Kazan, basit taksir üzerinden hüküm kurulamayacağını belirterek Korkmaz'ın olay anında atış hedefinden sapma olabileceğini öngörmesi gerektiğini söyledi.

Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt ise “Suçsuz bir insana rastgele silahla ateş ederek eşimin ölümüne sebep olduğu için adalet istiyorum. Oğlunun acısına dayanamayıp vefat eden kayınpederim ve kayınvalidem ile bir daha babasını göremeyecek oğlum için adalet istiyorum” şeklinde konuştu.

Duruşmada konuşan sanık polis Sezgin Korkmaz ise takdiri mahkemeye bıraktığını, başka bir şey söylemek istemediğini belirtti.

KARAR AÇIKLANDI: 2 YIL 6 AY HAPİS

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, “taksirle ölüme neden olma” suçundan daha önce kurduğu hükmü, AYM'nin “hak ihlali” kararı kapsamında iptal etti.

Suç vasfına yönelik karar verme görevinin AYM'ye ait olmadığı ve bu yönde bir “hak ihlali” kararı verilmediği vurgusu yapan heyet, “taksirle ölüme neden olma” suçunun işleniş şekli, özellikleri, sanığın kusur durumu ve AYM'nin “hak ihlali” kararının gözetildiğini belirtti.

Tüm bu hususlara göre Sezgin Korkmaz'a ceza maddesindeki alt sınırdan uzaklaşarak 3 yıl hapis cezası öngören mahkeme heyeti, duruşmalardaki tutum ve davranışlarını takdiri indirim nedeni kabul ettiği sanığın cezasını 1/6 oranında indirimle 2 yıl 6 aya düşürdü.

Duruşmanın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Narin Kurt, “Bir insanın hayatının, bir çocuğun babasız bırakılmasının, bir anne-babanın kanser olup ölmesine sebep olunmasının karşılığı 2 yıl 6 ay olamaz. Bu sonuç kimin vicdanını rahatsız ediyorsa herkes bu davayı üstlensin. Ben bu davayı devam ettireceğim, sonucu kabul etmiyorum” sözleriyle karara tepki gösterdi.