Türkiye'deki Alevilerden Avusturya açıklaması

Türkiye'deki Alevilerden Avusturya açıklaması

Avusturya'nın Aleviliği "inanç" olarak kabul etmesine Türkiye'deki Alevilerden destek: "Kazanımı coşkuyla sahipleniyoruz."

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu, 13 yıldır süren hukuki mücadelesini kazandı. Avusturya mahkemelerinde alınan karara göre Alevilik, Avusturya İslam Yasası çerçevesinde değil de “kendine özgü bir inanç” olarak tanınmıştı. 

500’ü aşkın Alevi kurumundan tam destek alınarak uygulamaya sokulan bu kararla ilgili açıklama yapan Türkiye'deki Alevi dernekleri, şu sözlere yer verdi:

‘ALEVİ TOPLUMU AÇISINDAN BÜYÜK BİR KAZANIMDIR’

“500'ü aşkın Alevi kurumlarının içinde yer aldığı çatı örgütler Avusturya'da Aleviliğin 'kendine özgü bir inanç' olarak kabul edilmesine destek sundular.

Aleviliğin kendine özgü bağımsız bir inanç olduğu gerçeği, Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun 13 yıllık hukuki mücadelesi sonucunda, Avusturya Devleti tarafından resmen kabul edildi.

Bu karar, kendi özyurdunda yasaklı bir inanç olarak yaşatılan, kırımlara, sürgünlere maruz bırakılan, Zorunlu Din Dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden asimilasyona uğratılan Alevi toplumu açısından büyük bir kazanımdır.

Yok sayılan tüm inançlar ve kültürler adına Türkiye’de süregelen Eşit Yurttaşlık mücadelesi açısından, söz konusu kazanımı coşkuyla sahipleniyoruz.

Emeği geçen tüm canlarımıza teşekkür ediyoruz.”

Açıklamaya  imza atan kurumlar şu şekilde; Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), İsveç Alevi Kadınlar Birliği, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Avrupa Yol Erkan İnanç Kurulu, Avustralya Alevi Bektaşi Federasyonu (AFA), Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF), Avrupa Alevi Kadınlar Birliği, Avrupa Alevi Gençler Birliği, Kıbrıs Alevi Kültür Merkezi, Britanya Alevi Federasyonu, İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu (ALEVI SWISS), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu (DABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), İsveç Alevi Federasyonu (ARF), Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği.