TÜİK'i protesto eden sendikacıların 4,5 yıla kadar hapsi istendi

TÜİK'i protesto eden sendikacıların 4,5 yıla kadar hapsi istendi

5 sendika yönetici hakkında dava açıldı.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun TÜİK önündeki eyleminde gözaltına alınan 5 sendika yönetici hakkında dava açıldı ve 4,5'ar yıla kadar hapis cezası istendi.

Verilerinin güvenilirliği kamuoyunda tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 9 Haziran 2022 tarihinde, açıklanan enflasyon oranları nedeniyle Ankara'da protesto edilmiş ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu yöneticisi 5 sendikacı gözaltına alınmıştı.

Anayasal haklarını kullanan sendikacılara müdahale edilirken, Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından yaşananlara ilişkin iddianame hazırlandı. Hazırlanan iddianamede, 5 sendika yöneticisi hakkında 4,5 yıla kadar hapis cezası istendi. 

Sendika yöneticilerinin yargılanacağı davanın ilk duruşması, 19 Eylül'de Ankara 34. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

NE OLMUŞTU?

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun üyeleri, geçen yıl 9 Haziran'da, açıklanan enflasyon oranlarını protesto etmek için TÜİK önünde açıklama yapmak istemişti. Açıklama yapılmasına izin verilmezken, polis biber gazı ile sendikacılara saldırmış ve sendikanın o dönemki Genel Başkan Mehmet Balık, dönemin Konfederasyon Mali Sekreteri Mücahit Dede, Eğitim-İş Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Himmet Suat Sadış, Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan ve Ankara 3 No'lu Şube Başkanı Doğan Dağdelen gözaltına alınmıştı. 5 sendikacı, ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.