TÜİK: Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü

TÜİK: Türkiye, ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü

Büyüme verileri açıklandı.

TÜİK, ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdüğünü açıkladı. Yüzde 4 olarak açıklanan ilk çeyrek verisi ise yüzde 3,9 olarak revize edildi.

Verilerinin güvenilirliği kamuoyunda tartışma konusu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ikinci çeyrek büyüme verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü. Hanehalkı tüketimi büyümeye 10,7 puan katkı yaptı. 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı.

Ekonomim'in aktardığına göre ikinci çeyrekte; sanayi yüzde 2,6 küçülürken, hizmetler yüzde 6,4 ve inşaat yüzde 6,2 büyüdü.

Nihai tüketim harcamaları yüzde 15,6 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3 ve yatırımlar yüzde 5,1 arttı.

İkinci çeyrekte; mal ve hizmet ithalatı yüzde 20,3 arttı, ihracat yüzde 9 azaldı.

Hanehalkı tüketimi büyümeye 10,7 puan katkı yaptı. Büyümeyi; net ihracat 6,3 puan ve stok değişimi 2,6 puan aşağı çekti.

İLK ÇEYREK VERİSİ REVİZE EDİLDİ

Öte yandan yılın ilk çeyreği için yüzde 4 olarak açıklanan büyüme verisi de yüzde 3,9'a revize edildi.

DAHA FAZLA