TTB'den, KTÜ'deki soruşturmaya tepki: 'Meslektaşımız derhal görevine iade edilmeli'

TTB'den, KTÜ'deki soruşturmaya tepki: 'Meslektaşımız derhal görevine iade edilmeli'

Öğrencinin şikayeti üzerine rektörlük tarafından soruşturma başlatılırken, Topaloğlu üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

İleri Haber

TTB’den, KTÜ’de ameliyathane hijyen kurallarına aykırı giyindiği için intörn öğrencisine ameliyata giriş izni vermeyen ve hakkında soruşturma başlatılan Prof. Dr. Serdar Topaloğlu’na destek geldi. Yapılan açıklamada, “Meslektaşımız hakkında başlatılan ve tüm hekim camiasını derinden üzen taraflı soruşturma bir an önce kapatılmalı, meslektaşımız derhal görevine iade edilmelidir” denildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serdar Topaloğlu, ameliyathane hijyen kurallarına aykırı giyinen bir intörn öğrencisinin ameliyata girmesine izin vermedi. Öğrencinin şikayeti üzerine rektörlük tarafından soruşturma başlatılırken, Topaloğlu üç ay süreyle görevden uzaklaştırıldı.

Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) konuya ilişkin yapılan açıklamada, bu kararla, Topaloğlu’nun yanı sıra tedaviye ihtiyaç duyan hastaların da cezalandırıldığı ve hasta haklarının ihlal edildiği vurgulandı.

‘MESLEKTAŞIMIZ DERHAL GÖREVE İADE EDİLMELİDİR’

Açıklamada, şu ifadeler kullandı:

Hekimler olarak mesleki etik yükümlülüğümüz, öncelikle insan sağlığına, hayatına ve şahsiyetine özen ve saygı göstermektir. Hastalarımızın sağlıklarının korunması için oluşturulmuş bilimsel kurallara harfiyen uymak hekim sorumluluğudur. Ameliyathanelerde sterilizasyon kurallarından verilecek tavizin hiçbir haklı gerekçesi olmadığı bilinmelidir.

Hasta güvenliğini düşünen, hekimlik değerlerine bağlı tutum alan meslektaşımızın sorumluluk bilinciyle yaptığı uyarının, hukuka aykırı bir davranışmış gibi gösterilmesi ve meslektaşımız hakkında soruşturma başlatılması ve bu süreçte görevinin başında kalmasının yaratacağı hiçbir sakınca olmayacağı halde üç ay süreyle görevden uzaklaştırılarak âdeta suçlu gösterilmesi kabul edilemez.

Meslektaşımız hakkında başlatılan ve tüm hekim camiasını derinden üzen taraflı soruşturma bir an önce kapatılmalı, meslektaşımız derhal görevine iade edilmelidir.

DAHA FAZLA