TİP’ten Barutçu Tekstil işçileriyle dayanışma eylemi

TİP’ten Barutçu Tekstil işçileriyle dayanışma eylemi

TİP İstanbul İl Örgütü, Barutçu Tekstil işçileriyle dayanışma amacıyla İstanbul’daki Barutçu mağazası önünde eylem düzenledi.

Ersan Kınık

Bursa’da Demirtaşpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Lütfü Barutçu’ya ait Barutçu Tekstil’de çalışan dokuz işçi, Hak-İş’e bağlı Öz İplik – İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldı.

İşten çıkarılan işçiler, işe iade talebiyle fabrika önünde başlattıkları direnişin 106’ncı gününde zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. 30 Ocak Pazartesi günü hastaneye kaldırılan işçilerin, eylem alanının hemen yanına amonyak yüklü tankerin getirilmesi nedeniyle zehirlendiği ve patronun bunu kasten yaptırdığı öne sürülmüştü.

Öz İplik – İş Örgütlenme Uzmanı Serkan Açıcı, amonyak yüklü tankerin kartonlarla gizlendiğini ifade ederek “Kartonlarla tankeri gizledikten sonra, tankerin kapağını açıp amonyak ile direnişteki işçileri zehirlediler” demişti.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü, Barutçu Tekstil’de meydana gelen işçi kıyımına tepki göstermek ve direnişteki işçilere destek olmak amacıyla, Barutçu Tekstil’in İstanbul Şişli’de bulunan mağazası önünde eylem düzenledi.

“Barutçu Tekstil İşçi Yalnız Değildir” yazılı pankartın açıldığı eylemde, “Lütfü Barutçu yargılansın” ve “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atıldı.

‘BU BİR CİNAYETE TEŞEBBÜS SUÇUDUR’

Cinayete teşebbüs suçunu ifşa etmek üzere Barutçu’nun mağazasının önünde toplandıklarının ifade edildiği basın açıklamasında,

“Barutçu Tekstil işçilerine karşı, sendikalaşmaya çalıştıkları için işlenmiş bir suç bu. Denetimsizlikten, işçilerin haklarını gasp eden işverenlere cezai yaptırım uygulanmamasından kuvvet alan utanmazlık işi adeta cinayete teşebbüse kadar vardırdı” denildi.

‘SORUYORUZ…’

Açıklamanın devamında yargı makamına şu sorular yöneltildi:

1) Örgütlenen işçileri gözümüzün önünde öldürmeye teşebbüs eden işveren Lutfi Barutçu hakkında işçilerin yaptığı şikâyet ciddiyetle ve acil olarak ele alınacak mıdır? Ciddi bir soruşturma yürütülecek midir? Bu cinayet teşebbüsüne gerekli yasal yaptırımlar uygulanacak mıdır?

2) İşçilerin sendikalaşmasını engellemeye çalışmak için hukuka aykırı olarak işçileri işten çıkaran Lutfi Barutçu hakkında TCK Madde 118’e göre soruşturma açılacak mıdır?

3) Barutçu Tekstil’deki yasadışı uygulamalar, sendikal hak ihlalleri ve KOD 04 ile haksız yere işten çıkarma, aşırı fazla mesai yaptırma, ücretlerin kayıt dışı olarak ödenmesi, kadınlara yönelik ayrımcılık ve kötü muamele gibi uygulamalar Çalışma Bakanlığı’na bağlı iş müfettişleri tarafından soruşturulacak mıdır? “

Son olarak Barutçu Tekstil’in patronu Lütfü Barutçu’ya “Hesap vereceksin” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Lutfi Barutçu’ya sesleniyoruz:

İşlediğin suçlardan yırtamayacaksın! Seni işçi sınıfının örgütlü gücü ile tanıştıracağız. Peşindeyiz. Hesap vereceksin!”