TİP’in İstanbul Sözleşmesi mücadelesi sürüyor: AYM’ye başvuru

TİP’in İstanbul Sözleşmesi mücadelesi sürüyor: AYM’ye başvuru

TİP'in Danıştay kararına karşı yaptığı temyiz başvurusu oy çokluğu ile reddedilmişti.

İleri Haber

TİP, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptaline yönelik Danıştay başvuru yollarının tüketilmesi üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda birçok Anayasa maddesinin ihlal edildiği vurgulanarak, yargılamanın yenilenmesi talep edildi. Başvuruyu yapan TİP Ankara 2. Bölge Milletvekili adayı Avukat Yelda Koçak, “İstanbul Sözleşmesi mücadelemizi Mecliste de sokakta da hukuki alanda da devam ettiriyoruz” dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı karar, 20 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 1 Temmuz’da uygulamaya konulmuştu. Sözleşmesinin feshine ilişkin Danıştay'da görülen davalar sonucu 14 Haziran 2022’de, fesih kararının Anayasaya uygun olduğu belirtilerek davaların reddine karar verilmişti.

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP), Danıştay'ın söz konusu kararına karşı yaptığı temyiz başvurusu da oy çokluğu ile reddedilmişti. Ret kararında, AKP'nin yaptığı görüşmeler ile Cumhur İttifakı'na dahil ettiği Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ile Yeniden Refah Partisi'nin hedef aldığı ve kaldırılmasını talep ettiği 6284 sayılı kanun "güvence" olarak gösterilmişti.

Danıştay başvuru yollarının tüketilmesi üzerine TİP tarafından bugün Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulunuldu.

‘YARGILANMANIN YENİLENMESİ’ TALEBİ

Başvuruda Anayasanın "hukuk devleti ilkesi" başlıklı 2. Maddesinin, Anayasanın "Devletin temel amaç ve görevleri" başlıklı 5. Maddesinin, Anayasanın "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. Maddesinin, Anayasanın "Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması" başlıklı 13. Maddesinin, Anayasanın "Milletlerarası antlaşmaları uygun bulma" başlıklı 90. Maddesinin, Anayasanın Cumhurbaşkanının "Görev ve yetkileri" başlıklı 104. Maddesinin ihlal edildiğinin tespiti ile yargılamanın yenilenmesi talep edildi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMYORUZ’

Başvurunun ardından açıklamada bulunan TİP Ankara 2. Bölge Milletvekili adayı Avukat Yelda Koçak, “Tek adamın tek imzasıyla çıkılan İstanbul Sözleşmesi mücadelemizi Mecliste de sokakta da hukuki alanda da devam ettiriyoruz. Biz Türkiye İşçi Partisi olarak İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediğimizi bir kez daha söylüyoruz: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

DAHA FAZLA