Süt üreticileri zararda: Masraflarını dahi karşılayamıyor

Süt üreticileri zararda: Masraflarını dahi karşılayamıyor

Ardahan’ın Göle ilçesindeki üreticiler, masraflarını dahi karşılayamıyor.

Ardahan’da süt üreticileri, “Hayvancılık dışında hiçbir geçim kaynağımız yok. Bu kadar masraf ediyoruz ama süt para etmiyor” diyerek tepki gösterdi.

Markette litresi 34 ila 40 TL arasında satılan süt, mandıralara 10 TL’den satılıyor. Köyleri gezen tüccarlar ise bir yıl öncesinden anlaştıkları üreticilerden çok cüzi fiyatlara bir yıl boyunca süt temin ediyor. Ulusal Süt Konseyi, 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatını 11 buçuk TL olarak belirlerken, tüccarların önceden anlaştığı üreticiler ise sütlerini 2 buçuk TL’den satmak zorunda kaldı.

Ardahan’ın Göle ilçesindeki üreticiler, masraflarını dahi karşılayamadıklarını belirterek, süt fiyatlarıyla ilgili yeni bir politikanın belirlenmesini istedi.

SÜT ÜRETİCİLERİ ZARARDA

Sürekli zarar ettiklerini belirten Yaşar Palavan, “Burada sadece hayvancılık yapabiliyoruz. Bunun dışında hiçbirimizin bir geçim kaynağı yok. Bu kadar masraf ediyoruz ama süt para etmiyor. Kilosunu bugün itibariyle 10 TL’ye satıyoruz. Ancak bu fiyat ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyor. Sattığımız sütle ancak hayvanların yem ve masraflarını karşılayabiliyoruz. Son yıllarda buralarda şap hastalığı çıktı ama buna ilişkin ne önlem alındı ne de zararlarımızın karşılanması için destek sunuldu. Hayvanlarımızın yüzde 10’u öldü” dedi.

‘İNSANLAR BÖYLE NASIL GEÇİNECEK?’

Büyük bir mağduriyet yaşadıklarını dile getiren Zeki Kaya da, şunları belirtti: ‘’Bu yıl sütün kilosunu 10 TL’ye satıyoruz ama hiçbir kârımız yok. Sattığımız bir kilo sütün karşılığı bir kilo soğan bile değil. İnsanlar böyle nasıl geçinecek? Hayvanımızı satmaya gidiyoruz ancak alıcı yok. Yıl içinde artan gıda fiyatlarına rağmen süt ve hayvan fiyatları artmadı. Sütümüz, hayvanımız para etmiyor. Her yönden büyük bir mağduriyet yaşıyoruz.’’

2 BUÇUK TL’DEN ALIP 15 TL’YE SATIYORLAR

Üreticilerden Celil Yükselmez ise, sütün parasını peşin aldıkları için yıl içerisindeki zararlarının büyük olduğunu belirtti. Yükselmez, “Bizden 2 buçuk TL’ye aldıkları sütü 15 TL’ye satıyorlar. Her şeyin fiyatı iki katına çıktı ama sütün kilosu aynı kaldı. Sütün fiyatı neden artmıyor? Hayvanlarımızı satıyoruz ama aldığımız para ilaç ve yemleri dışında bir şeye yetmiyor’’ dedi.(MA)