
Suriyeli üç genci öldüren katil tutuklandı
Suriyeli işçileri öldüren Kemal Korukmaz, suçunun itiraf edip tutuklandı.
İzmir'de yakılarak öldürülen Suriyeliler'in çalıştığı işyerinde uyudukları sırada öldürüldüğü, katilin suçunu itiraf ederek tutuklandığı ortaya çıktı.
İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım günü Suriyeli inşaat işçileri 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish’i katleden saldırganın ifadesine ulaşıldı. Saldırgan ifadesinde katliamı tasarlayarak ve milliyetçi saiklerle gerçekleştirdiğini itiraf etti.
İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonunda bulunan avukatlar, savcılık dosyasından saldırganın ifadesine ulaştı. 1981 doğumlu saldırgan ifadesinde, 2000'lerde askerlik yaptığı dönemlerde kendisinin bir komutan tarafından çağırdığını ve JİTEM’e davet edildiğini söyledi.
‘GÖREV GELDİ SURİYELİLERİ TEMİZLEDİM’
Evrensel’den Eda Aktaş’ın haberine göre; bir süre JİTEM’in gizli operasyonlarında yer aldığını iddia eden saldırgan, ifadesini şöyle sürdürdü: “Ama şimdi açıklayamam devlet sırrıdır. Ondan sonra ben İzmir'e memleketime döndüm ve çeşitli işlerde çalıştım. Seferihisar’da bir evim var. Arabanın camında bir gün not buldum. Bu notta ‘göreve başla’ yazıyordu. Bir zaman sonra bir not daha buldum, ‘Göreve devam et’ yazıyordu. Üçüncü notta ‘temizliğe başla’ yazıyordu. Temizliğe başla lafını Türkiye’yi Suriyelilerden temizle olarak anladım. Birlik Beton’a gittim. Eski arkadaşlarıma bana iş ve yer vermelerini istedim. ‘Tamam’ dedi."
SALDIRGAN OLAY YERİNE GERİ DÖNMÜŞ
İfadesinin devamında bir süre Suriyeli işçilerle odada birlikte kaldığını ve havasız kaldığı bahanesiyle odadan çıktığını anlatan saldırgan, “Hiç konuşmadık onlarla. Çok havasızdı. Çıktım dışarı hava aldım. Sonra hastaneye gittim bana iğne yaptılar. Sonra geri döndüm arabamın bagajında 5 litre su bidonunun içinde benzin vardı. Bidonu bir çuvala koydum. Yakınlarda bir cami var, camiye gittim ceketimi çıkardım beni tanımasınlar diye. Benzin bidonunu çuvala koydum. Bu kişilerin kaldığı odaya geldim. Odanın kapısını altına bez koydum, benzini döküp yaktım. Daha sonra camiye geri gittim, ceketimi aldım, eşyaları çuvala koydum, yoluma devam ettim” dedi.
Yangından sonra olay yerine geri gittiğini de ifadesinde belirten saldırgan, “Sonra tekrar işyerine döndüm. Yangını gördüğüm için geldiğimi söyleyerek oradakilerle konuştum” dedi.
İfade sonrası savcılığın saldırganın akıl sağlığının sorgulanması için hastaneden rapor istediği de belirtildi.
İHD’DEN TEPKİ
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, İzmir Güzelbahçe’de geçtiğimiz ay öldürülen üç Suriyeli sığınmacıyla ilgili açıklama yaptı.
Suriyeli işçiler Ahmed El Ali, Memun En Nebhan ve Muhammed El Hüseyin El Abdo El Biş'in 16 Kasım'da yaşamını yitirdiğini duyuran İHD ailelerle iletişime geçtiklerini, olay yerini incelediklerini ve olayın gerçekleştiği işyerinin sahibi ve avukatlarıyla görüştüklerini duyurdu.
İŞÇİLER 2 GÜN SONRA HASTANEDE ÖLMÜŞ
Suriyeli sığınmacı işçilerin kaldığı odanın Kemal Korukmaz isimli kişi tarafından sabaha karşı 04.00 sularında ateşe verildiği, yangını gören diğer işçilerin ambulans ve itfaiye ile işyeri sahibine haber verdikleri söylenen açıklamada, işçilerin olay gününden 2 gün sonra Bozyaka Eğitim Araştırma, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yeşilyurt Katip Çelebi hastanelerinde yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.
SUÇUNU İTİRAF ETTİ, TUTUKLANDI
Katil Kemal Korukmaz'ın bir arkadaşına "Orası yanacak, o Suriyeliler bugün ölecek" dediğine yer verilen İHD açıklamasında Korukmaz'ın daha sonra 2 kişiyi bıçakladığı için ifade verirken suçunu itiraf ettiği söylendi.
Korukmaz'ın, "tasarlayarak öldürme" suçlamasıyla tutuklandığı ortaya çıktı. Öte yandan katilin "akıl sağlığının yerinde olmadığı" şüphesiyle hastaneye sevkinin istendiği öğrenildi.
'IRKÇI SAİKLE CİNAYET İŞLENMEDİĞİ GİBİ BİR ALGI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR'
İHD İzmir Şubesi açıklamasında dosyanın incelendiği belirtilirken şöyle denildi:
"Kamuoyunda kişinin akli dengesinin bozuk olduğu, Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saikle cinayet işlemediği gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu durum ırkçı saikle işlenen cinayetin örtbas edilmesine yöneliktir. Soruşturma ve kovuşturma süreçlerini takip edeceğimizi ve ilerleyen aşamalarda bilgilendirmeye devam edeceğimizi ifade ediyoruz."
'İŞSİZLİĞİN SORUMLUSU OLARAK GÖSTERİLMELERİ ONLARI IRKÇI SALDIRILARA AÇIK HALE GETİRİYOR'
Açıklamada ayrıca "Türkiye'de yoksulluğun, işsizliğin sorumlusu olarak mültecilerin, sığınmacıların ve göçmenlerin gösterilemesi onları nefret söylemine maruz bırakarak ırkçı saldırılara açık hale getiriyor. Güzelbahçe'de yaşanan saldırıyla ilgili adli ve idari yönden etkin bir soruşturma süreci yürütmeye davet ediyoruz. Sürecin takipçisi ve müdahili olduğumuzu, dosyanın takipçisi olduğumuzu buradan kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.