Sputnik'te grev başladı: 'İşten atılanlar geri alınsın'

Sputnik'te grev başladı: 'İşten atılanlar geri alınsın'

Sendikalı çalışanları işten atan Sputnik’te grev başladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) örgütlenen 24 gazetecinin işten atıldığı Sputnik'te grev başladı. Gazeteciler, grev pankartlarını Sputnik ofislerinin önüne astı.

TGS toplu iş sözleşmesinin uzlaşmayla sonuçlanmaması ve işten atılan sendika üyesi gazetecilerin işe iadesi için İstanbul ve Ankara’da greve çıktı.

Taleplerin aktarıldığı açıklamada, adil bir ücret ve işten atılanların işe geri alınmasının istendiği vurgulandı.

TGS açıklamasında, "Birlik ve kararlılık kazanacak. Biz kazanacağız!" denildi.

Öte yandan Sputnik önündeki greve katılanlar "Sputnik'te grev var", "Sputnik'e sendika", "İşten atılanlar geri alınsın" pankart ve dövizlerini taşıdı.

‘BİZİ YOK SAYAN ANLAYIŞA KARŞI GREVDEYİZ’

Basın açıklamasını TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş okudu. Durmuş, tüm bu süreçte çözüm odaklı yaklaşımlarına rağmen işverenlerin çözümsüzlük dayatmaları nedeniyle çıktıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti.

“İşveren temsilcileri ile 10’a yakın görüşme yaptık. Niyetimiz, üyelerimizin yaşam koşullarını biraz daha iyileştirmek oldu. Buna rağmen işveren çözümsüzlük dayattı ve 24 üyemizi işten attı. Ülkemiz ağır bir ekonomik kriz yaşıyor. Aldığımız ücretler ile ayın ortasını getiremiyoruz. Buna rağmen ücret zammı konusunda Sputnik işvereni, tüm görüşmeler boyunca bir teklif dahi vermedi. İşte, biz bugün bu yok sayan anlayışa karşı grevdeyiz.”

‘SENDİKASIZLAŞTIRMA OPERASYONU YAPILDI’

TGS Genel Başkanı Durmuş sendikaya üye olan gazetecilerin tek amaçlarının daha iyi şartlar ve ekonominin gerçekliğine uygun maaşlar almak olduğunu belirterek, “Bu doğal, iyi ve yasal olan niyete karşılık işveren temsilcileri aylarca süren oyalamanın ardından kanunlarımızı ve Anayasamızı çiğnedi. İşyerinde kurdukları ikna odaları ile sendikasızlaştırma operasyonuna başladı” ifadelerini kullandı.

‘KORKUTMAYI AMAÇLADIKLARI ÜYELERİMİZLE BURADAYIZ’

Durmuş Sputnik Türkiye ofisi işverenlerinin işten atmalarla sendikalaşmanın önün geçmeyi hedeflediklerini söyleyerek “İşten atılan üyelerimizle buradayız! Bu şekilde korkutmayı amaçladıkları üyelerimizle buradayız” dedi.

SPUTNİK YÖNETCİLERİNE VE ÇALIŞMAYA DEVAM EDEN GAZETECİLERE ÇAĞRI

Durmuş işten atmaların ardından işe devam eden gazetecilere de seslenerek mesleki dayanışmanın önemine vurgu yaptı ve şu sözlerle çağrıda bulundu:

“İçeride kalanlar ise işveren temsilcileri, yöneticiler ve ne yazık ki mesleki dayanışmanın önemini henüz bilmeyen çalışanlar. İşveren temsilcileri ve yöneticileri size sesleniyorum! Eğer bu kanunsuz eylemlerinize devam ederseniz bu ülkede yasaların olduğunu, yaptığınızın suç olduğunu çok yakında göreceksiniz. Çalışmaya devam edenlere sesleniyorum! Size ne verildi ya da teklif edildiyse bu grevi kırmak içindir. Yeriniz işçi sınıfının, grevdeki arkadaşlarınızın yanıdır. Hiçbir makam ya da para, mesleki dayanışmadan kıymetli değildir. Buradan kadrolu olmayıp program yapan meslektaşlarıma sesleniyorum. Program yapmayın, grev kırıcı olmayın. Bu ne ahlaka ne yasaya ne de meslek ilkelerine sığar.”

TGS Genel Başkanı Durmuş Moskova’da işe alınan Türkiye vatandaşlarına olduğunu belirterek işverenlerin grevi kırmayı amaçladığını ifade etti. Durmuş, Moskova çalışanlara da "Türkiye ile ilgili haber yapmayın, grev kırıcısı olmayın. Dayanışmaya elbet sizin de ihtiyacınız olur. Yeriniz, grevdeki meslektaşlarınızın yanıdır” sözleriyle çağrıda bulundu.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş son olarak Sputnik dinleyici ve okurlarına da “Yıllardır sizlere bu kaliteli işleri yapan gazetecileri yalnız bırakmayın, dayanışma gösterin” dedi.

BU GREV TÜRKİYE’DE GÜVENCESİZ VE DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞAN TÜM GAZETECİLERİN GREVİDİR

Durmuş, açıklamanın sonunda moral ve inançlarının yüksek olduğunu ve grevin başarıyla sonuçlanacağına inandıklarını belirterek, “Bu grev Türkiye’de güvencesiz ve düşük ücretle çalışan tüm gazetecilerin grevidir” dedi ve çalışanlar grev kararının yazılı olduğu pankartı Süzer Plaza önüne astılar.

24 TGS üyesi gazetecinin işe geri alınması ve sendikanın talepleri kabul edilene dek grev devam edecek.

NE OLMUŞTU?

TGS'de örgütlenen çalışanlar, toplu iş sözleşmesi için yönetimle görüşmeler yürütmüştü. Görüşmeler, Türk ve Rus yöneticilerin sendikalı çalışanlara baskısı ve taleplerde uzlaşmaz tavrı sonrası sonlanmıştı. Görüşmelere kapıyı tamamen kapatan Sputnik Türkiye yönetimi, daha sonra çalışanları arayarak sendikadan istifa etme baskısı yapmıştı. Sputnik Türkiye, temel hak talepleri için sendikalaşan 24 çalışanını işten çıkardı.