Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler İzmir'de anıldı

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler İzmir'de anıldı

Anmaya, siyasi parti temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.

İleri Haber

İzmir'de Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı ve denize karanfil bırakıldı. Katledilen Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, katliamda Alevi toplumunun ve aydınların hedef alındığını bir kez daha vurguladı.

Sivas Katliamı'nın 30. yıl dönümünde hayatını kaybedenler İzmir'de de anıldı. Konak Kent Konseyi'nin öncülüğünde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve yurttaşlar da katıldı. Basın açıklamasında "Sivas'ın acı dumanı 30 yıldır tütüyor" ifadeleri ile katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı pankartlar açıldı. Kitle, "Dün Maraş'ta bugün Sivas'ta tek yol faşizme karşı savaşta", "Sivas'ın hesabı sorulacak" ve "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar" sloganları attı.

'SİVAS, ALEVİ VE AYDIN KATLİAMIYDI'

Katliamda hayatını kaybeden Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok da anmaya katılarak açıklamalarda bulundu. "30 yıllık bir acı, bizi burada buluşturan" diyen Altıok, Çorum ve Maraş katliamlarını da hatırlattı ve Madımak'ta Alevi toplumunun hedef alındığının altını çizdi.

"Aynı zamanda Sivas, bir aydın katliamıdır" vurgusunda bulunan ve katliam günü atılan "Kahrolsun laiklik, yaşasın şeriat" sloganlarını hatırlatan Altıok, "Aydınlatan insanları ateşe veren vahşilerin olduğu bir katliamdı" ifadelerini kullandı. 

Madımak'ta Alevi toplumu ile aydınların hedef alındığının altını çizen ve cezasızlık politikasına dikkat çeken Altıok, "Mahkeme süreci sanıkları değil yakınlarını kaybedenleri hedef alan bir süreçti. O adaletsizlikten güçlenerek iktidara adım atanlar, tarikatlarla eğitimin içini boşaltanlar bizi bugünün karanlığına taşıdı. Sivas'ın adaletsizliği bugünkü karanlığın temelidir" dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutukluluğunu da hatırlatan Altıok, "Bu karanlık bugün de Merdan Yanardağ'ı tutuklayarak gazetecileri susturmak istiyor. Onu tutuklayanlar, Sivas katliamcılarını serbest bırakanlar. Onlar bugün adaletsizlikten başka bir hikaye yazmanın derdinde, toplumu belleksiz bırakmak istiyor. Ancak buna izin vermeyeceğiz" sözlerini kullandı.

'KATLİAMI AKLAYANLAR DA KATİLLER KADAR SUÇLU'

Zeynep Altıok sonrası Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da açıklamalarda bulundu. Katliamın, insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmediği için sorumluların aklandığını belirten Mumcu, "Bu cezasızlık benzer suçların işlenmesinin önündeki caydırıcı etkenleri de ortadan kaldırıp yeni katliamlara cesaret verecektir. Sürecin en başından beri suçluları koruyanlar, azmettirenleri gizleyenler, hukuku işlevsiz kılanlar, failleri affedenler, zaman aşımı kalkanına sığınmaları için çabalayanlar, kısacası bu katliamı aklayanlar da en az katiller kadar suçludur. Bu insanlık ayıbının tozlu raflara kaldırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Onların mücadeleci ruhunu yaşatmak için, hep birlikte unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı haykırıyoruz" diye konuştu.

DENİZE KARANFİL BIRAKILDI

Yapılan açıklamaların ardından sloganlar ile Alsancak'a yürüyen kitle, katliamda hayatını kaybedenlerin anısında denize karanfil bıraktı.