Şiddet zanlısı tahliye olduktan sonra cinayet işledi

Şiddet zanlısı tahliye olduktan sonra cinayet işledi

Esenyurt’ta Peri Dağlar’ı öldüren Ramazan Dağlar, 6 ay önce tahliye edilmiş.

Ersan Kınık

İstanbul Esenyurt’ta pazartesi günü eşi Peri Dağlar’ı öldüren Ramazan Dağlar’ın, geçen yıl cezaevine girdiği ve 6 ay sonra tahliye edildiği ortaya çıktı.

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde pazartesi günü Ramazan Dağlar, evli olduğu Peri Dağlar’ı çocuklarının gözü önünde bıçaklayarak öldürüp kaçmış ve daha sonra yakalanmıştı.

Esenyurt Kaymakamlığı ise yayımladığı bir açıklama ile cinayetten 8 gün önce Peri Dağlar’ın tehdit edilmesine yönelik ihbar üzerine eve, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği’ne bağlı polis ekiplerinin geldiğini ancak Peri Dağlar’ın büro amirliğindeki ifadesinde herhangi bir şikâyet ya da önleyici tedbir kararı talebinin olmadığını duyurmuştu.

‘CEZAEVİNE GİRMİŞTİ, AİLE BASKISI SONUCU ŞİKÂYETİN GERİ ÇEKİLMESİYLE TAHLİYE EDİLDİ’

İleri Haber’e konuşan Peri Dağlar’ın yakınları, cinayete ve Dağlar’ın uzun yıllardır yaşadığı sistematik işkenceyi anlattı.
30 yıl önce ailesi tarafından amcasının oğlu olan Ramazan Dağlar ile zorla evlendirildiğini anlatan Dağlar’ın yakınları, Ramazan Dağlar’ın Peri Dağlar’a yıllarca işkence yaptığını şu sözlerle anlattı:

Ben 17 yaşındayım. Kendimi bildim bileli halam eşi tarafından şiddete uğruyordu. Şiddete uğrayan bahane arıyordu. Annesi, babası dahil herkese küfrediyordu.

Halamı her mekanda dövdü. Damda dövdü, ahırda dövdü. Geçen yıl köyden İstanbul’a geldiler otogarda bile dövdü. İş nedeniyle İstanbul’a taşınmışlardı bir yıldır burada yaşıyorlardı.

Peri Dağlar’ın kardeşi ise geçen yıl Ramazan Dağlar’dan şikayetçi olduklarını ve bu şikâyet neticesinde Ramazan Dağlar’ın tutuklanarak cezaevine gönderildiğini ancak 6 ay sonra aile büyüklerinin baskısı sonucunda Peri Dağlar’ın şikayetini geri çekmesi sonucunda Ramazan Dağlar’ın serbest bırakıldığını söyledi.

Peki 6284 sayılı yasa ne diyor? Kadının şikayetini geri çekmesi durumunda sanığın cezaevinden tahliye edilmesinin hukuki boyutu nedir? Eşitlik için Kadınlar Platformu’ndan (EŞİK) Avukat Yelda Koçak sorularımızı yanıtladı.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 UYGULANSAYDI PERİ DAĞLAR YAŞAYACAKTI’

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasıyla birlikte 6284 sayılı yasanın bu olayda da uygulanmadığına dikkat çeken Koçak, bu cinayetin de İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının bir sonucu olduğunu söyledi.

İstanbul Sözleşmesi’ndeki 55’inci maddeye dikkat çeken Koçak, mağdurun ifadesine ya da şikayetine bağlı olmaksızın ve mağdurun ifadesini ya da şikâyetini geri çekmesi durumunda dahi soruşturma ve kovuşturmaların devam etmesinin sağlanması gerektiğini hatırlatarak ”Yani İstanbul Sözleşmesi ve bu sözleşmeye uygun hazırlanan 6284 sayılı yasa hakkıyla uygulansaydı Peri Dağlar yaşayacaktı. Peri Dağlar’ın geri çektiği ifadesi ile katil cezaevinden çıkamaz ve bu cinayeti işleyemezdi.” dedi.

Cinayetten 8 gün önce ihbar üzerine giden polis ekiplerinin, şikayet olmadığı gerekçesiyle tedbir kararlarını uygulamamasına ilişkin konuşan Koçak, görevli kolluğun suça ortak olduğunu ve Esenyurt Kaymakamlığı’nın da yaptığı açıklama ile bu suçu örtbas ettiğini ifade etti. Koçak şöyle konuştu:

“İhbar alınan bir olayda kadının koruma talebi yok tutanağı ile geri dönen görevliler de suça ortak olmuş, kaymakamlık da bu görev ihmalini örtbas ederek önleyici tedbir talebi yok diyor. Oysa ortada bir ihbar var, daha önceden de cezaevine girmiş, geri çekilen şikayet neticesinde tahliye olmuş birisi var. Polisler, o kapıdan öylece döndükleri için katilin cesaretlendiği açıkça görünüyor.”

‘EN GERİCİ VE KADIN DÜŞMANI MECLİSLE KARŞI KARŞIYAYIZ VE BUNUN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ’

Son seçimle birlikte meclise giren Yeniden Refah Partisi (YRP) ve HÜDA-PAR’ın 6284 sayılı yasayı hedef alan açıklamalarına ilişkin de konuşan Koçak, şu sözleri kaydetti:

“Son seçimle meclise giren YRP ve HÜDA PAR’ın her açıklaması 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddet Yasası ve diğer kazanılmış haklara saldırı niteliğinde. Bugüne kadarki en gerici ve kadın düşmanı meclisle karşı karşıyayız ve bunun sonuçlarını yaşıyoruz. Eşitlik için Kadın Plaformu olarak da uzunca bir süredir kadın düşmanı ve mevcut yasal kazanımlarımıza karşı saldırıların arttığına dikkat çekerek ‘yasalara dokunma uygula’ diyoruz ve 6284 sayılı yasaya dokunmayıp uygulanması talebimizi yükseltiyoruz.”

DAHA FAZLA