Sevinç Çiftçi'den 'Aynı Elma, Yeni Dünya' sergisi

Sevinç Çiftçi'den 'Aynı Elma, Yeni Dünya' sergisi

Galeri Dianı, Sevinç Çiftçi'nin kişisel sergisine ev sahipliği yapacak.

İleri Haber

Sevinç Çiftci’nin "Aynı Elma, Yeni Dünya" isimli kişisel sergisi, Galeri Diani ev sahipliğinde 6 Mayıs 2023 tarihinde açılacak. Projelerinde birey-zaman-toplum ilişkilerine dair temalara öncelik veren figüratif resmin önemli sanatçılarından Sevinç Çiftci, bu kez "bireyin kendini onarma" süreçlerini konu ediyor.

Gelecek hafta sanatseverlerle buluşacak olan serginin tanıtım bülteninde, şu ifadeler yer alıyor:

"Algımızı zorlayan, kontrolümüzü aşan büyük bir yeryüzü gerilimine tanıklık ettiğimiz şu dönemde sanatçı, öznel bellek deneyimlerini kolektif olana işaret etmek için araçsallaştırmayı seçer.

Kimi resimlerde "yaralı bir maskülen", erile ait kırılganlığı öne çıkarmak istercesine belirirken, gözü kapalı otoportrelerde ise düzenin tümden reddine dayalı bir arzuyu hissederiz. Umut ve dirence ilişkin metaforlar resimlerde sıklıkla karşımıza çıkar.

Nesneler lekenin ve çizginin soyut, otonom varlıklar olarak kendi akış ve hareketine kapılmış görünse de, bu biçimler sağlam bir kavramsal altyapıyı oluşturacak içeriği görünür kılmaktadır.

Sanatçının üretim pratiği, giderek çoklu bir kavrayışa izin verecek biçimde şekillenmiştir. Boyanın içinde beliren imgeler zamanın içinde beliren anlar gibidir. İmge, bellekteki görünümüne ulaşmak için parçalanmıştır. Bu, belleğin işleyişi gibidir.

Boyanın her türlü olasılığa açık güçlü deviniminin yanı sıra, sıklıkla kullanılan imgelere baktığımızda tanımlaması güç, metaforik estetik bir dizgeyle karşılaşırız."

 

SEVİNÇ ÇİFTÇİ KİMDİR?

1976’da İstanbul’da doğdu. 1997 yılında M.Ü.G.S.F. Resim bölümünden mezun oldu.

Sinema ve TV alanında Sanat Yönetmenliği mesleğini 10 yıl boyunca sürdürerek birçok proje için kostüm ve dekor tasarımı gerçekleştirdi. Ardından, Türvak Sinema Televizyon Okulu'nda "Sanat Yönetmenliği" eğitimi verdi. 2008’de Oluşum Drama Enstitüsü’nde "Drama Liderlik Programı"nı tamamlayarak aynı kurumda "Sanat Akımları ve Drama" konulu dersi yürüttü. Birçok bienal ve fuarda çocuklarla drama atölyesi gerçekleştirdi.

2012 yılında İtalya’da Florence Academy of Art "Painting Figure in Oil" programına katılan sanatçının eserleri, ulusal ve uluslararası sergilerde yer aldı. 2016’da Almanya’nın Nürnberg şehrinde katıldığı karma sergi sonrasında 2018 yılında Berlin’de kişisel sergisi
gerçekleşen sanatçı, sanatta yerellik ve evrensellik kavramlarına yoğunlaştı.

Bugüne kadarki çalışmaları ağırlıklı olarak çocukluk, büyüme, geleneksel ve toplumsal normlar, cinsiyet algısı, birey-zaman-toplum ilişkileri gibi konular etrafında şekillenen sanatçı halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Re

sim Yüksek Lisans programına devam etmektedir.

DAHA FAZLA