Ruhsata göre 'Ak Saray'ın inşaatı 6 günde bitmiş!
Atatürk Orman Çiftliği'ne kaçak bir şekilde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'yla ilgili skandallar bitmiyor. Kaçak Saray'ın yapı ruhsatı tarihi ile iskan belgesi tarihi arasında sadece 6 gün olduğu ortaya çıktı.
(İleri - Haber Merkezi) Başbakanlık Sarayı olarak planlanan ancak Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle Cumhurbaşkanlık Sarayı yapılmasına karar verilen 'Ak Saray'ın ilk yapı ruhsat tarihi ile iskan belgesi tarihi arasında sadece altı gün olduğu ortaya çıktı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği'ne kaçak biçimde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ruhsat belgesini yayımladı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nin Facebook hesabından şu açıklama yapıldı:
“Kaçak Saray'ın ilk yapı ruhsatı tarihi 02.10.2014 iskân belgesi tarihi 08.10.2014!
İnşaat sektörünü uzaya çıkaran AKP iktidarına binlerce kez teşekkürler (!) Koskoca saray inşaatı sadece 6 günde tamamlanmış. Kaçak Saray hala kaçaktır! Yandaş basında; 'İskan belgesi, yapı ruhsatı ortaya çıktı tartışma bitti.' şeklinde yürütülen algı operasyonuna kanmayınız. Sarayın inşasına esas olan koruma amaçlı imar planı hakkında verilmiş olan yürütmeyi durdurma kararı hala geçerlidir. Ortaya çıkan belgeler tamamen mevzuata aykırı olan alelacele düzenlenmiş belgelerdir!”
Yürürlükteki uygulamaya göre, ilk yapı ruhsat belgesi inşaata başlandığında iskan belgesi ise inşaat tamamlandığında düzenleniyor. 'Ak Saray'ın ruhsat belgelerine bakıldığında sarayın altı gün içinde inşa edildiği görülüyor!
'ALELACELE DÜZENLENEN BİR BELGE'
Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu durumda sanki yapının altı gün içinde yapılmaya başlandığı ve bitirildiği anlamına gelmektedir. Bu da belgenin alelacele düzenlendiğinin, hukuku oyalama amacı güttüğünün ve kamuoyunda bir algı operasyonu düzenlemeye çalışıldığının ispatıdır. Hakkında yürütmeyi durdurma kararı olan bir plan esas alınarak verilen izin belgeleri ve ruhsatları geçersizdir. Ankara 5. İdare Mahkemesi tarafından 2011/879 esas numaralı dosyadaki 10.2.2014 tarihli kararı ile AOÇ 1/10000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı ve Ulaşım Şeması hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Dolayısıyla yapılan işlem mevzuata aykırıdır.”
O belge şöyle: