Rekabet Kurumu'ndan 'kırmızı et' açıklaması

Rekabet Kurumu'ndan 'kırmızı et' açıklaması

Fiyat artışlarına yönelik araştırmaların devam ettiği belirtildi.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin açıklama yaptı. Daha önce başlatılan incelemeyi hatırlatan Küle, rekabet kuralların ihlal edilmesinin fiyat artışlarına neden olabileceğini söylerken, gereken cezaların verilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

AKP'nin ekonomi politikaları enerjiden gıdaya birçok ürün grubunda artan fiyatlara neden olurken, kırmızı et fiyatlarında da yüksek oranda artışlar yaşandı. İktidar, daha önce yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı için zincir marketleri hedef gösterirken; Rekabat Kurumu da geçen günlerde kırmızı et fiyatlarındaki artışa ilişkin araştırma başlatıldığını açıkladı. 

Fiyatlara ilişkin tartışmalar sürerken Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle de konuya ilişkin açıklama yaptı. Küle, arka arkaya gelen yüksek oranlı zamların kamu kurumlarının yanı sıra Rekabet Kurumu tarafından da takip edildiğini söylerken, "Sektörde faaliyet gösteren teşebbüsler ve teşebbüsler birlikleri hakkında yapılan geniş kapsamlı incelemeler hâlihazırda devam etmektedir" dedi.

'TEŞEBBÜSLERİN PİYASA DAVRANIŞLARI ELE ALINIYOR'

Habertürk'ün aktardığına göre Küle, açıklamasına şöyle devam etti:

"Kırmızı et piyasasına tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde mercek tutmayı hedefleyen bu incelemelerde, hem sektörün yapısal ve mevzuat kaynaklı sorunları, hem de sektördeki teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin piyasa davranışları ele alınmaktadır.

Teşebbüslerin ve teşebbüs birliklerinin davranışlarına ilişkin incelemeler, piyasada rekabet kurallarına aykırı herhangi bir oluşum olup olmadığına odaklanmaktadır. Bu çerçevede rakip teşebbüslerin rekabeti sınırlayıcı bir anlaşma içinde bulunup bulunmadıkları, teşebbüs birliklerinin sektördeki rekabeti engellemeye yönelik kararlarının veya eylemlerinin olup olmadığı ve piyasadaki büyük teşebbüslerin perakendecilerle ilişkilerinde rekabete aykırı davranışların ortaya çıkıp çıkmadığı öncelikli olarak değerlendirilmektedir." denildi.

'REKABETE AYKIRI DAVRANIŞLARIN CEZALANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR'

Rekabet kurallarına aykırı davranışların kırmızı et fiyatlarında artışa yol açabileceğini dile getiren Küle, "4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlali niteliğindeki bu davranışların tespiti halinde, ilgili teşebbüsler hakkında teşebbüslerin cirolarının yüzde 10’una varan idari para cezaları uygulanması söz konusu olabilecektir. Kurumumuz tüketicilerin beslenmesinde ve bütçesinde önemli yeri olan kırmızı etteki fiyat artışları konusunda son derece duyarlı olup sektördeki rekabete aykırı davranışların tespiti ve bu davranışların ağır şekilde cezalandırılması konusunda gerekeni yerine getirmek üzere çalışmalarına devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA