
Ranta karşı okullarını savunan ODTÜ’lüler: Sadece ODTÜ’nün meselesi olmaktan çıktı
ODTÜ’nün içinden geçerek okulu parçalaması gündemde olan yol ve tünel planına karşı öğrenciler, “ÖDTÜ Savunulmalıdır” diyerek birleşti.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisi üzerinden geçmesi planlanan yollara ilişkin ODTÜ’lüler Gökçek’e karşı ODTÜ’yü savunmak için harekete geçti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl meclis kararıyla Bilkent Şehir Hastanesi ulaşım güzergâhlarına ilişkin plan değişikliklerini onaylamış, değişiklik yargıya taşınmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ulaşım güzergâhlarına ilişkin 4 ayrı planın onaylanarak askıya çıkarılmasıyla ODTÜ arazisi içerisinden yol ve tünel geçirilmek isteniyor.
Plan değişikliğine göre, Eskişehir Yolu-Bilkent Kavşağı-İncek Bulvarı güzergahında 2. derece doğal sit alanı statüsünde ODTÜ arazisinin 150-200 metre içerisinden 4,4 kilometre boyunca 50 metre genişliğinde bir yol geçirilecek.
Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklamaya göre, plan değişikliği ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planında Bilkent Bulvarının 35 metreden 50 metreye genişlemesini, bu yol üzerindeki ODTÜ Tünel, şehir hastanesi yolu ve diğer yolların kavşak düzenlemesi ile ODTÜ Tünelinin güzergâh değişikliğini içeriyor.
2015 yılında onaylanan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'nda yer alan, tünelin aç-kapa yöntemi kullanılmadan inşa edilmesi gerektiği yönündeki plan notu, bu plan değişikliği ile çıkarılmış oldu.
“ÖDTÜ Savunulmalıdır” Platformu üyeleri ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğrencisi Ece Çakar ve Felsefe Bölümü öğrencisi Deniz Aydın ile okullarından geçirilmek istenen yollara ilişkin başlattıkları mücadeleyi konuştuk.
“OKULU İKİYE BÖLECEK”
Öncelikle okulunuzdan geçirilmek istenen yollardan bahseder misiniz?
D.A: Yapımı süren Bilkent Şehir Hastanesi’nin yolu hastane inşaatından önce bitirilmek isteniyor. Yollardan bir tanesi İncek tarafından gelen Bilkent kavşağı ile birleşecek yol ve ODTÜ ormanının içinden geçiyor. Tünelin ise yeri tam belli olmamakla birlikte ODTÜ hazırlık ya da eğitim fakültesi binasının arkasından dolaşması ön görülüyor. Okul yönetimi tünelin delme yöntemiyle yapılmasını istiyor ancak çok masraflı olduğu öne sürülüyor bu yöntemin. Delme yönteminin zaten karardan çıkarıldığını öğrendik.
Hazırlık fakültesinin arkasından geçmesi planlanan yol okulu ikiye bölecek. Yapımı başladığında da okula hafriyat kamyonları girecek.
“DAVA SÜRERKEN İNŞAATA BAŞLAYABİLİRLER”
Yapılmak istenen yol ve tünel ODTÜ arazisinin ne kadarını kapsıyor?
E.Ç: Eskişehir Yolu-Bilkent Kavşağı-İncek Bulvarı güzergahında ilerleyen ve ODTÜ arazisinden geçmesi planlanan ilk yol yaklaşık 4.5-5 km uzunluğunda 50 metre genişliğinde. Bu yol yapılırsa ODTÜ arazisinden yaklaşık 200-250 metrelik bir kayıp olacak. Yolun geçmesinin planlandığı yer de ormanlık arazi.
Yapılması planlanan ODTÜ Tüneli ise ilk planlarda daha yukarılarda iken şuanki planda ODTÜ’nün daha içerisinde.Tam olarak yeri belli değil, yerine göre, yöntemi de belirlenecek. Okul yönetiminin Tünel’e onayı var ancak yönteminde anlaşılamıyor.
D.A: Tünel, açma-kapama yöntemi ile yapılırsa bir süre orada bulunan hazırlık, eğitim ve mimarlık gibi fakültelerde eğitim yapılamayacak. Okulun aslında merkezi sayılabilecek bir yeri.
E.Ç: Biz açma-kapama yapılmasını istemiyoruz. Şöyle bir iddia var; açma-kapama yapılması yolun daha asfalt bir yola döndürülmesi için zemin oluşturabilirmiş. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Davalar sürüyor ancak davalar sonuçlanmadan okula girip inşaata başlayabilirler. Çünkü daha önce yapılan yol çalışmasında dava sonuçlanmadan girmişlerdi okula. Şimdi yaz okulu bitiyor, herkes evlerine gidecek. Böyle bir şeyle karşılaşma durumumuz var. O yüzden biz şimdiden kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz.
“HERKES BİR YERİNDEN TUTSUN İSTİYORUZ”
‘ODTÜ Savunulmalıdır’ olarak neler yapıyorsunuz?
E.Ç: Sosyal medya hesapları açtık, Twitter, Facebook ve İnstagram’da sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Buradan öncelikle okuldakilere ulaşmak istiyoruz, daha sonra da Ankara sahiplensin istiyoruz. Yavaş yavaş insanlar destek olmaya başladı.
D.A: Okul içerisinde daha çok işin öğrenci ayağından oluşan bilgilendirme toplantıları yaptık. Yolun planıyla ilgili ve sosyal medya hakkında gruplar kuruldu. Nöbetçi ekip oluşturduk. Bu ekip okul açılana kadar Ankara’da kalacak ve belli aralıklarla kontrol edecek.
Okul içinde dayanışma sağlandı diyebiliriz. Mahalleli de destek veriyor. 100. Yıl Mahallesi ve ODTÜ birbirinden bağımsız değil çünkü mahallede oturanlar ya ODTÜ’de okumuş ya da çalışmış, çalışmaya devam ediyor. Yol konusunda mahallede de bir forum yapılacak.
İlk toplantıları başlatan da zaten ODTÜ Mezunlar Derneği, öğrenciler ve okulun hocaları oldu.
E.Ç: Şu an çok fazla katılımcımız var. Gelen herkesi katmaya çalışıyoruz. Herkes bir yerinden tutsun istiyoruz.
Rektörle görüşebildiniz mi?
E.Ç: Rektörle görüşme sağlayamıyoruz. Danışmanı rektörün bu dönem bizimle görüşmeyeceğini, sene başında görüşebileceğimizi söyledi.
D.A: Bu sadece rektörle olabilecek bir şey de değil. Söz konusu yollar ODTÜ arazisindeki 1. ve 2. sit alanlarını kapsıyor.
E.Ç: Bizim bir diğer korkumuz da tünelle bölünen okulun arazisinin okulun geri kalan arazisinden koparılması. Söz konusu alanda birçok endemik bitki türü ve kuş türü var.
Okuldaki çevre kulüpleri şu anda çalışmalar yapıyorlar.
Ağaçları kimliklendirmeye çalışacaklar. Dronelarla çekim yaparak oradaki canlı türlerini göstermek için çalışmalar yapacaklar. Dün bir Yalıncak yürüyüşü düzenlendi. Yaklaşık 90 kişilik bir ekiple yapılan yürüyüş sonrasında “Bozkırı Yeşertenler” belgeseli gösterildi. İlk etkinliğimizi yapmış olduk böylece.
“ODTÜ ÖZELLİKLE SEÇİLMİŞ GÖRÜNÜYOR”
Bu yolun ODTÜ’den geçmesi şart mı peki?
E.Ç: Şart değil.
D.A: Örneğin Şehir Plancıları Odası yolun daha da geride yapılabileceğini söylüyor. Özelikle ODTÜ seçilmiş gibi görünüyor.
Yolun yapılacağı İncek tarafı gökdelenlerin yükseldiği, zengin kesimin oturduğu bir yer. Yolun yapılma amacı aslında o tarafa bir ulaşım sağlamayı ve rantı arttırmayı da amaçlıyor.
Bir de şehir hastanesinin açılma süresi ertelendi. Normalde bu senenin sonunda açılması bekleniyordu ancak 2018’e ertelendi. Bu nedenle bu yıl içinde yolu bitirmek istiyorlar. Söylenene göre, hastane inşaatından önce yolu bitirip, bölgenin imara açılmasını hızlandırmak istiyorlar.
“SADECE ODTÜ’NÜN MESELESİ OLMAKTAN ÇIKTI”
Şu an kamuoyundan beklentiniz nedir?
D.A: İlk yol yapıldığında ülke gündemine girmişti ODTÜ. Ağaçlar kesilmiş ve bir talan yapılmıştı. Bunun tekrar olduğunu ve ikinci, üçüncü kez yapılacağını açığa çıkarmak istiyoruz. Sosyal medyada bilgiler var ama hala durumu bilmeyen birçok insan var.
Yıldız Teknik Üniversitesi arazisi külliye yapılmak istendi, İstanbul Üniversitesi’nin Botanik Bahçesi Diyanet’e verildi. Dolayısıyla bu tek ayağı olan br şey değil. Eğer bir birliktelik sağlarsak konunun ülke gündemine de daha rahat girebileceğini düşünüyoruz.
E.Ç: Bu konu sadece ODTÜ’nün meselesi olmaktan çıktı. Yıldız, İstanbul Üniversitesi ve ülkenin durumu da düşünüldüğünde birbirimize ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Sadece öğrencilerle kalmamalı. ODTÜ çok sembolik bir yer olduğundan bir şey olduğunda tüm ülkede yankı uyandırıyor. “ODTÜ’lüler zaten direniyor” deyip insanlar geri çekilmemeli. Birilerinin sesimizi duyurması lazım.