‘Paralel yapılanma’ değil, sızdırma davası: TÜGVA aklanmak mı isteniyor?

‘Paralel yapılanma’ değil, sızdırma davası: TÜGVA aklanmak mı isteniyor?

TÜGVA belgeleriyle ortaya çıkan 'paralel yapılanma' değil, sızdırdığı iddia edilen R.A. ile belgeleri paylaşan Metin Cihan yargılanıyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: tugaycandan@ilerihaber.org

TÜGVA’nın ortaya çıkan ‘paralel yapılanma’ belgeleri ile ilgili, sosyal medyadan duyuran gazeteci Metin Cihan ve belgeleri yaydığı iddia edilen tutuklu R.A. hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Davanın iddianamesinde R.A.’nın belgeler üzerinde tahrifat uyguladığı iddia edilirken, buna tatminsiz bir gerekçe gösterildi. Bu durum akıllara “TÜGVA aklanmak mı isteniyor?” sorusunu getirdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA); yolsuzluklar, ATM memurluğu ve kamuya ait alanları işgal etmekle anılırken, ortaya çıkan belgelerle bu kez de devlet kadrolarına yapılan atamalarla gündeme gelmişti. Gazeteci Metin Cihan’ın paylaştığı belgelerde, yöneticiliğini şu İbrahim Beşinci’nin yaptığı TÜGVA’nın, Gülen cemaati yapılanmasında olduğu gibi kamu kurumlarını istedikleri isimler ile doldurduğu iddia edilmişti.

Kamuoyunu sarsan ve yeni bir ‘paralel yapılanma’ya işaret eden bu iddiaları doğrular nitelikte doneler ortaya çıkarken, Cihan ve belgeleri sızdırdığı öne sürülen R.A. hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında R.A., 19 Kasım 2021’de ''Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme vb ile kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlamAlarıyla gözaltına alındı. R.A.’nın çok sayıdaki dijital eşyasına el konuldu. R.A. daha sonra tutuklandı.

İDDİANAME: BELGELER TAHRİF EDİLMİŞ

Başsavcılıkça hazırlanan iddianame de ise şüpheli R.A. ile ilgili “TÜGVA ve yöneticilerine ait bilgisayarlardan elde edilmiş olduğu değerlendirilen ancak muhteviyatı itibari ile teyidi yapılamayan ve iddianamenin ilerleyen aşamalarında bahsedeceğimiz üzere içerikleri üzerinde tahrifat yapıldığına dair kanaate ulaştığımız vakıf dosyalarına erişim sağladığı” ifadesi yer alırken, R.A.’nın dijital eşyalarında yapılan incelemeler Cihan’ın paylaşımlarıyla karşılaştırıldı.

TAHRİFAT GEREKÇESİ TATMİN ETMEDİ

İddianame tahrifat kanaatine ilişkin gerekçe ise şu şekilde sunuldu:

“…2016-2018 yıllarına ilişkin veriler içerdiği, ancak, yukarıda izah olunduğu üzere bu dosyaların birçoğunun değiştirme tarihlerinin 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin olduğu, bu cihetle, dosya münderecatında tespiti yapılamayan bahse konu belge içeriklerine müdahale edildiğine ilişkin kanaate ulaşıldığı…”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianame mahkemece kabul edildi. R.A. hakkında ''Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme vb ile kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak”, Cihan hakkında ise “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlamasından dava açıldı.

İLK DURUŞMA GÖRÜLDÜ

Davanın ilk duruşması bugün, İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık R.A. duruşmaya cezaevinden SEGBİS ile katıldı.

‘MÜŞTEKİLERLE SANIKLAR YER DEĞİŞTİRMELİDİR’

R.A.’nın savunma yaptığı duruşmada, Cihan’ın avukatı Şerif Özgür Urfa da bir savunma yaptı. Urfa savunmasında, “Yargılamaya konuda edilen bilgi/belge içeriklerinin gerçek ve müşteki tarafa ait oldukları tespit edildiği takdirde sanıklarla müştekilerin yer değiştirmesi gerekecektir. İddia edilen hususlar gerçek olduğu takdirde müvekkilin dosyanın müştekisi olması, müşteki görünen vakıf yetkililerinin ise atılı suçlama sebebiyle sanık olarak yargılanması gerekecektir. Eğer söz konusu bilgi/belgelerin gerçek olmadığı tespit edildiği takdirde ise atılı suçun unsurlarının oluşmayacak olması sebebiyle müvekkilin beraatine karar verilmesi gerekecektir” dedi.

Urfa ayrıca davada mağdur olarak geçen TÜGVA’nın bu suçun mağduru olamayacağını belirterek, suçun oluşmadığını belirtti.

TUTUKLULUĞA DEVAM

Mahkeme, R.A.’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanık ve TÜGVA avukatlarının talepleri, bir sonraki duruşmaya bırakıldı. Dava, 5 Nisan’a ertelendi.