"Palmira'da yağmalanan eserler Türklere teslim edildi"

Berlin Ön Asya Müzesi Direktörü Markus Hilgert, IŞİD terörünün tehdidi altındaki antik Palmira kentinden kaçırılan tarihi eserlerin sınırda Türk yetkililere teslim edildiğini iddia etti. Hilgert, IŞİD'in yağmasında bir kısım Körfez ülkesinin de önemli rol oynadığını öne sürdü.

(İleri Haber) UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan antik kent Palmira bugünlerde dinci fanatik terör örgütü IŞİD tehdidi altında. 400 sivilin katledildiği antik kentin sahip olduğu tarihi ve mimari zenginlikle ilgili Berlin Ön Asya Müzesi Direktörü Markus Hilgert dikkat çekici bir iddiada bulundu. Hilgert’ın Deustche Welle’nin Almanya Radyosu DLF'ye verdiği özel röportaja dayandırdığı habere göre, Palmira’dan kaçırılan tarihi eserler sınırda Türk yetkililere teslim edilmiş. Kentte sivil halkın büyük bir zulümle karşı karşıya olduğuna da dikkat çeken Hilgert, bölgede terör estiren IŞİD’in antik kentte yasadışı kazı yapmasından ve eserlerin yasadışı yollardan satılmasından endişe ettiklerini kaydetti.

Hilgert’in IŞİD tarafından ele geçirilen ve ‘Çölün gelini’ olarak bilinen Suriye’nin stratejik önemdeki antik kenti ile ilgili söylediklerinde en dikkat çekici kısım ise Türkiye ile ilgili ortaya attığı bir iddia oluşturdu. Hilgert, Palmira’dan kaçırılan eserlerin Türk yetkililer tarafından alındığını şöyle açıkladı: “…Örneğin bazı eserlerin Türkiye sınırında ortaya çıktığı ve Türk yetkililere teslim edildiği yönünde işaretler var.”

Söz konusu yağmalamada bir kısım Körfez ülkesinin de önemli rol oynadığını belirten müze direktörü, önemli bir vaha kenti olduğunu belirttiği Palmira’nın bilim insanları açısından da çok değerli olduğunu dile getirdi. Hilgert yok edilmesinin arkeolojik kayıptan ötesi olacağına dikkat çektiği Palmira’nın önemine ilişkin şu bilgileri verdi:

‘ROMA’DAN MEZOPOTAMYA’YA UZANAN DEĞERLERİN SEMBOLÜ’

 “Palmira önemli bir vaha kenti, kentten ilk kez bahsedildiği çivi yazısıyla yazılmış tabletlerden edindiğimiz bilgilere göre, M.Ö. 2'inci binyılda bile öyleydi. M.S. ilk yüzyıllarda yapılmış eserlere baktığımızda orada kendine özgü bir kültür dilinin oluştuğunu görüyoruz. Bir tarafta Roma mimarisi, diğer tarafta ise doğrudan Mezopotamya'dan etkiler, hem mimaride hem de dini inanışlarda görülüyor. Bu nedenlerden ötürü Palmira açık fikirlilik, çok kültürlü veya kültürlerarası bir toplum, çok dillilik, yani bugün özellikle yüceltilen ama tabii ki geçmişte de var olan değerlerin bir sembolü gibi. Bu yüzden Palmira'nın yok olması, arkeolojik kültür ürünlerinin kaybından çok daha ötede bir kayıp olur; bu gerçekten de bir kültürün yitirilmesi anlamına gelir, çünkü Palmira, birlikte yaşama kültürünü sembolize eden bir paradigma.”

‘IŞİD İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP’

“Suriye'nin kalbinde yer alan Palmira her zaman stratejik bir öneme sahipti. Daha 2. binyılda önemli ticaret yollarının üzerinde bulunuyordu, bir vaha kenti olarak da ayrı bir öneme sahipti. Kentin bugüne kadar uzanan köklü tarihi, kentin bu konumundan fazla bir şey kaybetmediğinin göstergesi; zira kent ve kent çevresindeki güncel gelişmelere baktığımızda, Palmira'nın IŞİD için de merkezi stratejik bir önemi olduğunu görüyoruz. Bu açıdan çatışmaların neden bu kadar şiddetli olduğu da anlaşılabilir.”

DAHA FAZLA