'Özgürlük Yürüyüşü'nün ilk günü Samandağ'da sona erdi

'Özgürlük Yürüyüşü'nün ilk günü Samandağ'da sona erdi

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın Ankara'da sonra erecek olan ve bir ay sürmesi planlanan Özgürlük Yürüyüşü, Hatay'dan başladı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş'ın partisinin Hatay Milletvekili Can Atalay ve Gezi tutsaklarının hukuksuz şekilde tahliye edilmemesine karşı daha önce duyurduğu "Özgürlük Yürüyüşü" için harekete geçti. 

İlk gün programı, Defne'deki Asi Yaşam Merkezi Sosyal Alanı'nda yapılan açıklama basın açıklaması ile başladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş'a basın açıklamasında Parti Sözcüsü Sera Kadıgil ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da eşlik etti.

'HATAY ON BİNLERCE YURTTAŞIMIZIN İRADESİNİN GASBEDİLDİĞİ BİR KENT'

"Tarihi bir 'Özgürlük Yürüyüşü'nün ilk adımını atmak için Hatay'dayız" diyen Baş, "Yürüyüşümü Hatay'dan başlatıyoruz çünkü on binlerce yurttaşımızın iradesinin gasbedildiği bir kent. Depremde on binlerce insanımızı kaybettiğimiz bir kentteyiz. Yürüyüşümüzü Hatay'dan başlatıyoruz çünkü Gezi, bir davanın konusu olacaksa önce Ali İsmail'in, Abdocan'ın, Ahmet Atakan'ın hesabının sorulması gerektiğine inanıyoruz" dedi. 

Yargıtay'ın Gezi Davası'ndaki cezaları onamasını değerlendiren Baş, AKP'nin yargıyı bir sopa olarak kullandığını ve topluma mesaj verdiğini belirtti. "Gezi Direnişi dünyanın en barışçıl, en insanı ve en haklı itirazlarından bir tanesi" diyen Baş, "Bu ülkede milyonlarca insanın parçası olmaktan onur duyduğu bir isyanı, direnişi suçlu ilan etmeye kalkmak, milyonlarca yurttaşımıza hakaret etmektir" değerlendirmesinde bulundu. 

Kararı verenlerin ülke tarihine "kara leke" olarak geçeceğini kaydeden Baş, "Gezi bir itiraz hareketidir. Gezi, Türkiye'nin yüz akı olan, dünyaya örnek olmuş köklü bir direnişin adıdır. Gezi bütün Türkiye'dir. Tam da bu nedenle mafya babalarıyla, uyuşturucu baronlarıyla, yerli-yabancı patronlarla sarmaş dolaş olup bu ülkede iktidarda olanların bize ne dedikleriyle zerre kadar ilgilenmeyeceğiz. Onların hakaretleri bizim için onur nişanesi sayılır" ifadelerini kullandı.

'TÜM ARKADAŞLARIMIZIN SESİNİ TAŞIMAYA ÇALIŞACAĞIZ'

TİP Genel Başkanı Baş, yürüyüşün gerekçelerine ilişkin de konuşurken, "İktidara teslim olmadığı için cezaevinde tutulan tüm arkadaşlarımızın sesini taşımaya çalışacağız" sözlerini kullandı.

CAN ATALAY'DAN MESAJ

Basın açıklaması sonrası Hatay Meclis Binası önüne geçildi. Burada, Can Atalay'ın babası Mustafa Atalay açıklamalarda bulundu. cAN Atalay'ın "Bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe herkesin itiraz etmesini bekliyoruz" ifadeleri ile gönderdiği mesajı okuyan Mustafa Atalay, dava sürecine tepkini dile getirdi.

MUHALEFETTEN DESTEK

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'a destek vermek üzere Emek ve Özgürlük İttifakı'nde yer alan siyasi partilerin temsilcileri ile CHP'li milletvekilleri de yürüyüşe katıldı. 

Destek verenler arasında Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Ali Bozan, Yeşil Sol Parti Hatay İl Örgütüi EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve EHP heyeti, Toplumsal Özgürlük Partisi Hatay İl Örgütü, EMEP Genel Başkan Yardımcıları İskender Bayhan ve Sedat Başkavak, EMEP Hatay ve Adana İl Örgütleri, CHP Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur ve Okan Konuralp ve CHP Hatay İl Örgütü, SYKP Eş Başkanı Canan Yüce,, ve SYKP İl Örgütü, Kaldıraç ve Devrimci İşçi Partisi’nden Şiyar Rışvanoğlu yer aldı.

Ayrıca Gezi Direnişi'nde hayatını kaybeden Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan ile Ali İsmail Korkmaz'ın abisi Gürkan Korkmaz da yürüyüşte yer aldı. 

'GEZİ TUTSAKLARI ONURUMUZDUR'

Yürüyüş, kitlenin, "Gezi tutsakları onurumuzdur" sloganları ile başladı. 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın yürüyüşü, öğle saatleri itibarıyla Gümüşgöze-Balıklıdere etabında devam etti.

YÜRÜYÜŞÜN İLK GÜNÜ SONA ERDİ

Balıklıdere-Değirmenbaşı ve Değirmenbaşı-Samandağ etaplarının ardından, Özgürlük Yürüyüşü'nün ilk günü Samandağ Deniz Mahallesi'nde sona erdi. 

YARGITAY KARARI SONRASI İLAN EDİLMİŞTİ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılacağı güne dek Can Atalay'ın tahliye edilmemesi durumunda Hatay'dan Ankara'ya yürüyeceğini açıklamış ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Gezi Davası kapsamında Can Atalay, Osman Kavala, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Mine Özerden'in mahkumiyetlerini onamasının ardından "Özgürlük Yürüyüşü"ne başlayacağını açıklamıştı. 

Baş, yürüyüşü, sosyal medya hesabından, "Başta Hatay milletvekilimiz Can Atalay olmak üzere, hapis cezaları onanan tüm Gezi tutsakları nezdinde emekçi halkımızın özgürlüğüne dönük yargı darbesini kabul etmiyorum. Özgürlük için, 1 Ekim günü Hatay'dan Ankara'ya doğru ilk adımımı atacağım. Yalnız olmadığımı, olmadığımızı biliyorum. Saray da öğrenecek!" sözleriyle duyurmuştu.

YÜRÜYÜŞ PROGRAMI

Günde ortalama 30 kilometre yol kat edilmesi planlanan yürüyüşün her gününde ayrı bir tema ele alınacak ve o günün temasına dair mücadele eden yurttaşlar da yürüyüşe katılacak.

HATAY PROGRAMI

1 Ekim: Can Atalay'a özgürlük için yürüyoruz

Konuklar: Can Atalay’ın ailesi, arkadaşları ve Hataylı seçmenler

2 Ekim: Hatay'ın barınma sorununa karşı yürüyoruz

Konuklar: Hatay halkı

3 Ekim: Deprem suçları

Konuklar: Mimar-mühendisler, hukukçular

4 Ekim: Hatay’ın su sorununa karşı yürüyoruz

Konuklar: Hatay halkı