Özgürlük Yürüyüşü'nün 17. günü sona erdi

Özgürlük Yürüyüşü'nün 17. günü sona erdi

TİP Genel Başkanı Baş, “Filistin’e özgürlük” için yürüdüğünü açıkladı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın, partisinin Hatay Milletvekili Can Atalay ve Gezi tutsaklarının hukuksuz şekilde tahliye edilmemesine karşı Hatay'dan başlattığı ve Ankara'da sona ermesi planlanan Özgürlük Yürüyüşü'nün 17. günü sona erdi. 

Yürüyüşün dün tamamlanan ve Dünya Gıda Günü’ne denk gelen 16. gününde, neoliberal politikaların yarattığı açlık, yokluk ve yoksulluğa karşı yürüyen Erkan Baş, bugünkü yürüyüşüne ise Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Obruk Köyünden başladı.

‘FİLİSTİN HALKININ VE BARIŞ MÜCADELESİ VEREN BİNLERCE İSRAİLLİNİN SESİ OLMAK ZORUNDAYIZ’

Erkan Baş’ın, Özgürlük Yürüyüşü’nün 17. Gününe başlarken yaptığı değerlendirme şu şekilde:

“Değerli yurttaşlar, Özgürlük Yürüyüşü’müzün 17. gününden herkese günaydın, selamlarımızı ve sevgilerimizi iletiyoruz. 70 yılı aşkın bir süredir Siyonist işgalle pençeleşen Filistin'e ve Filistin halkına özgürlük için yürüyoruz bugün.

Filistinlilerin toprakları işgal edildi. Dünyanın dört bir yanına sürülmüş Filistinliler ülkelerine dönemiyor. Filistinliler ilaç, gıda gibi en temel insani ihtiyaçlarına bile erişemiyor. Gazze halkı, 2 milyon insan yıllardır bir açık hava hapishanesinde yaşadıkları yetmiyormuş gibi İsrail'in hastanelere, çocuklara yönelik kimyasal saldırılarıyla savaş suçlarının muhatabı oluyor. Toplu bir sürgün ve katliam amacı taşıyan bu saldırılar karşısında Filistin halkının ve İsrailli barış mücadelesi veren binlerce insanın sesi olmak zorundayız.

‘İŞGALE KARŞI DİRENİŞİN YANINDAYIZ, FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ’

Saray iktidarı göstermelik Filistin yanlısı açıklamalar yaparak bir yandan da İsrail'le ticari ortaklığını hız kesmeden sürdürerek suyu bulandırmanın peşinde. Filistin için samimi tavır, tam da bugün İsrail'le yapılan anlaşmaları feshetmek, ilişkileri dondurmaktır. Açık bir katliama girişmiş İsrail Büyükelçisine uyarı nota verildi de bizim mi haberimiz olmadı. İsrail'in yıllardır sürdürdüğü işgal ve katliamların da kimler tarafından desteklendiğini hepimiz biliyoruz.

Bu yüzden 50 yıldır dünyanın ve ülkemizin solcuları, sosyalistleri Amerikan emperyalizmine ve İsrail işgaline karşı Filistin'i yılmadan, usanmadan savunuyor. Kiminle yan yana geleceğimizi, kiminle yan yana gelmeyeceğimizi de çok iyi biliyoruz. Hiçbir sivil ölümüyle, savaş suçuyla yan yana gelmedik, gelmeyeceğiz. Bizim yerimiz yıllardır Filistin halkının özgürlük için verdiği onurlu direnişin, dini, dili, ırkı ne olursa olsun barış isteyen bölge halklarının yanıdır. Biz işgale karşı direnişin yanındayız. Filistin yanındayız. Bir adım dahi geri atlıyoruz. Yaşasın Filistin halkının özgürlük mücadelesi! Yaşasın halkların barış ve özgürlük yürüyüşü!”

'GAZZE HALKININ SESİNİN YÜKSELTMEYE ÇALIŞTIK'

Filistin halkına özgürlük için yürüdüğünü açıklayan Erkan Baş, yürüyüşün 17. gününü Aksaray'ın Taşpınar ilçesinde sonlandırdı. Baş, yürüyüşün sona ermesinin ardından yaptığı değerlendirmede "Bugün sabah ilan ettiğimiz gibi Filistin'in özgürlüğü için yürüdük. Abluk altındaki, işgal altındaki, saldırı altındaki Gazze halkının sesini yükseltmeye çalıştık" ifadelerini kullandı. 

Gazzelilerin sözünü kendilerinin söylemesine vesile olmak üzere Gazze’deki Al Awda Hastanesi Genel Müdürü Ahmed Muhanna ile çevrimiçi görüşen Baş, "Akşam saatlerinde Gazze'de bulunan Al Awda Hastanesi'nden Genel Müdür Doktor Ahmet Muhanna ile bir online bağlantı gerçekleştirdik. Türkiye halklarının destek ve dayanışma mesajlarını ilettik. Duygularımızı paylaştık. Kendilerinin bir hastanede, işgal altındaki bir kentte, saldırı altındaki bir kentte, bir hastanede yaşadıklarını kendilerinin anlatmasını rica ettik ve bunları kayıt altına aldık. Bu yüzden bugün Filistinliler doğrudan kendi yaşadıklarını kendileri Türkiye halkıyla paylaşsınlar istediğimiz için sözü Gazze'ye bırakıyoruz" şeklinde konuştu. 

'YILMADAN AYAKTA DURMAYA, DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Baş ile görüşen ve İsaril'in sivillere yönelik saldırılarının yarattığı ağır yıkımı anlatan Al Awda Hastanesi Genel Müdürü Doktor Ahmet Muhanna, "Hiçbir baskıya, tehdide ve tehlikeye aldırış etmeden işimizin başında duracağız. Yapılan bu baskılara karşı 10 gündür ayakta duruyoruz ve yılmadan ayakta durmaya, direnmeye devam edeceğiz. Bize yardımcı olmaya çalışan belediye araçlarına yapılan saldırılar da işimizi daha da zorlaştırıyor. Ve bu füze saldırıları insanlardaki hastalığı farklı boyutlara taşıyor" ifadelerini kullandı.