Özel, Erdoğan’a seslendi: ‘Bizimle anayasa değiştiremezsin’

Özel, Erdoğan’a seslendi: ‘Bizimle anayasa değiştiremezsin’

Özgür Özel, CHP’nin Meclis grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yüzde 50+1 şartının değişmesi isabetli olur” çıkışına Meclis grup toplantısında yanıt verdi. Erdoğan’a seslenen Özel, “Sen ne değiştireceksin bilmiyorum, rahmetli Erbakan'a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin? Ne değiştirirsen değiştir, emin ol bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) haftalık grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘SELLER NEDENİYLE CHP’Lİ BELEDİYELERİ HEDEF ALDILAR’

Konuşmasına Türkiye’nin farklı kentlerinde meydana gelen sellerde yaşamını yitiren 9 kişi için başsağlığı dileyerek paylaşan Özel, “Bu yaşanan süreçte iktidar partisi ilk kez 'iklim krizini' kabul etti” dedi. İktidarın seller nedeniyle yaşanan olumsuzluklarda CHP'li belediyeleri hedef aldığını dile getiren Özel, CHP'li ilçe belediyelerinde bu hafta sonunun bu açıdan sorunsuz geçtiğini vurgulayarak “Yağmur suları denize ulaştırıldı” dedi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ekibini tebrik etti. 

‘İSRAİL, HAMAS’LA MÜCADELE ADI ALTINDA FİLİSTİN’E SOYKIRIMA GİRİŞTİ’

Özel, İsrail’in Hamas saldırılarını araçsallaştırarak Gazze’de katliam yaptığını dile getirerek şunları kaydetti:

“Filistin’de olaylar aslında Filistin halkına da en büyük zararı veren Hamas’ın bir gece yarısı sivillere yönelik roket saldırılarıyla, sınır aşmasıyla başladı. Bunu fırsata çeviren İsrail hükümeti, Hamas’la mücadele adı altında Filistin’e inanılmaz bir saldırıya, soykırıma girişti. O günden bugüne 13 bin 300 hayatını kaybetti. Gazze’de elektrikleri kesilen bir hastanede kuvözdeki çocuklar tıkanarak hayatlarını kaybettiler.

Bu kadar büyük bir zulmün karşısında dünyanın güçlüleri sessizliğe büründüler. 95’te suçtular sonra Srebrenitsa için yıllar sonra savaş suçu dediler. Bugün yapılması gereken yarın timsah gözyaşları dökmek yerine Filistin’deki çocuklara ve Filistin’e sahip çıkmaktır.

Sol-sosyalist partilerin liderlerine sessiz kalmamaları için mektup yazdım. Filistin'e gitmek için çalışmalarda bulunuyoruz.”

‘ERDOĞAN’IN ANAYASAYA DARBE GİRİŞİMİNE DİRENECEĞİZ’

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın durumunu görüştüklerini belirten Özel, “Büyük bir rahatsızlık duyuyoruz. Tarafsız bir Meclis Başkanlığı için yola çıkmıştı. Mesele bir mahkeme ve ona cesaret veren bir parti genel başkanının anayasayı tanımadığını görüyoruz. Nöbetçi arkadaşlarımız TBMM'de adalet oturumu yapıyor. Bu darbe girişimine karşı anayasayı ve Meclis'i savunuyorlar. Eylemimizi farklı bir boyuta taşıyana kadar bu mücadelemiz orada sürecek. Anayasa'ya darbe girişimine, karşı Erdoğan'ın darbe girişimine direneceğiz” ifadelerini kullandı.  

Özgür Özel, DİSK'in “Vergide adalet, gelirde adalet” yürüyüşüne destek verdikleri için parti örgütlerine teşekkür etti. Son seçimde emeklilere seslenen Erdoğan'ın seçimden sonra emeklileri unuttuğunu vurgulayan Özgür Özel, “Seçim bitti, nöbet tutan uzman çavuşun, müezzinin verilmeyen hakkını bizim 130 milletvekilimiz savunmaya devam ediyor. Seçim bitti, Erdoğan'ın emeklilerin derdiyle bir sorunu olmadığı ortaya çıktı” dedi.

SAMAST TEPKİSİ: ‘BİR GÜVERCİN KATİLİNİ SERBEST BIRAKTILAR’

Özgür Özel’in grup toplantısındaki açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Hrant Dink’in katledilmesinin Türkiye’de yarattığı büyük travmayı, 16 yıl sonra bir kez daha hep birlikte yaşadık. 16 yıl önce sevgili Rakel’in dediği gibi ‘Bir çocuktan katil yaratan sistem’, bir güvercin katilini serbest bıraktılar.

Ogün Samast denilen katil, bir takım derin güçler bir güvercini katlettirmişlerdi. Geçtiğimiz günlerde hepimizin karşısına geçtiler, gözümüzün içine baka baka ‘Muhalefet toparlanacağız diyorsunuz, bundan sonra meydanlarda olacağız, teslim olmayacağız diyorsunuz. Biz buradayız’ dediler.

‘Biz icap ettiğinde katilimize bile sahip çıkarız’ diyorlar. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’ndan devraldığımız bu emanet kürsüden; Ecevit’in, İnönü’nün kürsüsünden o derin güçlere diyoruz ki biz buradayız. Siz katilinize sahip çıkıyorsanız, biz cesur, temiz, namuslu insanlar birbirimize de ülkemize de sahip çıkacağız, size teslim olmayacağız. Biz buradayız, hodri meydan."

‘MHP’NİN SIRTINDA KAMBUR OLDUĞUNU AÇIKÇA İFADE EDİYOR’

Çok merak ettikleri 50+1 tartışmasına buradan cevap verelim. 10 Kasım 2021'den önce, 5 Ekim 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ki; '50+1 rastgele bir tercih değildir. Bilinçli ve vazgeçilmez bir kriterdir. Solcuları, sosyal demokratları, Kürtleri bu devleti yönetmene değer görmüyor ya, kendince bir koalisyon yapacak, oradan ayrılmayacak. Biz yaptık, biz önerdik' demiyor. Kürt'ü Alevi'yi solcuyu, emekçiyi, onların temsilcilerini dışarıda tutan bir anlayış.

10 Kasım 2021'e gelince Karamollaoğlu ziyaretinde '50+1'in mahsurlu olduğunu anladık' diyor. İttifak ortağından yanıt geliyor; '50+1 hesabını eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigal olur, bu masum bir talep değildir' diyor. Tartışma rafa kalkıyor.

Geçen günlerde Erdoğan '50+1 şartının değişmesi isabetli olur, yanlış işler yapılıyor' diyor. MHP'nin yanlış bir yol olduğu, onunla birlikte olmanın bir hata olduğu, MHP'nin sırtında kambur olduğunu açıkça ifade ediyor.

‘EMİN OL BİZİMLE BİRLİKTE ANAYASA DEĞİŞTİREMEYECEKSİN’

Hep birlikte susuldu, beklendi ki Devlet Bey buna ne diyecek... Devlet Bey, 'Eksiklikleri olabilir ama taviz verilemez, ama cumhurbaşkanımız ile aramızı da kimse açamaz' dedi. 

Bizim CHP olarak bunlarla meşgul olmamız mümkün değil. Sayın Erdoğan sen ne değiştireceksin bilmiyorum; sistem mi değiştireceksin, ortak mı, ittifak mı değiştireceksin, rahmetli Erbakan'a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin... Ne değiştirirsen değiştir, emin ol bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin."