Özak Tekstil işçilerine jandarma saldırısı: Yaklaşık 100 işçi gözaltına alındı

Özak Tekstil işçilerine jandarma saldırısı: Yaklaşık 100 işçi gözaltına alındı

Valilik, çok sayıda işçi hakkında adli işlem başlatıldığını açıkladı.

Urfa'da Hak İş'e bağlı Öz İplik İş Sendikası'ndan istifa edip Birleşik Tekstil Dokuma İşçileri Sendikası’na (BİRTEK-SEN) üye olukları için baskı ve mobbinge maruz bırakılan Özak Tekstil işçileri, direnişin 15. gününde bir kez daha jandarmanın coplu ve biber gazlı saldırısına uğradı. Aralarında BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in de olduğu yaklaşık 100 işçi gözaltına aldı.

Özak Tekstil’de 6 senedir örgütlü Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’ten istifa eden işçiler, BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye karar vermişti. İşçilerin sendika değiştirmesinin ardından bir kadın işçiyi işten çıkarılması üzerine, Özak Tekstil’de işçiler fabrika içinde topluca direnişe başlamıştı. 

Direnişin 15. gününde jandarma, 92 işçiyi ve BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'i gözaltına aldı.

VALİLİK: KANUNA AYKIRI ŞEKİLDE GÖSTERİ YAPILDI

İşçilere cop ve tazyikli suyla müdahale devam ederken, Urfa Valiliği de konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Yapılan bütün uyarılara rağmen 2911 sayılı Kanuna aykırı şekilde toplantı ve gösteri yapılması, servis araçlarının geçişinin engellenmesi, Organize Sanayi Bölgesi içinde trafik düzeninin bozulmasına kadar varan yasa dışı davranışlara devam edilmesi üzerine, 11.12.2023 Pazartesi günü söz konusu faaliyetleri yürüten 6 kişi başlatılan adli soruşturma çerçevesinde gözaltına alınmış, izinsiz yapılan toplantı ve gösteriye yapılan ikazlara rağmen son verilmemesi üzerine topluluğun dağılması sağlanmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır. Toplum düzenini bozan, iş ve çalışma hürriyetini ihlal eden benzeri kanuna aykırı girişimlere karşı bundan sonra da yasal olarak gerekli işlemler uygulanacaktır.”

‘HER YERİ ÖZAK DİRENİŞİ ALANINA ÇEVİRELİM!’

BİRTEK SEN’in sosyal medya hesabından da jandarma saldırısına ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“İşçilere TOMA'yla tazyikli su sıkılıyor, copla müdahale ediliyor. İşçiler dağılmıyor. Yüzlerce işçiye göz göre zulüm yapılıyor. Bu zulme sessiz kalmayın! İşçilerin üstüne çöküp hak mücadelemizi sindirmeye çalışıyorlar. İşçilerin sesini kesmeye çalışanlara karşı her yeri Özak direnişi alanına çevirelim! Urfa halkına çağrımızdır! Özak işçilerine sahip çıkın!"