Osmangazi Köprüsü'nün garanti ödemesi 1,2 milyar doları aştı

Osmangazi Köprüsü'nün garanti ödemesi 1,2 milyar doları aştı

Garanti edilen geçiş sayısına ulaşılmayan köprünün kamuya maliyeti 1,2 milyar doları geçti.

Günlük 40 bin aracın geçeceği garantisi verilen Osmangazi Köprüsü'nde beklenen geçiş sayısına ulaşılamadı ve ödenen garanti tutarı 1,2 milyar doları aştı. 

AKP'nin "gurur kaynağı" otoyol ve köprülerin maliyeti, yurttaşların üzerine yıkıldı. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile bir milyar 418 milyon dolara yapılan, açılışı 1 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen ve geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü'nün, 1,2 milyar doları aştı.

Söz konusu köprünün kamuya maliyetine dikkat çekerek açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "İktidar, Osmangazi'den 7 yılda 70 milyon aracın geçmesini başarı gibi sunuyor. Oysa günlük 40 bin araç garantisi verildi. 7 yılda 102 milyon araç geçmesi gerekiyordu. TL'deki değer kaybı ve enflasyon farkı yok sayılsa bile 7 yılda köprüye ödenen garanti tutarı 1,2 milyar doları geçti" dedi.

'7 YILLIK GARANTİNİN MALİYETİ BİR MİLYAR 217 MİLYON DOLAR'

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre "Osmangazi Köprüsü için 7 yılda toplam 32 milyon 200 bin araç için garanti ödemesi yapıldı" diyen Akın, "Bu hesaplamaya Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve sözleşmedeki enflasyon farkı da dahil değil. Günlük 35 dolar artı yüzde 8 KDV üzerinden Osmangazi Köprüsü'ne araç başına neredeyse bin TL tutarında gelir garantisi verildi. Araç başına KDV dahil gelir garantisi bugünkü kura göre 985 lira (37,8 dolar) tutarına geldi. Bu tutar 185 lira ile 350 lira arasında olan geçiş ücretini karşılamıyor. İktidar, Osmangazi Köprüsü'nden geçse de geçmese de tutarı 985 liraya tamamlayıp garanti ödemesi yapıyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı dikkate alınmazsa ve sözleşmedeki enflasyon farkı yok sayılsa bile köprünün 7 yıllık garanti maliyetinin bütçeye yansıması bir milyar 217 milyon doları aşıyor" sözleri ile harcamalara dikkat çekti.

'KARA DELİĞE DÖNÜŞTÜ'

Osmangazi Köprüsü'nün 1 Temmuz 2014'te hizmete girdiğini hatırlatan CHP'li Akın, köprünün araç başına 35 dolar artı KDV üzerinden verilen günlük 40 bin araç geçiş garantisi ile kamu bütçesinde yıllardır dev bir kara deliğe dönüştüğünü vurguladı. "70 milyon araç geçtiği açıklaması itiraf niteliğinde" diyen Akın, "Yılda ortalama 10 milyon aracın geçtiği duyuruluyor. Oysa günlük 40 bin araç geçişi için yılda 14 milyon 600 bin aracın; 7 yılda da 102 milyon 200 bin aracın geçmesi lazım" diye konuştu.