Okmeydanı Barınma Raporu: 'Halk, nefes alamaz hale geldi'

Okmeydanı Barınma Raporu: 'Halk, nefes alamaz hale geldi'

Rapor, Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesi tarafından yayımlandı.

İleri Haber

Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesi yayımladığı raporda, düşük ücretlerle yaşayan çevre sakinlerinin barına krizi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi ve taleplerini açıkladı.

İstanbul'da, rant odaklı kentsel dönüşüm projeleri ile hedef haline getirilen noktalardan Okmeydanı'nda yurttaşlar, ekonomik kriz ortamında her geçen gün daha da derinleşen barınma kriziyle de karşı karşıya kalmış durumda. Bölgedeki rant projelerine karşı mücadele eden Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesi, semtte yaşayan yurttaşların yaşadığı barına krizine karşı bir rapor yayımladı.

"Okmeydanı Barınma Raporu" başlıklı çalışmada, Okmeydanı'nda kayıtlı olarak 100 binden fazla kişinin yaşadığı belirtilirken, "Ortalama bir aile, 5 kişiden oluşmaktadır. Okmeydanı'nda yaşayanların büyük bir kısmı asgari ücret ile geçimini sağlıyor" denildi. Hane başına ortalama gelirin 20 bin TL olduğu aktarılan raporda, kiralık dairelerin ise 10 bin ila 25 bin TL arasında olduğu kaydedildi.

'OKMEYDANI HALKI NEFES DAHİ ALAMAZ HALE GELDİ'

Ailelerin yalnızca kira ödemek için çalışmak zorunda kaldığına işaret edilen raporda, "Birçok hane ise kira giderlerini bile karşılayamaz duruma gelmiştir ve ek işler ile birlikte sosyal yardıma muhtaç halindedir. Faturalar ve beslenmeye ise bütçe ayırmak mümkün hale gelmemiştir. Okmeydanı halkının yaşam standartları git gide düşmekte ve nefes dahi alamaz hale gelmişlerdir" ifadeleri ile yurttaşların yaşam koşullarına dikkat çekildi.

'FETİHTEPE'DE EVLERİNDEN ÇIKARILANLARA YALNIZCA 5 BİN TL KİRA DESTEĞİ VERİLİYOR'

Kentsel dönüşüm adı altında AKP'ye yakın isimlerin rant projelerinin merkezlerinden biri halinde gelen Fetihtepe Mahallesi'ndeki evlerinden çıkarılanlara da yalnızca 5 bin TL kira desteği verildiği aktarıldı. "Rantsal dönüşüm" olarak adlandırılan projeye karşı verilen hukuki mücadelenin de mahalle sakinlerini zor durumda bırakığı belirtilerek, "Bunun üstüne belediyeye açtıkları ve kaybettikleri davalar nedeniyle binlerce lira ödemek zorunda kalmışlardır" denildi.

TALEPLER DİLE GETİRİLDİ

Raporda, "Deprem gerçeği ile büyük bir endişe ve korku yaşayan halk bir yandan da kentsel dönüşümün ikinci etabında kendilerine çıkarılacak maliyet nedeni ile tedirgin" ifadeleri ile Okmeydanı halkının talepleri de dile getirildi.

Talepler şöyle sıralandı:

- Elektrik, su, ulaşım ve doğal gaz gibi temel barınma ihtiyaçları ücretsiz sağlanmalıdır.

- Kiralarla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı, kira artışına, metrekare fiyatına bulunduğu bölgeye göre üst sınır getirilmelidir.

- Fetihtepe'de rantsal dönüşüm projesi kapsamında evlerinden çıkarılanların kira desteği şu an yaşadıkları evin kiralarını ödeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.

- Halka maliyeti doğrultusunda satış yapacak satış noktalarının kurulması gerekmektedir.

DAHA FAZLA