Mühendis, mimar ve şehir plancılarından TMMOB'a asgari ücret çağrısı

Mühendis, mimar ve şehir plancılarından TMMOB'a asgari ücret çağrısı

MMŞP asgari ücretinin artık açıklanmayacağı duyurulmuştu.

İleri Haber

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının (MMŞP) mücadele platformları; hukuki engellemeleri gerekçe göstererek asgari ücret açıklama uygulamasında vazgeçen TMMOB'a çağrıda bulundu. Uygulamaya devam edilmesi talep edilirken, meslek odaları ile birlikte mücadele programı oluşturulması istendi.

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütlü olduğu meslek platformları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) asgari ücret açıklamama yönündeki kararına karşın açıklama yaptı. TMMOB kararına yol açan sürece dair detayların aktarıldığı açıklamada, eleştiriler ile birlikte mücadele çağrısında bulunuldu ve talepler dile getirildi.

Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları (Halkın MMŞP), İstanbul Teknik Üniversiteliler Birliği Derneği (İTÜ Birlik), Mühendis Mimar Ağı (MUMİA), Ücretli İşsiz Mimarlar Forumu (ÜİMF) ve Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi (Toplumcu Meclis) imzasıyla "TMMOB; mühendis, mimar, şehir plancıları asgari ücretinden geri adım atamaz: MMŞP asgari ücreti açıklansın!" denilerek açıklama yapıldı.

'MMŞP ASGARİ ÜCRETİ, TAKİBİNİN SGK İLE ORTAK YAPILACAĞI BİR NOKTAYA GELMİŞTİ'

MMŞP asgari ücreti konusundaki kazanımlara işaret edilerek başlayan açıklamada, SGK ile yapılan ve daha sonra tek taraflı feshedilen protokole de işaret edilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Ücretli çalışan mühendis, mimar, şehir plancılarının (MMŞP) mücadeleleri ile TMMOB gündemine giren MMŞP asgari ücreti, 2012 yılında TMMOB ile SGK arasında yapılan protokole vesile olmuştu. Bununla birlikte MMŞP asgari ücreti, TMMOB Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek kamuoyu ile paylaşılan, takibinin SGK ile ortak yapılacağı bir noktaya gelmişti.

Her ne kadar TMMOB'ye bağlı birkaç oda tarafından yürütülen asgari ücret mücadelesi  örgütün bütününde karşılık bulmasa da protokolden ücretli çalışan üyelerinin özlük hakları  yönünde faydalanan odalar olmuş, bu odalar üyelerinin ücretlerinde iyileştirmeler ve sigorta  primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılması yönünde adımlar atabilmişti. Bu sınırlı mücadele dahi işverenleri rahatsız etmiş ve yine işverenlerin baskısıyla Asgari Ücret Protokolü, 2017 yılında SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti."

'ÖRGÜTLÜ ÇABA GÖSTERİLEMEDİ'

Fesih kararına karşın örgütlü bir çaba gösterilmediği eleştirisi ile birlikte açıklama, "İktidarın TMMOB’u etkisiz kılma planlarıyla birlikte değerlendirilmesi gereken tek taraflı fesih gündemini üyelerine duyurmak dışında örgütlü bir çaba gösteremeyen dönemin TMMOB yönetimi ise zaten takibini yapmadığı MMŞP asgari ücretini her yıl düzenli olarak belirlemeye ve açıklamaya devam etmişti" sözleriyle devam etti.

24 Temmuz'da TMMOB ve bağlı odaların ortak basın açıklaması ile MMŞP asgari ücretinin açıklanmasına yönelik uygulamanın sona erdiği belirtilerek, açıklamada yer alan şu ifadelere dikkat çekildi:

"… bugüne değin lehimize sonuçlanmış birçok yargı kararı bulunmasına karşın ne yazık ki, yakın zamanda görüşülen bir davada, 'birliğimizin; mühendis, mimar ve şehir plancıları için asgari ücret belirleyemeyeceği' yönünde karar verilmiştir. Hukuk devleti ilkesi ve idari yargı kararlarının uygulanması zorunluluğu gereği bu karar nedeniyle, yeni bir hukuki durum ortaya çıkana kadar birliğimizce; mühendis, mimar ve şehir plancısı asgari ücreti açıklanamayacaktır. Söz konusu karara ve birliğimizin Anayasa’dan gelen yetki ve görevlerinin engellenmesine yönelik tüm girişimlere karşı hukuki mücadelemiz devam edecektir."

'TMMOB VE ODALAR, MÜCADELE PROGRAMI OLUŞTURMALI'

Asgari ücret belirlemek ve takibini yapmanın "en temel görevlerden biri" olduğu belirtilen açıklamada, çalışma koşullarına da işaret edilerek ortak mücadele progrmaı oluşturma ihtiyacı olduğu vurgulandı. 

Açıklama, şöyle devam etti:

"Mühendis, mimar şehir plancılarının asgari ücretlerini belirlemek ve bunun takibini yapmak  TMMOB ve bağlı meslek odalarının kanundan, yönetmenliklerden ve mücadele  programlarından aldıkları en temel görevdir. Ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, mühendisler, mimarlar, şehir plancılar ay sonunu getiremezken, kiralarını ödeyemezken, düşük ücretlerle çalışmaya zorlanırken, işsizlikten farklı sektörlere yönelirken TMMOB ve bağlı meslek odalarının yapması gereken şey, bir mücadele programı oluşturmak ve emeğimize, haklarımıza hep birlikte sahip çıkmak için ayağa kalkmaktır. Maalesef ki görünen 'yargı kararına' rağmen MMŞP asgari ücretini açıklamaya devam eden yine sınırlı sayıda oda olduğudur. 

'AÇIKLAMA YAPMAKTAN DAHİ İMTİNA EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Ekonomik kriz ve enflasyonla birlikte asgari ücrete, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı  tarafından yapılan yüzde 34'lük haziran ara zammından sonra geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TMMOB'un mühendis, mimar, şehir plancıları asgari ücretine ara zam yapması 
beklenmekteydi. Kamu kurumlarından, özel sektöre mühendisler mimarlar şehir plancıları kölelik şartlarında, düşük ücretlere mahkûm edilirken, asgari ücret hakkından geri adım atmak, meslektaşlarımızı bu ekonomik kriz içinde yalnız ve çaresiz bırakmak anlamına gelmektedir. TMMOB'nin halihazırda takibini yapması gereken ücretler konusunda açıklama yapmaktan dahi imtina etmesi kabul edilemez."

TALEPLER VE ÇAĞRI

Kriz ortamında yapılması gerekenlere dair TMMOB'a çağrıda bulunularak, şu talepler dile getirildi:

- TMMOB kanun ve yönetmelikler ve ayrıca fiili ve meşru mücadele tarihinden aldığı yetki ile mühendis, mimar, şehir plancıların asgari ücretini açıklamalı, takibini yapmalıdır. SGK tarafından tek taraflı feshedilen protokolün yeniden hayata geçirilmesi için gereken girişimlerde bulunulmalıdır. 

- Ekonomik krizin yarattığı yıkıma karşı mühendislerin mimarların, şehir plancılarının, emeği ve hakları için bir mücadele programı oluşturularak, meslek odalarının aktif katılımı olan, tabandan örgütlenen bir kampanya süreci başlatılmalıdır.

- TMMOB ve bağlı meslek odalarında çalışan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretleri en az MMŞP asgari ücreti olacak şekilde düzenlenmeli ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

- TMMOB Ücretli çalışan, işsiz mimar mühendis, şehir plancılarının yıllardır her fırsatta dile getirdiği gibi, emek mücadelesi içinde şekillenmiş birikimine göre hareket etmeli, özel sektör ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın emeği ve hakları için ayağa kalkmalıdır.