MKÜ Öğretim Üyesi Hakan Yetişkin hakkında ‘sistematik taciz’ iddiası

MKÜ Öğretim Üyesi Hakan Yetişkin hakkında ‘sistematik taciz’ iddiası

Onlarca kadın öğrenci, kendilerini taciz ettiğini öne sürdükleri Yetişkin’i ifşa etti.

Fotoğraf: Derya Kap / csgorselarsiv.org

Nüket Gelegen

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Matematik Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapan Hakan Yetişkin’in, kadın öğrencileri not tehdidiyle cinsel birlikteliğe zorlayarak taciz ettiği öne sürüldü. Onlarca öğrencinin üniversite yönetimine dilekçe vererek şikayetçi olduğu Hakan Yetişkin hakkında, Rektörlük’ün soruşturma başlattığı ve Yetişkin’in görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Matematik Bölümü’ndeki kadın öğrenciler, Öğretim Üyesi Hakan Yetişkin’in dersten bırakma ve not tehdidiyle kendilerini cinsel birlikteliğe zorladığını öne sürdü. İlk taciz iddialarının ortaya çıkması üzerine, halihazırda Matematik Bölümü’nde eğitim gören yaklaşık 30 kadın öğrencinin yanı sıra, bölümden mezun olan bazı kadınların da geçmişte Yetişkin’in tacizine uğradıklarını açıkladıkları ileri sürüldü.

‘ÖNCE TACİZ, SONRA TEHDİT’

Hakan Yetişkin tarafından taciz edildiklerini öne süren Mustafa Kemal Üniversitesi Matematik Bölümü’nde okuyan kadın öğrenciler, konuya ilişkin İleri Haber’e konuştu. Onlarca kişiyi taciz ettiği öne sürülen Yetişkin’in, mağdur kadın öğrencileri susmaları için tehdit ettiği, ayrıca, kendisi hakkında üniversite yönetimine dilekçe veren ve sayıları 100’ün üzerinde olan öğrencilerden bir kısmına da “Diploman iptal olabilir” şeklinde mesajlar attığı aktarıldı.

Olayın, bölümün WhatsApp gruplarında birkaç kadın öğrencinin yaşadıklarını anlatmasıyla başladığını ve daha sonra, onlarca öğrencinin Yetişkin’in tacizlerini mesaj ekran görüntüleriyle birlikte beyan etmesiyle ortaya çıktığını belirten kadın öğrenciler, yaşadıklarını şöyle anlattı:

‘BİRÇOK ÖĞRENCİYE BENZER MESAJLAR ATMIŞ’

“Hakan Yetişkin, dersten bırakma ve not tehdidiyle birçok kadın öğrenciyi cinsel birlikteliğe zorlamış. Bölüm WhatsApp gruplarında birçok öğrencinin benzer şeyleri yaşadığı fark edilince, herkes birbirine Hakan Yetişkin tarafından kendilerine atılan taciz mesajlarını göstermeye başladı.

Söz konusu mesajlarda, Hakan Yetişkin’in ‘Bir iyiliğe karşı bir iyilik, sen de seveceksin’, ‘Aramızda kalacak, bu zamanda yapmayan mı kaldı’, ‘Kötü bir şey değil, inan seveceksin, hem beni de çok mutlu edersin’ gibi ifadeleri birden fazla öğrenciye yazdığı açıkça görülüyor.

‘EVİME GELİRSEN SENİ DERSTEN GEÇİRİRİM’

Ayrıca Hakan Yetişkin, ders kaçıran ya da anlatılan bir konuyu anlamayan birçok kadın öğrenciyi ısrarla evine çağırıyor, bu durumu yaşayan kadın öğrenciler de aldıkları mesajları paylaştı. Birçok kadın öğrenciye ‘Evime gelirsen seni dersten geçiririm’ gibi ifadeler kullanmış.

Yetişkin’in sistematik şekilde kadın öğrencileri taciz ettiğinin anlaşılması üzerine, birçok öğrenci bir araya gelerek durumu Bölüm Başkanlığına ve bölümdeki diğer hocalara ilettik. Tüm hocalarımız yanımızda durdu ve bu şekilde yaşananlar Rektörlük’e de iletildi.

‘BEN YANARSAM SİZİ DE YAKARIM, SANMAYIN Kİ SİZİ KORURLAR’

Öğrencilerin kendisini ve mesajlarını ifşa ettiğini öğrenen Yetişkin, bunun üzerine mesaj ve arama yoluyla birçoğumuza ulaşıp tehdit etmeye başladı. ‘Ben yanarsam sizi de yakarım’, ‘Sanmayın ki sizi korurlar’, ‘Ailenizden de mi korkmuyorsunuz’, ‘Başınıza neler gelir bilmiyor musunuz’, ‘Sizi rezil ederim, perişan ederim’ gibi ifadelerle bizi susturmaya çalıştı. Hatta bir arkadaşımızı, arkadaşımız bölüm başkanının odasında durumu anlatırken arayıp tehdit etmiş, bölüm başkanı da şahit olmuş tehditlere.

Yetişkin, ‘Ben sizi zorlamadım, siz kendiniz not istiyorsunuz’ diyerek kendini savunmaya da çalıştı. Elbette ki not isteyebiliyoruz, öğrenciyiz, derslerden kalmak istemiyoruz. Hocaların belli durumlarda inisiyatif kullanmaları bizim için hayati önem taşıyabiliyor. Çoğumuz maddi zorluklarla eğitim hayatımıza devam ediyoruz ve okul uzatmak istemiyoruz. Ancak bu ricaların karşılığında cinsel birlikteliğe zorlamak, derslerde zorlanan öğrencilere evine gelmeleri için baskı yapmak tacizdir.

‘KADIN ÖĞRENCİLERİ YILLARDIR TACİZ EDİYOR’

Hakan Yetişkin, bize aktarılanlara göre şu an eğitim gören yaklaşık 30 kadın öğrenciyi bu şekilde taciz etmiş. Ancak mezun olan kadınlardan öğrendik ki, kendisi yıllardır tacizlerini sürdürüyormuş. Belli ki üniversitedeki konumunu kullanarak, bölümün en zor derslerini vermesinden aldığı güçle, not ve dersten bırakma tehdidiyle öğrencileri yıllardır taciz ediyor.”

Kadın öğrenciler, durumun Rektörlük’e iletilmesinin ardından Yetişkin hakkında soruşturma başlatıldığını şöyle aktardı:

‘DİLEKÇE VERDİYSEN DİPLOMAN YANABİLİR’

“Hocalarımız bize destek oldular, onlarla birlikte durumu Rektörlük’e ilettik. 100’ün üzerinde öğrenci kendisi hakkında dilekçe vererek şikayetçi oldu. Mevcut durumda, Rektörlük’ün soruşturma başlattığını ve Yetişkin’i görevden uzaklaştırdığını biliyoruz. Zaten yeni dönem için açılan ve yıllardır kendisinin verdiği derslerde ismi görünmüyor, o dersleri önümüzdeki dönem başka hocalar anlatacaklar.

Hakan Yetişkin, şimdi de mağdur kadın öğrencilere mesajlar atarak, ‘Eğer Rektörlük’e dilekçe verdiysen diploman yanabilir’ gibi tehditlerle bizleri korkutmaya ve susturmaya çalışıyor. Ama susmayacağız, sürecin takipçisiyiz. Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunarak yargı yoluna gitmeyi de planlıyoruz. Onlarca kadın öğrenciyi yıllardır taciz eden bu kişinin hem üniversiteden ihraç edilmesini hem de yargılanarak hak ettiği cezayı almasını istiyoruz.”

 

 

 

DAHA FAZLA