Milyonlar 1 Mayıs için sokaklara çıktı

Milyonlar 1 Mayıs için sokaklara çıktı

Milyonlarca işçi ülkenin dört bir yanında “İnsanca yaşamak istiyoruz” diyerek toplandı.

Alın teriyle yaşayan milyonlarca emekçi Türkiye’nin dört bir yanında kent meydanlarını coşkuyla doldurdu. Enkazın altında günlerce bırakılan, açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen, iş cinayetlerine kurban giden, sendikal hakları engellenen milyonlarca işçi “İnsanca yaşamak istiyoruz” diye haykırdı!

İSTANBUL

İstanbul’da 1 Mayıs mitinginin bu yılki adresi de Maltepe Etkinlik Alanı. Emek örgütleri ve DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin çağrısıyla Maltepe Etkinlik Alanı’nda düzenlenen 1 Mayıs mitingi için iki ayrı yürüyüş noktasında toplanıldı.

Alan girişinde İbrahim Kaypakkaya flamalarına izin vermeyen polis, Partizan üyelerine saldırdı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) binlerce kişilik korteji, Genel Başkan Erkan Baş ve milletvekilleri ve adaylarıyla birlikte Maltepe Miting Alanı’na yürümeye başladı.

ERKAN BAŞ: BU 1 MAYIS İŞÇİ DÜŞMANLARININ İKTİDARINDA KUTLADIĞIMIZ SON 1 MAYIS OLACAK

Maltepe Miting Alanı’na giderken bir konuşma yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Bu 1 Mayıs işçi düşmanlarının iktidarında kutladığımız son 1 Mayıs olacak” diyerek şu sözlere yer verdi:

“Bu 1 Mayıs kadın düşmanlarının yönettiği ülkedeki son 1 Mayıs olacak. Kürt düşmanlarının, Alevi düşmanlarının son 1Mayıs’ını yaşıyoruz hep beraber. Sadece 13 gün sonra buralarda toplanan onbinlerce insan hep beraber tarihe bir not düşeceğiz: bu ülkede zalim bir iktidar vardı, halkına zulmediyordu, aç ve yoksul bırakıyordu, o iktidar var ya o iktidar ‘artık yok’ diyeceğiz.

‘HALK ÖRGÜTLENDİĞİNDE ONUN ÖNÜNDE DURACAK HİÇBİR ZALİM YOKTUR’

Hep birlikte engelleri aşa aşa, baskılara, zorbalıklara, onların bizi, halkı yok sayma girişimlerine karşı bir dakika diyoruz. Biz halkız ve halk örgütlendiğinde, omuz omuza verdiğinde onun önünde duracak hiçbir zalim yoktur, olamaz, olmayacaktır.

Şimdi büyük bir kararlılıkla, daha önce verdiğimiz her sözü, bu ülke halklarına verdiği her sözü bugüne kadar tutan Türkiye İşçi Partisi olarak halkımıza verdiğimiz son sözü tutmaya hazırlanıyoruz, ‘bu saray iktidarından kurtulacağız’ demiştik. Biz bunu söylediğimizde hayal gördüğümüzü iddia edenler vardı. Hiç tartışmaya girmedik, kendimize ve halkımıza inandık. Şimdi geldiğimiz aşamada bu alanda toplanan herkeste aynı coşkuyu, aynı inadı, aynı umudu görüyoruz. Sizden küçücük bir şey daha istiyorum; şuradaki kararı, inadı, azmi bize yakışır bir şekilde alana taşıyacağız sınıf kardeşlerimizle buluşacağız ve haydi arkadaşlar diyeceğiz, hep beraber verdiğimiz sözü tutmaya diyeceğiz. 20 yılda bizlere yaşattıklarının hesabını sormak için Türkiye İşçi Partisini Meclis’e daha güçlü taşıyacağımıza inanıyoruz. Lale devri nasıl bittiyse sülale devri de öyle bitecek!”

Sabah saatlerinde Maltepe’de 1 Mayıs'ın kutlanacağı miting alanına giriş yerleri polis ekipleri tarafından kapatıldı. Alanda sendika ve partilerin hazırlıkları sürerken davul zurnalar ve pankartlarla kortejlerdeki yerini alan emekçiler talepleriyle alana giriş yaptı.

ÇERKEZOĞLU: HIRSIZLIKLA ALIN TERİ ARASINDA SEÇİM YAPACAĞIZ

Mitingde ilk konuşmayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı, Çerkezoğlu, “Yıllardır haksızlığın, hukuksuzluğun, yasakçılığın, talanın, yalanın, egemen olduğu bir rejimde yaşıyoruz. Bu düzenle hepimizi yoksullaştırdılar. Özgürlüklerimizi, haklarımız gasbettiler, adaleti yok ettiler. Bu güzel ülkenin taşını, toprağını kendi servetleri gibi kullandılar. Yağmaladılar, kirlettiler. Bir doğal afet olan depremi bir felakete dönüştürdüler. Bunun bedelini çok acı ödedik” dedi.

Bu yılki 1 Mayıs’ın tarihsel bir anlamı olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Kötülük ve iyilik, yalanla doğru, arsızlıkla tevazu, hırsızlıkla alın teri arasında seçim yapacağımız 14 Mayıs’ta da yan yana, omuz omuza olacağız. Ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız? Bu düzeni değiştirecek üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız” diye konuştu. Çerkezoğlu Taksim’in yasaklanmasına da tepki gösterdi.

KABLAN: BARIŞIN ÖFKESİ MEYDANLARDA

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil da “6 Şubat depreminde yaşamını yitiren on binlerce canımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Hâlâ sorunların çözülmemesinin isyanı var bu meydanlarda. Savaşa ve militarizme karşı barışın öfkesi hakim bugün meydanlarda. En demokratik hakkımız olan mitinglere girerken bayraklarımıza müdahale etmelerinin öfkesi var. Bu öfkemizde mutlu bir geleceğin filizleneceğinin umudu da var aslında. Cinsiyet kimliği yok sayılan LGBTİ+lara yönelik nefret cinayetlerine karşı gökkuşağı renginin umudu var bugün meydanlarda. Ülke kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesine karşı 'Bu böyle gitmez' diyenlerin umudu var.  Hepinizi 15 Mayıs sabahında el ele çiçekli sabahlara uzanmanın umudu ve coşkusuyla selamlıyorum” dedi.

KORAMAZ: MÜCELLA'YA, CAN'A, TAYFUN'A SELAM

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, “Türkiye’nin dört bir tarafında 'emek bizim, söz bizim' diyerek alanları dolduran herkese selam olsun. Selam olsun iktidarın baskısına, zorbalığına, şiddetine boyun eğmeyenlere. Buradan bir selam da tam bir yıldır mahpus edilen Mücella’ya, Can’a, Tayfun’a selam gönderiyorum. Ülkemizde tarihi bir seçim yapılacak. Biz bu seçimlerde ülkeyi beş yıl yönetecek cumhurbaşkanını seçmeyeceğiz. Biz bu seçimlerde tek adam diktatörlüğünü uğurlayacağız. Bunun için bu seçim bizim için önemli. Bizler laikliği oylayacağız, kadına yaşam hakkı tanımayan gerici anlayışa karşı özgürlüğü oylayacağız. Bizler bu seçimlerde kadın düşmanı, baskıcı, otoriter, doğa düşmanı politikalara, insanlık ve toplum düşmanı politikalara karşı bir seçim yapacağız. Bu nedenle hepimize çok görev düşüyor. Türkiye’nin üzerinde bir kabus gibi çökenlere, tek adam rejiminin karanlığına karşı bu ülkeyi aydınlığa çevireceğiz” ifadelerini kullandı.

Sendikaların, siyasi partilerin, kadın örgütlerinin ve on binlerce işçi ve emekçinin yan yana geldiği Maltepe Miting alanında, hakları için; düşük ücretlere, sendikalaşma önündeki engellere, yoksulluğa, grevlerin yasaklanmasına karşı, Ilo 190’nın kabul edilmesinden her işyerinde kreş hakkına kadar işçiler taleplerini haykırıyor.

Sıra sıra sendika, meslek odaları, kadın ve parti örgütlerinin sıralandığı kortejlerde özellikle her gün daha da artan yoksulluğa değinen döviz pankartlar taşınıyor. “İşçiler açken patronlara huzur yok”, "İşten atmak yasaklansın”, “İşgal, grev, direniş”, “Emekçi kadınlar mücadelede en öne” gibi binlerce yazılı dövizin taşındığı kortejlerden deri, lastik, metal, tekstil işkollarından işçiler, sendikalarının çağrılarıyla miting alanını doldurdu.

ANKARA

Saat 11’de Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan emekçiler, Tandoğan Meydanı’na yürüdü. Binlerce kişilik kortejiyle katılan Türk,ye İşçi Partisi Ankara İl Örgütü, "Gün gelecek, devren dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganı eşliğinde miting alanına yürüdü. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 1 Mayıs mitingi için toplanan kitlenin yürüyüşüne izin verilmiyor. Alanda toplanan kitle sık sık, "AKP halka hesap verecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atılırken abluka alkışlarla ve zılgıtlarla protesto edildi.

TEKİRDAĞ

Çorlu'da 1 Mayıs'ta emekçiler Heykel Meydanı'nda toplandı. Yoğun yağmur altında geçen 1 Mayıs'a TİP Milletvekili adayları Bilge Seçkin Çetinkaya, Mehmet Aytekin, Emre Sevilmiş, İsmail Öztok, Betül Okuyan ve Erkan Özgür Mutlucan da katıldı. 

TİP Çorlu İlçe Binasından çıkan emekçiler, "Çark, başak yukarı, daha daha yukarı", "Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her şey emeğin olacak" sloganları atarak yürüdü.