MGM, kur farkı nedeniyle 39,4 milyon TL fazla ödeme yaptı

MGM, kur farkı nedeniyle 39,4 milyon TL fazla ödeme yaptı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kur farkı nedeniyle yılın ilk yarısından planlanandan 39,4 milyon TL fazla aidat ödedi.

Uluslararası kuruluşlara üyelik aidatılarını döviz cinsinden yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kur farkı nedeniyle 2023’ün ilk yarısında planlanandan 39,4 milyon TL daha fazla ödeme yaptı.

AKP'nin ekonomi politikaları ile ortaya çıkan ekonomik kriz nedeniyle emeğiyle yaşayan yurttaşlar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele ederken, dövizle işlem yapan kamu kurumları da bütçelerini aştı. Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle çok sayıda kamu kurumu, 2023 yılı için öngördüğü harcama tutarını yılın henüz ilk yarısında kullandı.

YILLIK ÖDENEĞİN YÜZDE 82'Sİ 6 AYDA TÜKETİLDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) mali verileri de çarpıcı tabloyu ortaya koydu. MGM'nin, "Yurtdışına Yapılan Transferler" kalemi için 642 milyon 86 bin TL olan 2023 yılı ödeneğinin yüzde 82'sinin, ocak-haziran döneminde tüketildiği öğrenildi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre MGM, üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda Ocak-Haziran 2023 döneminde toplam 524 milyon 520 bin TL ödedi. MGM’nin Avrupa Meteorolojik Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) üyelik aidatı ikinci taksiti için kur farkı nedeniyle 39 milyon 419 bin 740 TL fazla ödeme yapmak zorunda olduğu bildirildi. Avrupa Meteorolojik Uyduları İşletme Teşkilatı’na yapılan üyelik ödemelerinin euro üzerinden yapıldığı belirtildi.

MGM’nin üyesi olduğu bir başka uluslararası kuruluş olan Konvektif Ölçekli Atmosfer Modellemesi Araştırma ve Geliştirme Konsorsiyumu’na yapılan aidat ödemesinin de kur farkı nedeniyle arttığı ifade edildi. MGM’nin verilerine göre, toplam 361 bin 845 TL olarak yapılan aidat ödemesinin 13 bin 578 TL’sini kur farkından kaynaklanan fazla ödeme oluşturdu.

ULUSLARARASI 5 KURULUŞA DÖVİZLE ÖDEME

MGM’nin üyesi olduğu 5 farklı uluslararası kuruluş bulunuyor. MGM tarafından üyesi olunan ve euro, sterlin ve frang üzerinden üyelik aidat toplayan kuruluşlar, WMO, EUMETAT, ECMWF, ECOMET ve ACCORD olarak ifade ediliyor. MGM’nin EUMETAT’a üyelik ücretinin ilk taksiti olarak 15 milyon euro, ikinci taksiti olarak da 6,5 milyon euro ödediği biliniyor. 

DAHA FAZLA