Metin Çulhaoğlu ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

Metin Çulhaoğlu ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı

Metin Çulhaoğlu, 16 Ağustos 2022’de aramızdan ayrılmıştı...

İleri Haber

Türkiye’nin devrim ve sosyalizm mücadelesinin çınarlarından 68 Kuşağı önderi ve TİP’in kurucularından Metin Çulhaoğlu, ölümünün birinci yılında mezarı başında anıldı.

Türkiye’nin en önemli Marksist düşünür, yazar ve siyasetçilerinden; Türkiye’nin devrim ve sosyalizm mücadelesinin çınarlarından 68 Kuşağı önderi ve Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kurucularından Metin Çulhaoğlu, 16 Ağustos 2022’de aramızdan ayrılmıştı.

Çulhaoğlu dün yoldaşları tarafından Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında anıldı.

‘METİN ÇULHAOĞLU GENÇLERE EMANETTİR’

Saygı duruşuyla başlayan anma programında ilk sözü TİP MYK Üyesi Can Soyer aldı.

Soyer şunları söyledi:

Onun yokluğuyla geçen bir yıl hepimiz için çok zor oldu. Onun aklını, olgunluğunu, güven veren sakinliğini aramadığımız tek bir gün geçirmedik. Fakat bir yılın sonunda ona verebileceğimiz ödülün bir parçasını vererek; onun partisini, TİP’i Türkiye’de emekçilerin sosyalizme ulaşma mücadelesinde önemli bir eşiği aşmış biçimde buraya geldik.

Metin Çulhaoğlu düşüncesi bugün hala Türkiye sosyalist hareketinin ve Türkiye işçi sınıfı hareketinin önünü açmaya, karşılaştığı sorunlar karşısında ona bir yol bulmaya, bizlere ışık ve kılavuz olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bu kılavuzdan yararlanacağız.

Herkesin Metin Abi’de gördüğü özellikler vardır. Ben kendi izlenimimi aktaracağım; ben Metin Çulhaoğlu ile 17 yaşında bir lise öğrencisiyken tanıştım. Metin Çulhaoğlu’nun gençlere duyduğu sevgiyi ve ilgiyi; onlara duyduğu hevesi, güveni ve onlara dair umutlarına tanık oldum. O yüzden sözlerimi genç arkadaşlarıma seslenerek bitirmek istiyorum; arkadaşlar Metin Çulhaoğlu size emanettir. Ben inanıyorum ki bizim genç arkadaşlarımız Metin Çulhaoğlu düşüncesini hak ettiği zaferlere ulaştıracak. Türkiye’nin devrim mücadelesi bu inançla, bu güvenle ve bu gençlik enerjisi ile yükselecek.

‘ONUN KAVGASINI BÜYÜTEREK EMİN ADIMLARLA YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ’

Soyer’in ardından sözü TİP Gençlik Örgütü adına Arzum Yalçın aldı. Yalçın, “Ondan öğrendiklerimizi kuşanarak, onun kavgasını büyüterek emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bizler genç yoldaşları olarak onunla aynı partide olmanın gururunu yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

‘METİN ÇULHAOĞLU’NA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR’

Yalçın’ın ardından konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise şunları söyledi:

Bugün İstanbul’dan yoldaşlarla yola çıkarken şunu düşündüm; geride kalan 365 günün hepsinde Metin Çulhaoğlu gündemimize girmiş. Metin Abi bedenen bir yıldır aramızda yok ama fikirleriyle, yazdıklarıyla, öğrettikleriyle her gün yanımızdaymış gibi…

Bütün bu evre boyunca biz Metin Abi’nin gösterdiği yolda yürümeye devam ettik. Belki de hayatımızın en mutlu anlarında Metin Abi’nin aramızda olmamasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Çünkü birlikte ortaya koyduğumuz bir iddia, birlikte çerçevesini çizdiğimiz, hedeflerini belirlediğimiz, yapmak için birlikte kavga ettiğimiz, zaman zaman birlikte üzüldüğümüz ve neşelendiğimiz bir sürecin önemli bir etabını geride bıraktık. Bugün çok uzun bir zaman sonra Türkiye sosyalist hareketi daha güçlü bir biçimde kendi ayakları üzerinde duruyorsa, ileriye daha büyük bir cesaretle bakabiliyorsa, o zor zamanlarda bir avuç insanın yan yana gelmesi Metin Çulhaoğlu’nun verdiği cesaretle bire bir ilgilidir. 

Can, genç yoldaşlara hitap ederek bitirdi konuşmasını, benim de aklımda aynı şeyler vardı. Türkiye genç bir ülke ve Türkiye devrimci hareketi eğer gelecekte bugün ortaya koyduğu iddiaları hayata geçirecekse esas olarak bu gençlerin başarısı olacak.

Bizim kavgamız günün gereklerini, yakın dönemin sorumluluklarını sırtlanmayı, bunun için çok hızlı hareket etmeyi gerektirir ama çok uzun soluklu bir mücadelenin, yüzlerce yıldır süren bir kavganın militanları olduğumuzu da aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

Acımız çok büyük, Metin Abi’siz yaşamaya alışmaya çalışıyoruz ama dünya devrim hareketi bize şunu gösteriyor; bizim bedenen aramızdan ayrılan yoldaşlarımızın ayrıldıkları andan itibaren bize ihtiyacı yoktur ama bizim onlara çok ihtiyacımız oluyor. Bizim Metin Çulhaoğlu’na çok ihtiyacımız var. Bize düşen en önemli görev; bir daha dönüp Metin Çulhaoğlu’nu okumaktır. 

‘PARTİ BÜYÜYECEK, İKTİDARA YÜRÜYECEK, ÇULHAOĞLU’NA BORCUMUZU ÖDEYECEĞİZ’

Baş’ın ardından söz alan TİP üyesi Bülent Ufuk Ateş ise “Hepimiz bir yanıyla borçluyuz. En borçlularından biri de benim. 47 yıllık yoldaşlık yaptık. Ama şanslıyım. Hepimiz şanslıyız. Metin Çulhaoğlu ile yoldaşlık yapmışız. Başka bir görev daha düşüyor; bir daha fenersiz yakalanmayacağız. Metin Çulhaoğlu bunu eylemde gösterdi. Parti büyüyecek, iktidara yürüyecek ve bu şekilde ödeyeceğiz borcumuzu Metin Çulhaoğlu’na” dedi.

Anma programı yapılan diğer konuşmaların ardından sona erdi.