Mersin Serbest Bölge'de işçilere sefalet ücreti dayatılıyor

Mersin Serbest Bölge'de işçilere sefalet ücreti dayatılıyor

DEV Tekstil tarafından Mersin Serbest Bölge’deki işçilerin durumuna ilişkin bir açıklama yapıldı.

İleri Haber

DEV Tekstil’den yapılan açıklamada, Mersin Serbest Bölge’de çalışan tekstil işçilerinin ağır çalışma koşulları, örgütsüzlük ve sefalet ücretiyle karşı karşıya bırakıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Fabrika fabrika birleşirsek, ortak taleplerimiz etrafında kenetlenir ve hakkımızı istersek tabloyu değiştirebiliriz” denildi.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV Tekstil) tarafından Mersin Serbest Bölge’deki işçilerin durumuna ilişkin bir açıklama yapıldı. İşçilerin 9 bin 150 liralık sefalet ücretine mahkum bırakıldığı belirtilen açıklamada, mücadele çağrısında bulunuldu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Mersin Serbest Bölge'de bulunan tekstil patronlarının bir toplantı yaparak işçilere en yüksek 9 bin 150 TL vermek konusunda anlaşmaya vardıkları ifade ediliyor. Tekstil işçilerinin yıllardır ağır ve yorucu çalışma koşullarında üç kuruşa çalıştırıldığı bu sömürü cehenneminde, gözünü kâr hırsı bürümüş patronlar hızını alamamış, kendi aralarında birleşerek daha koyu bir karanlık yaratmak peşindeler. Bu kabul edilemez!

Sorun sadece Mersin Serbest Bölge işçilerinin değil. Farklı illerden gelen bilgiler birbirini teyit eder durumda. Tekstil patronları birlikte davranıyor, düşük ücret ve hak gasplarını gerçekleştirdikleri toplantılarda karara bağlıyor ve işçilere dayatıyorlar. Kriz koşullarını, artan enflasyon ve yaşanılan ücret dengesizliklerini sömürüyü artırmanın bir vesilesi haline getiriyorlar. Geçmiş yıllarda da yaşanılan bu gerçek, bu yıl bir kez daha devreye sokulacak, tekstil işçilerine sefalet ücreti reva görülecek.

‘ÖRGÜTLENEN İŞÇİLER BİRÇOK FABRİKADA KAZANDILAR’

Görünen köy kılavuz istemez. Kendi haline bıraktığımızda, sessizce ne oranda zam yapılacağını beklediğimizde gözünü kâr hırsı bürümüş patronların istediği olacak. Ancak fabrika fabrika birleşirsek, ortak taleplerimiz etrafında kenetlenir ve hakkımızı istersek tabloyu değiştirebiliriz. Geçtiğimiz yıl yaşanılan işçi eylemleri bunu gösterdi. Patronların verdiğini kabul etmeyip örgütlenen, üretimden gelen gücünü kullanan işçiler birçok fabrikada kazandılar.

Yapılması gereken açık! Fabrikalarda güvendiğimiz arkadaşlarımızdan temsilciler seçerek bir örgütlülük yaratmalıyız. Taleplerimizi hep birlikte belirlemeli, temsilciler hepimizin iradesini yansıtan bu taleplerin sözcüleri olmalıdır. Aynı bölgede bulanan diğer fabrikalarla iletişime geçmeli, aramızda koordinasyon kurmalıyız. Nasıl ki patronlar birlikte hareket ediyorlarsa biz işçilerde birçok fabrikayla birlikte hareket edecek kanallar yaratmalıyız. Taleplerimizi, mücadelemizi ortaklaştırmalı, gerekiyorsa üretimi hep birlikte durdurarak kararlılığımızı göstermeliyiz.

Sendikamız DEV TEKSTİL tekstil işçilerinin örgütlenmesinde, hak arama mücadelesinde yanındadır, tüm olanaklarıyla tekstil işçilerin kazanması için mücadele edecektir.