Maltepe’de depreme dayanıksız site için apar topar tahliye kararı

Maltepe’de depreme dayanıksız site için apar topar tahliye kararı

Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı çıkan Yeşil Belde sitesi sakinleri, evlerini boşaltmak için süre istiyor.

Ersan Kınık

İstanbul’un Maltepe ilçesindeki Yeşil Belde Sitesi’ne yapılan incelemeler sonucunda depreme karşı dayanıksız raporu verilmesi üzerine sitede yıkım süreci başladı.

İstanbul’un Maltepe ilçesine bağlı Zümrütevler Mahallesi Handegül Sokak’ta bulunan 245 dairelik kooperatif sitesi hakkında, 2013 yılında depreme karşı dayanıksız raporu verildi. Yapılan itirazlar ve mahkeme süreçlerinin sona ermesinin üzerine 29 Temmuz’da Maltepe Belediyesi, site sakinlerinin evlerini derhal boşaltmasını istedi.

3 Ağustos günü doğal gaz, elektrik ve suyu kesmek üzere siteye, yüzlerce çevik kuvvet polisi eşliğinde belediye ekipleri geldi.

Yaşanan tartışmaların ardından site sakinlerine 15 gün süre veren ekipler, 18 Ağustos’ta sitenin boşaltılmasını tebliğ ederek siteden ayrıldı.

İleri Haber’e konuşan site sakinleri, yaşadıkları mağduriyete tepki göstererek, “Bize en az 3 ay önce bunun tebliğ edilmesi gerekiyordu. Biz bu kadar süre içerisinde nereye gideceğiz” dedi.

Ayrıca bazı site sakinleri, kooperatif yönetiminin yıkım kararını kendilerinden gizlediklerini ve el altından anlaştıkları müteahhit firmasına kendilerini mahkûm ettirmeye çalıştıklarını öne sürerek “Soru çok basit 10 yıldır devam eden bir süreç ne oldu da aniden 15 günlük süre verilerek yıkıyoruz burayı diyerek kapımıza dayandılar?” diye konuştular.

Sitede kirada oturan ve eşinin aldığı 7 bin 500 TL emekli maaşıyla hayatlarını sürdürmeye çalışan Raşide Kavak, taşınmak için makul bir süre talep ederek, tepkisini şu şekilde dile getirdi:

‘BU KADAR KISA SÜRE İÇERİSİNDE NEREYE GİDECEĞİZ?’

“Şu anda benim evimde 86 yaşında annem var. Eşim emekli, 7 bin 500 lira emekli maaşı var. Bunun dışında bir gelirimiz yok. Bize bu süreyi verdiler, cuma günü elektriğinizi keseceğiz diyorlar. Biz ev bulamadık, 1 haftadır 10 gündür arıyoruz. Bize biraz süre versinler. Bu kadar kısa süre içerisinde nereye gideceğiz? Kiralar almış başını gitmiş, gücümüz yetmiyor, 1 ay 2 ay neyse bize taşınabileceğimiz bir süre versinler. Biz de çıkacağız zaten evden ama makul bir süre istiyoruz”

‘5 YAŞINDAKİ İKİZ ÇOCUKLARIMI ALIP ÇÜRÜK BİNALARA MI GİDECEĞİM?’

Kirada yaşayan ikiz çocuk annesi Zeynep ise, Maltepe civarındaki 30-40 yıllık depreme dayanıksız evlerin 20-25 bin TL civarında olduğunun altını çizerek, “Belediye benim canımı düşünerek burayı boşaltmamıza karar veriyor. Ben o çürük evlere 25 bin lira ödeyerek 5 yaşındaki ikiz çocuklarımı alıp gideceğim. Burada mesele farklı. 15 günlük kararın geri çekilerek makul bir süre ve makul bir çerçevede boşaltılması lazım” diye konuştu.

‘BİZE 1.90 İMAR EMSALİ VERİLSİN HEMEN BURAYI DÖNÜŞTÜRELİM’

Sitede yaşayan bir ev sahibi ise aynı sokakta Kiptaş tarafından yapılan diğer daireler için 2.80 imar emsali uygulandığını, kendilerine ise sadece 1.40’lık emsal verdiklerini ve bu durumu kabul etmediklerini ifade etti. Kuzey İmar Planı’na göre 0.50 imar haklarının da bulunduğuna dikkat çeken ev sahibi, “Bize 1.90 imar emsali verilsin, müteahhitle anlaşalım ve burayı dönüştürelim. Biz de depreme dayanıksız evlerde oturmak istemiyoruz zaten. Ama şu anda 145 metrekare evlerimizin yerine yapılması planlanan daireler 66 metrekare olarak belirlenmiş durumda” dedi.

‘BANA ZULÜM ETME, BENİ SOKAĞA ATMA’

Site sakinlerinden Murat Laloğlu ise yaşadıkları duruma isyan ederek şu sözleri kaydetti:

“ ‘18’inde ben o siteye geleceğim, seni sokağa atacağım, kapını mühürleyeceğim ama sen bu mührü bozarsan ben sana yaptırım uygularım, cezaevine atarım’ diyorlar. Sürekli bir baskı, sürekli bir yaptırım… sen hukuk devletiysen, vatandaşın hakkını savunuyorsan, gerçekten benimle birsen bana zulüm etme. Beni sokağa atma. Beni evimden yurdumdan atma. Ama sen beni tanınıyorsan ey devlet, ben de seni tanımıyorum. Senden korkmuyorum. Ama sen adaletli ol ben senden korkarım”

DAHA FAZLA