Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı: Binaların hiçbiri oturulacak durumda değil

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı: Binaların hiçbiri oturulacak durumda değil

Kentte yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yolların kapalı olması nedeniyle sorun yaşadıklarını ve oturulacak bir durumda bina kalmadığını ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği kentlerden biri Malatya olurken, AKP'li Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan son durumu anlattı. Kent genelinde 500 binanın yıkıldığı açıklayan Gürkan, 268 civarında yurttaşın hayatını kaybettiğini ve en az 2 bin 800 yurttaşın da enkaz altından yaralı olarak kurtarıldığını belirtti.

'LOJİSTİK ANLAMDA SORUN YAŞANIYOR'

BirGün'den İsmail Arı'ya konuşan ve kar yağışının da etkisiyle arama kurtarma çalışmalarında güçlük yaşandığını belirten Gürkan, "Enkaz altında kalan vatandaşlarımız çıkarmak için mücadele ediyoruz. Malatya’nın tamamı dışarıda. Dışarıdaki vatandaşlarımızın yeme, içme, su ve barınma ihtiyaçlarını giderme noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Tipiye varan bir kar yağışı devam ediyor, tabiat ve doğa şartları oldukça ağır. Yollar kapalı olduğu için lojistik anlamında sorun yaşanıyor" dedi.

'İKİNCİ DEPREMDE ENKAZ KALDIRANLAR DA ENKAZ ALTINDA KALDI'

"Kentimizin merkez ilçeleri depremden yoğun biçimde etkilendi" diyen Gürkan, "Depremin şiddeti ve büyüklüğü yoğun olduğu için yıkım da büyük oldu. Kentteki binalarımızın hepsi oturulamayacak durumda ve güvenlik açısından oturulmuyor. 500 civarında yıkılan binamız var. Enkaz altındaki yurttaşlarımızın çıkarılması için gayret ediyoruz. Tüm enkazlarda şu an çalışma var. Enkaz çalışmalarında ikinci büyük deprem olunca enkaz kaldıran vatandaşlarımız da enkaz altında kaldı. Enkaz kaldıranları enkazı içinden çıkarmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR BİNAMIZA GİREMİYORUZ'

Su, ekmek, çocuk bezi ve elektrikli ısıtıcılara ihtiyaçları olduğunu kaydeden Gürkan, "Özellikli yolların kapalı olması yardım malzemelerinin kente ulaştırılmasında sıkıntı yaratıyor. Okullarımız, hükümet binamızda zarar var. Hiçbir binamıza giremiyoruz. Tek katlı yapılarda kriz masamızı yönetiyoruz" diye konuştu.