Mahkemeden kanser ilacı için ‘SGK karşılasın’ kararı

Mahkemeden kanser ilacı için ‘SGK karşılasın’ kararı

Geri ödeme listesinde bulunmayan kanser ilacı için karar çıktı.

Ankara 14. İdare Mahkemesi, akciğer kanseri 70 yaşındaki H.G.’nin tedavisinde kullanması gereken ancak geri ödeme listesinde bulunmayan ilacın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması yönünde karar verdi.

Mahkemenin kanser ilacını SGK’nin karşılaması gerektiğine hükmettiği kararda, “devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğu” belirtildi.

Ankara’da 70 yaşındaki H.G. isimli yurttaşa, kaldırıldığı Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde konulan akciğer kanseri teşhisi kapsamında yapılan testler sonrası hastalığının ileri derecede olduğu, kemoterapi ve radyoterapinin sonuç vermeyeceği ve tedavi için “lenvatinib” etken maddeli “Lenvima” adlı ilacın kullanılacağı kullanması gerektiği belirtildi.

SGK KARŞILAMAYINCA MAHKEMEYE BAŞVURDU

H.G., yurt dışından getirilen ve kürü 1300 euro olan ilacı kendisinin karşılayamayacağı gerekçesiyle, ilacın kurum tarafından karşılanmamasının yaşama hakkını sınırlayacağını belirterek SGK’ye başvurdu.

SGK ise ilacın Sağlık Uygulama Tebliği ve ek şartlarına uymadığı, geri ödeme listesinde bulunmadığı gerekçesiyle karşılanamayacağı yönünde cevap verdi.

Bunun üzerine H.G., avukatı aracılığıyla Ankara 14'üncü İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulması ve bir an önce tedaviye başlanması için ilacın SGK tarafından karşılanmasını talep etti.

‘İLAÇ MASRAFLARI KARŞILANSIN’ KARARI

Mahkeme, başvurudan hemen sonra verdiği ara kararda, SGK'nın kararıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına hükmedip ilaç masrafının karşılanmasına hükmetti. Mahkeme, ara kararın ardından SGK’den dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi ve belgeleri içeren işlem dosyasının aslı veya onaylı örneğinin savunmayla birlikte mahkemeye gönderilmesini talep etti.

SGK’nin mahkemeye gönderdiği savunmada, ‘Lenvima’ adlı ilacın Sağlık Uygulama Tebliği'nde bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almadığını, dolayısıyla söz konusu ilaç bedellerinin davacıya ödenemeyeceğini ve işlemin hukuka uygun olduğunu belirterek, davanın reddine karar verilmesini istedi.

‘SOSYAL GÜVENLİK HAKKINA AYKIRILIK’

Tarafların sunduğu bilgi, belge ve savunmaları değerlendiren mahkeme, dava konusu işlemin iptali ve ilacın SGK tarafından karşılanması yönünde karar verdi. Mahkeme kararında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca kabul edilen ve Türkiye’nin de tarafı olduğu “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” ile 8 Kasım 2003’te yürürlüğe giren “Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme”nin ilgili maddelerine atıfta bulundu. Dava konusu olayda hekimin “Lenvima” isimli ilacın kullanımını uygun gördüğü aktarılıp bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yer almadığı gerekçesiyle ilaç bedelinin kurumca karşılanmamasının, bedeni, ruhi ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içinde en temel insan hakkı olan yaşama hakkını sınırlayacağına yer verildi.

Kararda ayrıca, devletin, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlü olduğunun altı çizilerek “Dava konusu işlemin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda öngörülen sosyal hukuk devleti ilkesi ile sosyal güvenlik hakkına da aykırılık oluşturacağı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

DAHA FAZLA