Mağdurken sanık olan Roman Bayır ailesinin yargılandığı dava ertelendi

Mağdurken sanık olan Roman Bayır ailesinin yargılandığı dava ertelendi

Polis işkencesine karşı dava açan Bayır ailesi, polislerin "hakaret" ve "görevi yaptırmama için direnme" suçlamalarıyla yargılanıyor.

Fotoğraf: PİRHA

Ayşenur Önal

İstanbul’un Ataşehir ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde katıldıkları bir düğünde gözaltına alınan Roman Bayır ailesinin, 3 polise "hakaret" ve "görevi yaptırmama için direnme" iddiasıyla yargılandığı duruşma, Anadolu Adliyesi 31. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Roman Bayır ailesi üyeleri, 31 Mayıs 2022'de katıldıkları bir düğünde gözaltına alındı. Götürüldükleri Ataşehir Mustafa Kemal Polis Merkezi'nde işkenceye maruz kaldıklarını ve Roman kimlikleri nedeniyle ırkçılığa maruz kaldıklarını belirterek darp raporu alan aile, polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Polisler hakkında henüz iddianame hazırlanmamışken İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, "hakaret" ve "görevi yaptırmama için direnme" suçlamalarıyla Bayır ailesine ceza istedi ve böylece aile sanık durumuna getirildi.

Aileye açılan davanın 2. Duruşmasının ardından İleri’ye konuşan Romani Godi Derneğinin Avukatı Suzan Vargün, polislerin sesten dolayı çok fazla şikayet alarak olay yerine gittiklerini ve daha önceden tanıdıkları Resul Bayır’a Roman kimliği üzerinden ırkçı ifadeler kullandıklarını söyledi.

Bayır ailesi üyelerinin ardından karakola götürüldüğünü söyleyen Vargün, “Karakolda yapılan işlemlerde tutanak tutmamışlar ama tuttuklarını iddia ediyorlar. Resul Bayır kendisinin işlem yapılmadan bırakıldığı söylerken, polisler ise Resul Bayır’ın kaçtığını söyledi. Olay gecesi Resul Bayır’ın ailesi karakolun önünde ve bu sırada bir arbede yaşanıyor. Arbede esnasında oğlu Hüseyin Bayır’ı da gözaltına alıyorlar. Resul Bayır’ın gözaltına alındığı sırada tutulan tutanağı polisler imha ettiklerini söyledi. Sebep olarak da Hüseyin Bayır’ı aldıktan sonra yeniden tutanak tuttuklarını, bu yüzden de ilk tutanağı imha ettiklerini söylediler. Ama aradan geçen 50 dakikada karakolda ne olduğuna dair bir kanıt yok” diye anlattı.

‘POLİSLER ROMAN MAHALLESİNE TERÖR MAHALLESİ DEDİ’

Vargün bugün görülen duruşmayı şu sözlerle anlattı:

“Polis memurları müşteki konumundayken inanılmaz tedirgin, gergin, agresif ve savunmacı olduğunu gördük. Hakim birkaç kere polisleri uyarıp ‘Siz müştekisiniz sanık değilsiniz, işkence iddialarını değil görevi yaptırmama iddiaları üzerinden konuşun’ dedi. Polisler buna rağmen bizi iyi niyetliyiz, vatana, millete, cumhurbaşkanına hakaret edildi. Biz bunlardan kaynaklı işlem yaptık, devlet adına görev yapıyoruz’ gibi dosyayla alakası olmayan beyanlarda bulundular. Ama tutulan tutanakta tehdit ve hakarete ilişkin bir emare yok.

Polisler mahallenin terör mahallesi olduğu iddiasında bulundular. Biz de Birleşmiş Milletler Azınlık Komitesi’nin ırksal profillendirme dediği bir tanımı var. Yani devletlerin azınlık konumundaki etnik kimliklere uyguladığı ve daha çok kriminalize etmek, adil bir şekilde yargılanmasını engellemek için uyguladığı bir yöntem bu. Roman mahallesinde yaşanılan durum bu ve terörle ilişkili tutulma sebebi de Roman olmaları dedik.”

Duruşma 2 Kasım 2023’e ertelendi.