
Maaşlar düşük, mobbing had safhada
Nişantaşı Üniversitesinde akademisyenlere yönelik ücret eşitsizliği ve mobbing iddialarının ayrıntılarına ulaşıldı.
Tugay Candan - @TugayCandann
Mail: [email protected]
Akademisyenlere yönelik mobbing, baskı iddiaları ve çalışma koşulları ile gündeme gelen Nişantaşı Üniversitesinde, bu iddiaların bir kısmının ayrıntılarına ulaşıldı. İddiaları teyit eder nitelikteki bilgiler, okuldaki ağır emek sömürüsü ve mobbingi gözler önüne serdi. Üniversite Genel Sekreteri Ahmet Süngeriçlioğlu ise iddiaları yalanladı.
Vakıf Üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin çalışma koşulları, maruz kaldıkları baskı ve mobbing ile mevcut kanuna rağmen devlet üniversitelerindeki akademisyenlerden çok daha düşük ücret almaları kamuoyunun gündemine oturdu.
Bu üniversiteler arasında en çarpıcı örneklerden biri ise Nişantaşı Üniversitesi oldu. Sosyal medyadaki ‘Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi’ hesabından, okuldaki ağır emek sömürüsü ve mobbingler teşhir edildi.
MAAŞLAR DÜŞÜK
Ortaya atılan iddiaları, ulaştığımız kaynaklar da doğrularken, bu iddiaların ayrıntılarına da ulaşıldı. Okulda, akademisyenlerin maaşları devlet üniversitelerinin aksine düşük. Bir araştırma görevlisi 6 bin 500 lira maaş alırken, öğretim görevlileri ise 7 bin 500 lira maaş alıyor.
Bu konuda geçen günlerde vakıf üniversitesinde görevli bir akademisyen, maaşının devlet üniversitesinde görev yapan akademisyenlerin ücretleri örnek alınarak hesaplanması amacıyla açtığı davayı kazanmıştı. Üniversitenin bu karara itirazı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Karar, emsal niteliği taşıyor.
Bununla birlikte akademisyenlerin maaşı eşitlenmediği gibi yemek de verilmiyor, okulda en ucuz yemek 25-30 lira civarında. Akademisyenler servis için de ekstra kendi cebinden ücret ödemek zorunda kalıyor.
AKADEMİSYENLER ÇAĞRI MERKEZİNDE ÇALIŞTIRILIYOR: ÇALIŞMAYANA ÜCRETSİZ İZİN
Kayıt dönemlerinde araştırma ve öğretim görevlileri çağrı merkezinde okula öğrenci getirmek için çalıştırılıyor. Buralarda çalışan akademisyenlere, zam gibi ödüller veriliyor. Çalışmak istemeyenler ise ücretsiz izne çıkarılıyor ya da zam alamıyor.
YAZ DEĞİL, ‘ÜCRETSİZ İZİN’ DÖNEMİ
Yaz döneminde ise araştırma görevlilerinin dersleri olmadığı için yine ücretsiz izne çıkarılarak yarım maaş ödeniyor. Ders kayıt döneminde akademisyenler geri çağırılıyor.
Akademisyenlerin ücretsiz izne çıkarılması konusunda yine yakın dönemde bir emsal karar var. Elektromanyetik Mühendisi eski Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Levent Sevgi, kendisi ve 162 arkadaşının 11 Mayıs 2020 tarihli kararla "ücretsiz izine" çıkarılmasını yargıya taşıdı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi 16 Haziran 2021 tarihinde davayı reddetti. Sevgi, karara 23 Ağustos 2021 tarihinde bir üst mahkeme olan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesinde itiraz etti.İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi, 27 Ocak 2022 tarihinde oybirliği ile kesin olarak hem 8. İdare Mahkemesinin kararını kaldırdı. Hem de İstanbul Okan Üniversitesinin ücretsiz izin işlemini iptal etti.
İstanbul 7. İdare Dava Dairesinin karar gerekçesinde, “Devlet, gerekse vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademik personelin, mesleki güvenceleri yönünden idare hukukuna tabi olduklarının kabulü gerekmektedir. Dolayısıyla, vakıf yükseköğretim kurumlarındaki akademik personelin mesleki güvenceleri yönünden özel hukuk hükümlerine tabi olmaları Anayasa'ya uygun görülemez” denildi.
ZAM TALEBİNE MOBBİNGLE KARŞILIK VERİLDİ
Okulda son dönemde araştırma görevlilerin zam istekleri görmezden gelinirken, yine bir mobbing süreci işletildi. Akademisyenlerin, devlet üniversitelerinde çalışanlar aynı maaş istemelerine yönelik verdikleri dilekçe kabul edilmedi. Bu süreçte, sosyal medyadaki teşhirlerde de “o kişi” olarak geçen İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi. Dekan Yardımcısı Dr. Hazar Dördüncü, araştırma görevlilerinin masalarının mesai saatinde boş olduğunu fotoğraflayarak bölüm başkanlarına gönderdi. Bu iddiaları sormak adına ulaştığımız Hazar Dördüncü, Genel Sekreterlik ya da Rektörlük ile görüşmemiz gerektiğini söyledi.
Okulda akademisyenlerinin performanslarının değerlendirildiği bir form mekanizması işletiliyor. Bu süreçte de bölüm başkanlarına değerlendirme formu verildi. Edindiğimiz bilgilere göre, bu değerlendirmeyi geçemeyenler işten çıkarılıyor.
GENEL SEKRETER SÜNGERİÇLİOĞLU’NDAN YALANLAMA
Tüm bu iddialarla ilgili ulaştığımız Nişantaşı Üniversitesi Genel Sekreteri Ahmet Süngeriçlioğlu, mobbing iddialarını kesin bir dille yalanlarken, “Ama sabah işe geliyorsanız çalışmaya geliyorsunuz. Kimse çalışmamak için işe gitmez” ifadelerini kullandı.