"Lübnan'da çocukların aşılanma oranı yüzde 31 azaldı"

"Lübnan'da çocukların aşılanma oranı yüzde 31 azaldı"

UNICEF'in raporuna göre, Lübnan'da çocukların aşılanma oranında yüzde 31 azaldı. Raporda çocukların ciddi hastalıkların tehdidi altında olduğu belirtildi.

Fotoğraf: Reuters

Lübnan’da ekonomik çöküşün etkileri çocuklara da yansıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre, Lübnan’da çocukların aşılanma oranı yüzde 31 azaldı. Bu da sağlık çalışanlarının göç etmesine ve ilaç kıtlığına yol açan ekonomik çöküşe tanık olan ülkede çocukları ciddi hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor.

UNICEF tarafından hazırlanan ‘Lübnan'daki çocuklar için sağlık krizinin şiddetlenmesi’ başlıklı raporda, rutin aşılama oranlarındaki keskin düşüşün çocukları kızamık, difteri ve zatürre gibi potansiyel olarak ölümcül hastalıklara karşı savunmasız bıraktığı konusunda uyarı yapıldı.

Raporda, “Aşılar için soğuk zinciri çalışır durumda tutmak kritik öneme sahip. Artan yakıt fiyatları, güneş enerjisi kullanımını hızla artırmaya yönelik çabalara rağmen aşı teslimatı gibi temel hizmetler için yeni tehditler oluşturuyor” denildi.

Nüfusun yüzde 80’inden fazlası yoksulluk sınırının altında yaşayan Lübnan’ın 2019 yazından beri tanık olduğu, Dünya Bankası (WB) tarafından 1850’den beri yaşanan en kötü krizlerden biri olarak nitelendirilen ekonomik krizden sağlık sektörü ağır bir şekilde etkilendi.

UNICEF Lübnan Temsilcisi Ettie Higgins, “Lübnan’da birçok aile, çocukları için temel sağlık hizmetlerine bile erişemiyor ve çocuklarının hayatta kalması için ihtiyaç duyulan gıdaları sağlayamıyor” dedi.

UNICEF raporunda Nisan-Ekim 2021 arasında acil ihtiyacına rağmen sağlık hizmeti alamayan çocuk sayısının yüzde 28’den yüzde 34’e çıktığı bildirildi.

UNICEF, ekonomik krizin sağlık çalışanlarının büyük bir göçüne yol açtığı, ilaç ve tıbbi ekipman ithalatına getirilen kısıtlamaların sağlık krizini şiddetlendirdiği konusunda uyardı.

Raporda, Lübnan’daki ailelerin yüzde 50’den fazlasının ihtiyaç duydukları ilaçları alamadıkları ve 58 hastanenin ilaç sıkıntısı yaşadığı belirtildi.

Rapora göre doktorların yüzde 40’ı, yeni doğan yoğun bakım hemşirelerinin yüzde 15’i ve ebelerin ise yüzde 30’u ülkeyi terk etti.

DAHA FAZLA