Leyla Aydemir davasında verilen 7 beraat kararının bozulması istendi

Leyla Aydemir davasında verilen 7 beraat kararının bozulması istendi

4 yaşındaki Leyla Aydemir, 2018’de Ağrı’da katledilmişti.

Yargitay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2018’de Ağrı’da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin yargılanan 7 kişi hakkında verilen beraat kararlarının bozulmasını talep etti.

Ağrı kent merkezinde yaşayan Şükran ve Nihat Aydemir çiftinin 4 yaşındaki kızları Leyla Aydemir, Ramazan Bayramı için gittikleri dedesinin yaşadığı Bezirhane köyünde 15 Haziran 2018 günü kaybolmuş, Leyla’nın cansız bedeni 18 gün sonra köye 3 kilometre uzaklıktaki Kurudere mevkisinde bulunmuştu.

7 SANIK HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI

Leyla’nın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 2’si öz amcası olmak üzere 7 sanık hakkında dava açılmış, Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2 Ekim 2021’de görülen karar duruşmasında amca Yusuf Aydemir, “çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “çocuğa karşı cebir ve hile ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Amca Musa Aydemir ile baba Nihat Aydemir'in kuzeni Mehmet Ali Aydemir, köylüleri Besim Dursun, eşi Hatun Dursun ile Yıldırım Artam ve eşi Ayşe Artam beraat ederken, hakkındaki suçlamaları reddeden Yusuf Aydemir ile ilgili karar, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

7 SANIK BERAAT ETMİŞTİ

Tüm sanıklar hakkında verilen hükümler bozulurken, sanık Yusuf Aydemir'in de tahliyesine karar verilmişti. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Leyla Aydemir'in amcasının tahliyesiyle ilgili karara itiraz etmiş, başsavcılığın itiraz dilekçesinde, sanık Yusuf Aydemir'in tahliyesine yönelik verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğu bildirilmişti.

Leyla Aydemir davası, Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülürken, mahkeme heyeti, ikinci duruşmanın ardından davayla ilgili kararını açıklamıştı. Heyet, 7 sanığın da cezalandırılması için yeterli delil olmadığını belirterek, beraatlerine karar vermişti.

Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 7 sanıkla ilgili verdiği beraat sonrası gerekçeli kararın açıklanmasından sonra Aydemir ailesinin avukatı Erdoğan Tunç, karara itirazda bulunmuştu.

Tunç, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmek üzere davanın görüldüğü Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdiği itiraz dilekçesinde, sanıkların yargılandığı davada, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi’nin bozma ilamının ardından yerel mahkemede yeniden yargılanan 7 sanığın ayrı ayrı beraatlerine karar verildiğini hatırlatmıştı.

Avukat Tunç, dilekçesinde istinaf başvurusunun kabulüne karar verilerek, tüm sanıklar bakımından beraat hükümlerinin bozulması, dosyanın yeniden incelenmesi ve hükmolunmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesini talep etti.

İSTİNAF MAHKEMESİ, BERAAT KARARLARINI ONAMIŞTI

Tunç'un itiraz dilekçesi üzerine, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'ne gelen dosya 14 Şubat 2022 günü istinaf itirazlarının reddine ve tüm sanıkların beraatinin onanmasına karar verdi.

İstinaf mahkemesinin beraat kararlarını onamasından sonra anne Şükran Aydemir’in avukatı temiz için Yargıtay’a başvurmuş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 7 sanık hakkında verilen beraat kararını hukuka aykırı bularak hükmün bozulmasını talep etmişti.

YARGITAY, İTİRAZ ÜZERİNE DOSYAYI İNCELEDİ

Leyla Aydemir davasının dosyasını inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnameyi Yargıtay 1’inci Ceza Dairesine sundu. Başsavcılık tarafından hazırlanan tebliğnamede, bir sosyal paylaşım sitesinde, Leyla Aydemir’in cansız bedeninin bulunduğu tarih olan 2 Temmuz 2018’den üç gün önce T.K. adlı kullanıcı hesaptan “Leyla kızımız dedesinin köyünde dere kenarında ölü olarak bulunmuştur” içeriğini taşıyan paylaşımın yapıldığı belirtildi.

Çocuğun cansız bedeninin bulunduğu yer ve olası ölüm tarihine ilişkin bilirkişi raporuyla örtüşen yönlerinin bulunması karşısında bu hususun adli soruşturma yapılarak, paylaşımın yapıldığı IP numarası ve diğer hesap bilgileri araştırılıp, paylaşımı yapan kişinin kim olduğunun tespitiyle soruşturma sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğinin düşünülmediğinin belirtildiği tebliğnamede, anne Şükran Aydemir’in avukatı Erdoğan Tunç tarafından Erzurum Bölge Adliye Mahkemesinin bozma ilamı sonrası 28 Mayıs 2021’de yapılan birinci celsede CD ibraz edildiği belirtildi.

Tebliğnamede, yerel mahkemece “Ağrı İl Emniyet Müdürlüğünün 8 Haziran 2021 tarihli ses kaydı çözümleme tutanağında X erkek şahıs ve Y erkek şahıs şeklinde belirtilen konuşan kişilerin kimlik bilgilerinin belli olmadığı, belirlenmesinin mümkün olmadığı, konuşma içeriğinin esasa etkili olmadığı, ‘hukuka aykırı delil’ olarak değerlendirilen belirsiz konuşmaların yer aldığı CD içerikleri ile ilgili araştırma yapılmasına yer olmadığı”na karar verildiğinin anlaşıldığı da kaydedildi.

SANIKLARIN BERAATİ HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Eksik inceleme ile tüm sanıkların beraatine karar verilmesinin hukuka aykırı görüldüğünden, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet savcısı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili ve anne Şükran Aydemir’in vekilinin temyiz istemlerinin kabulüyle, temyiz edilen hükmün CMK’nın 302. maddesi uyarınca bozulması talebiyle dosyanın tebliğ edildiği bildirildi.

Avukat Erdoğan Tunç, yaptığı açıklamada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili itirazlarını makul ve yerinde bulduğunu söyledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesinin kendilerine iletildiğini ifade eden Tunç, “Temyiz itirazlarımız Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca makul ve yerinde görüldü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesi Yargıtay 1’inci Ceza Dairesine iletildi. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi konuyla ilgili kararını verecek” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA