KKM'de iki yeni düzenleme yapıldı

KKM'de iki yeni düzenleme yapıldı

Düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.

TL'ye geçişte sağlanacak destek için söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının 31 Aralık'a kadar açılmış olması şartı, 31 Mart 2023'e uzatılırken, hesapların vadesini belirleyen madde de değiştirildi.

Kamuoyunda "zenginlere servet transferi" olarka değerlendirilen Kor Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin iki yeni düzenleme yapıldı. Son olarak faiz oranları serbest bırakılan KKM'ye ilişkin düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bloomberg HT'nin aktardığına göre yeni düzenlemeyle Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının açılma tarihi 31 Mart 2023'e uzatıldı. Bir önceki düzenlemeye göre bu tarih, 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti.

Yapılan bir başka düzenleme ile de vade sınırlaması kaldırıldı. Daha önce ilgili tebliğde yer alan "Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır" ifadesi değiştirildi. Yeni maddede sadece "Banka tarafından açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının vadeleri Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir" ifadeleri kullanıldı.

KKM uygulamasının şimdiye dek halkın vergilerinden oluşturulan bütçeye maliyeti 181,5 milyar TL oldu.

DAHA FAZLA