Kültür sanat etkinliklerini hedef alan gericiler Meclis gündeminde

Kültür sanat etkinliklerini hedef alan gericiler Meclis gündeminde

TİP Sözcüsü Kadıgil, kültür sanat etkinliklerinin gericilerin hedefi haline gelmesini Meclis gündemine taşıdı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, son günlerde kültür sanat etkinliklerinin gericilerin hedefi haline gelmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Artİstanbul Feshane’ye yapılan saldırıyı, sanatçıların konserlerinin iptal olmasını ve festivallerin yasaklatılması için bildiri yayınlanmasını gündeme getiren Kadıgil, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Kadıgil, son 6 ayda en az 15 kültür sanat etkinliğinin yasaklandığını belirterek şu sözlere yer verdi:

“Son günlerde Balıkesir Sivil Toplum Platformu isimli gerici oluşumun festivallerin yasaklanması için yaptığı çağrı sonrasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hande Yener konserini iptal etmiştir.

Beş yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 23 Haziran’da kapılarını açan Feshane’de, 19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserinin yer aldığı ‘Ortadan Başlamak’ isimli sergiye, bir grup tarafından 27 Haziran’da ‘LGBTİ+ propagandası’ gerekçesiyle saldırı girişiminde bulunulmuş ve sergi geçici bir süreliğine kapatılmıştır.  Serginin açılmasının ardından  9 Temmuz tarihinde ise, ‘Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’ üyeleri ve bir grup gerici tarafından hedef alınan sergi saldırıya uğramıştır.

Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican, sergideki eserlerin ‘milli ve manevi değerlere hakaret içerdiğini” ifade ederek kapatılması için resmi kurumlara başvuruda bulunduklarını açıklamıştır.”

‘ARTİSTANBUL FESHANE’YE SALDIRI GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK MI?’

TİP Sözcüsü Kadıgil, Bakan Ersoy’a şu soruları sordu:

“1- Ülkemizde konser, festival, sergi ve benzeri kültür sanat etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan baskı ve engellemelerin nedenlerinin ortadan kaldırılması için Bakanlığınız tarafından herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?

2- Son 6 ayda yasaklanan ya da iptal edilen etkinlikler hakkında Bakanlığınız herhangi bir işlem başlatmış mıdır?

3- Artİstanbul Feshane’de yaşanan saldırı girişiminde bulunanlar hakkında Bakanlığınız suç duyurusunda bulunacak mıdır? Olası bir yargılamaya müdahil olacak mıdır?

4- Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’nun serginin kapatılmasına ilişkin Bakanlığınıza herhangi bir başvurusu var mıdır?

5- Saldırı gerçekleştirilmek istenen sanat eserlerinin korunması, güvenliğin sağlanması ve başka sanatsal etkinliklerde gerici grupların saldırılarının önlenmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?”

DAHA FAZLA