Koca, ambulanslardan köprü ücreti alındığını söyledi

Koca, ambulanslardan köprü ücreti alındığını söyledi

Koca, Çanakkale Köprüsü’nden geçen ambulanslardan ücret alındığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçen ambulans ve polis araçlarının yap-işlet-devret modeliyle yapıldığından ücret alındığını açıkladı. Koca, sadece acil durumlarda ambulanslardan ücret alınmadığını söyledi.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Köprüsü’yle ilgili verdiği soru önergesini yanıtlayan Koca’nın cevabını paylaştı. Güney Kore – Limak ortaklığı ile yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde ambulanslardan geçiş ücreti alındığını söyleyen Koca, “1915 Çanakkale Köprüsü 3996 sayılı yap- işlet- devret kanunu kapsamında yapıldığından; acil vakalar ile trafik kazalarına müdahale amaçlı ambulansların giriş ve çıkışlarında ücret ödenmemekle birlikte hasta nakil, vakaya gidiş/dönüş durumlarında ambulans geçiş ücreti ödenmektedir. 1915 Çanakkale Köprüsü açıldığı tarihten bugüne kadar kaç ambulansın köprü geçişini kullandığına dair bilgiler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan temin edilmesi uygun olabileceği değerlendirilmektedir” yanıtını verdi.

‘YASAYLA VERİLEN GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ HAKKI KÖPRÜ ÜCRETİNE TAKILIYOR’

ANKA'dan Tamer Arda Erşin'e konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Ceylan, Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü, Köprü Koruma Büro Amirliği’ne bağlı ekip araçları dışında kalan polis araçlarının da köprü geçiş bedeli ödediğini belirtti. Ceylan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 71’inci maddesinde ‘Geçiş Üstünlüğü’ bulunan araçların tanımının net olduğunu ifade ederek, “Bu maddede bahse konu olan araçlar, cankurtaran araçları, yaralı ve acil hasta taşıyan araçlar, emniyet araçları, itfaiye ve orman yangınına müdahale eden araçlar, afet ve acil yardım araçları. Bu araçların geçiş üstünlüğü vardır. Ancak köprü geçişinde yasayla tanınan geçiş üstünlüğü hakkı, köprü ücretine takılıyor. Bu kabul edilemez. Şirketler kanundan üstün olamaz” dedi.

‘BU KAPİTÜLASYON DEĞİL DE NEDİR?’

Ceylan, 1915 Çanakkale Köprüsü için 2023 yılında en düşük araç geçiş ücretinin yüzde 122,5 artarak 200 liradan 445 liraya yükseldiğini hatırlatarak, “Bir devlet düşünün ki kendi egemenlik alanı içindeki bir köprüden, kendi vatandaşına hizmet vermek için geçiyor ve bu ambulans kendi devlet aracı geçerken para ödemek zorunda. İşte bizim anlatmak istediğimiz buydu. Bu kapitülasyon değil de nedir? Biz köprüye karşı değiliz, köprünün yapılış biçimine karşıyız. Devlet kendi sınırları içerisinde kendi imkanlarıyla yapamadığı, başkalarına geçiş garantili yaptırdığı yola para ödemek zorunda. Bu para vatandaşımızın cebinden çıkıyor” diye tepki gösterdi.

DAHA FAZLA